0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kuře jarně a zlehka

AD
Kuře se zeleninou
ZDROJ: Vodňanská drůbež
sdílet:

Stehenní řízky patří k opomíjeným kuřecím dílům. Ochutnejte je a přesvědčte se, že je to křivda, která se dá snadno napravit. 

Příprava 35 minut, opékání 10–15 minut , pro 4 osoby, velmi snadné. 

Budete potřebovat

  • 4 porce kuřecích stehenních řízků Vodňanské kuře 
  • 3 stroužky česneku 
  • Řepkový nebo olivový olej podle potřeby 
  • sůl a čerstvě mletý pepř 
  • mletá sladká paprika
  • drcený kmín 
  • 1 lžíce másla 
  • 1 pórek, dobře omytý a nakrájený na tenká půlkolečka 
  • 250–300 g mraženého hrášku, povoleného 
  • cca 1 lžíce čerstvých lístků tymiánu 
  • 100 ml smetany ke šlehání  
  • najemno nastrouhaná kůra z 1/2 citronu 

 

K podávání  

  • cca 500 g drobných salátových či přílohových brambor, vydrhnutých, rozpůlených a uvařených ve slupce doměkka trocha másla  
  • nasekaná hladkolistá petrželka podle chuti 
  • 500 g stonkové brokolice (lze nahradit 1 běžnou brokolicí, podélně nakrájenou nebo rozdělenou na růžičky) 

 

Postup 

1 V misce obalíme stehenní řízky v česneku a přidáme 1–2 lžících oleje, osolíme je, okořeníme mletou paprikou a drceným kmínem, popřípadě i pepřem. V pánvi na středním ohni rozehřejeme trochu oleje a opékáme řízky z každé strany asi 5–7 minut, aby byly zvenčí dozlatova a uvnitř propečené (šťáva, která vytéká po zapíchnutí ostrého nože do masa uprostřed nej-silnějšího místa, musí být čirá).  

2 Mezitím rozehřejeme na středním ohni ve velké nepřilnavé pánvi máslo. Vsypeme pórek a opékáme 3–4 minuty, nebo do změknutí. Přidáme hrášek, tymián a smetanu, přivedeme k varu a zvolna vaříme 3–5 minut, aby hrášek změkl a tekutina se zredukovala. Vmícháme citronovou kůru. Odstavíme a hrášek s pórkem mírně rozšťoucháme. Podle chuti dosolíme a opepříme. Opečené maso podáváme s hráškem, vařenými bramborami pro-míchanými s máslem a petrželkou a s vařenou brokolicí. 

3 Stehenní řízky Vodňanské kuře mají šťavnatější a plnější chuť oproti prsním řízkům a také jsou cenově dostupnější. Vyrábějí se z kuřecích stehen na speciálních vykosťovacích strojích, aniž by došlo k poškození masa. Neobsahují kosti, kůži ani úpony. Jsou hygienicky čisté, bezpečnější, zdravotně nezávadné, protože stroje na nich pracují bez zásahu lidské ruky. 

Další skvělé recepty z Vodňanského kuřete najdete na www.vodnanskadrubez.cz

Autor: Komerční prezentace

Apetit magazín

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...
KVÍZ: Jíte zdravě?
  • Kvízy

KVÍZ: Jíte zdravě?

Zdravý jídelníček je takový, který je pestrý a obsahuje optimální poměr živin a mikroživiny. Do těla byste měli dostávat komplexní bílkoviny a sacharidy, zdravé tuky, vlákninu, minerály a vitaminy. Spokojený organismus vás odmění lepším...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit