Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kuře jarně a zlehka

AD
Kuře se zeleninou
ZDROJ: Vodňanská drůbež
sdílet:

Stehenní řízky patří k opomíjeným kuřecím dílům. Ochutnejte je a přesvědčte se, že je to křivda, která se dá snadno napravit. 

Příprava 35 minut, opékání 10–15 minut , pro 4 osoby, velmi snadné. 

Budete potřebovat

  • 4 porce kuřecích stehenních řízků Vodňanské kuře 
  • 3 stroužky česneku 
  • Řepkový nebo olivový olej podle potřeby 
  • sůl a čerstvě mletý pepř 
  • mletá sladká paprika
  • drcený kmín 
  • 1 lžíce másla 
  • 1 pórek, dobře omytý a nakrájený na tenká půlkolečka 
  • 250–300 g mraženého hrášku, povoleného 
  • cca 1 lžíce čerstvých lístků tymiánu 
  • 100 ml smetany ke šlehání  
  • najemno nastrouhaná kůra z 1/2 citronu 

 

K podávání  

  • cca 500 g drobných salátových či přílohových brambor, vydrhnutých, rozpůlených a uvařených ve slupce doměkka trocha másla  
  • nasekaná hladkolistá petrželka podle chuti 
  • 500 g stonkové brokolice (lze nahradit 1 běžnou brokolicí, podélně nakrájenou nebo rozdělenou na růžičky) 

 

Postup 

1 V misce obalíme stehenní řízky v česneku a přidáme 1–2 lžících oleje, osolíme je, okořeníme mletou paprikou a drceným kmínem, popřípadě i pepřem. V pánvi na středním ohni rozehřejeme trochu oleje a opékáme řízky z každé strany asi 5–7 minut, aby byly zvenčí dozlatova a uvnitř propečené (šťáva, která vytéká po zapíchnutí ostrého nože do masa uprostřed nej-silnějšího místa, musí být čirá).  

2 Mezitím rozehřejeme na středním ohni ve velké nepřilnavé pánvi máslo. Vsypeme pórek a opékáme 3–4 minuty, nebo do změknutí. Přidáme hrášek, tymián a smetanu, přivedeme k varu a zvolna vaříme 3–5 minut, aby hrášek změkl a tekutina se zredukovala. Vmícháme citronovou kůru. Odstavíme a hrášek s pórkem mírně rozšťoucháme. Podle chuti dosolíme a opepříme. Opečené maso podáváme s hráškem, vařenými bramborami pro-míchanými s máslem a petrželkou a s vařenou brokolicí. 

3 Stehenní řízky Vodňanské kuře mají šťavnatější a plnější chuť oproti prsním řízkům a také jsou cenově dostupnější. Vyrábějí se z kuřecích stehen na speciálních vykosťovacích strojích, aniž by došlo k poškození masa. Neobsahují kosti, kůži ani úpony. Jsou hygienicky čisté, bezpečnější, zdravotně nezávadné, protože stroje na nich pracují bez zásahu lidské ruky. 

Další skvělé recepty z Vodňanského kuřete najdete na www.vodnanskadrubez.cz

Autor: Komerční prezentace

Apetit magazín