Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Oslavte svátek španělské paelly s českým želízkem v ohni!

AD
Paella
ZDROJ: Španělská centrála
sdílet:

Ať už rádi trávíte dovolené ve Španělsku anebo se jen zajímáte o mezinárodní kuchyni, určitě jste už někdy slyšeli o pokrmu s názvem paella. Její příprava má nejen dlouhou tradici, ale dokonce i vlastní mistrovství světa.

Letos vám však událost, která ne náhodou připadá na Světový den paelly, rozhodně nesmí uniknout. Do závěrečného kola se totiž z kvalifikace probojovalo pouhých 10 finalistů z deseti zemí světa. Včetně jednoho Čecha! 

Fenomenálním úspěchem se může pochlubit Josef Kolařík. Právě on je (nejen) v Čechách považován za jednoho z největších expertů na paellu. „Češi tomuto pokrmu obvykle říkájí: to španělský rizoto. Přitom jde o prastarý pokrm Pyrenejského poloostrova, jídlo sedláků a rolníků. Název paella je navíc původní označení pro pánev, v které se paella připravovala už ve středověku,“ vysvětluje šékuchař restaurace DeBodega.

Ale není to tak jednoduché…

„Pokud má ale jít opravdu o tradiční pokrm, je to Paella valenciana. Jedině v ní najdete zásadně místní odrůdu kulatozrné rýže, která vyniká výbornou nasákavostí, ideálním obsahem enzymu, takže se nerozvaří. Dále obsahuje dva druhy fazolí Garrofon velká měsíční fazole a zelenou plochou fazolku, šafrán, zauzenou papriku z oblasti Vera, kuře a králíka, popřípadě šneky,” dodává Josef Kolařík. Tím se dostává k tomu, proč se mistrovství světa během Světového dne paelly odehává právě ve Valencii. I pro místní je paella jen jedna. Ostatní, byť španělské, pokrmy, které jako paella vypadají a připravují se v paelle, těm prostě říkají „Arroz con algo“, doslovně přeloženo „rýže s něčím“.
   

Paella
ZDROJ: Španělská centrála

   
Vydejte se do Valencie

A na co se v něm můžete těšit? Jde o kosmopolitní město se směsicí maurského i španělského temperamentu, takže má rozhodně co nabídnout. Oplývá jak okouzlujícím starým městem s historickými památkami, ale můžete tu obdivovat i unikátní moderní architekturu. Kromě toho je tahle metropole proslulá nočním životem, ve starých uličkách bohémské čtvrti Carmen pulzuje nespočet barů, luxusních restaurací, ale i lidových hospůdek. Výlet sem ještě stihnete. Anebo se do Španělska, konkrétně na náměstí Plaza ayuntamiento, přeneste 20. září, ve Světový den paelly, alespoň virtuálně. Stačí se připojit na stránky organizátora soutěže. Staňte se svědky toho, jak 10 finalistů bude rozlosováno do dvou skupin, přičemž z každé postoupí jen jeden soutěžící do velkého finále. A hlavně — držte Josefu Kolaříkovi palce!
  

Paella
ZDROJ: Španělská centrála

Autor: Komerční prezentace

Apetit magazín

Jak doma vyrobit těstoviny krok za krokem

Jak doma vyrobit těstoviny krok za krokem

Milujete italskou kuchyni a její přípravu? Naučíme vás vyrobit čerstvé domácí těstoviny jako od italské babičky. A přijdeme na kloub správné délce vaření u jednotlivých druhů těstovin pro nebeské italské „al dente“! ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč