Stehenní řízky patří k opomíjeným kuřecím dílům. Ochutnejte je a přesvědčte se, že je to křivda, která se dá snadno napravit.
Příprava 35 minut, opékání 10–15 minut , pro 4 osoby, velmi snadné.
Budete potřebovat
- 4 porce kuřecích stehenních řízků Vodňanské kuře
- 3 stroužky česneku
- Řepkový nebo olivový olej podle potřeby
- sůl a čerstvě mletý pepř
- mletá sladká paprika
- drcený kmín
- 1 lžíce másla
- 1 pórek, dobře omytý a nakrájený na tenká půlkolečka
- 250–300 g mraženého hrášku, povoleného
- cca 1 lžíce čerstvých lístků tymiánu
- 100 ml smetany ke šlehání
- najemno nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
K podávání
- cca 500 g drobných salátových či přílohových brambor, vydrhnutých, rozpůlených a uvařených ve slupce doměkka trocha másla
- nasekaná hladkolistá petrželka podle chuti
- 500 g stonkové brokolice (lze nahradit 1 běžnou brokolicí, podélně nakrájenou nebo rozdělenou na růžičky)
Postup
1 V misce obalíme stehenní řízky v česneku a přidáme 1–2 lžících oleje, osolíme je, okořeníme mletou paprikou a drceným kmínem, popřípadě i pepřem. V pánvi na středním ohni rozehřejeme trochu oleje a opékáme řízky z každé strany asi 5–7 minut, aby byly zvenčí dozlatova a uvnitř propečené (šťáva, která vytéká po zapíchnutí ostrého nože do masa uprostřed nej-silnějšího místa, musí být čirá).
2 Mezitím rozehřejeme na středním ohni ve velké nepřilnavé pánvi máslo. Vsypeme pórek a opékáme 3–4 minuty, nebo do změknutí. Přidáme hrášek, tymián a smetanu, přivedeme k varu a zvolna vaříme 3–5 minut, aby hrášek změkl a tekutina se zredukovala. Vmícháme citronovou kůru. Odstavíme a hrášek s pórkem mírně rozšťoucháme. Podle chuti dosolíme a opepříme. Opečené maso podáváme s hráškem, vařenými bramborami pro-míchanými s máslem a petrželkou a s vařenou brokolicí.
3 Stehenní řízky Vodňanské kuře mají šťavnatější a plnější chuť oproti prsním řízkům a také jsou cenově dostupnější. Vyrábějí se z kuřecích stehen na speciálních vykosťovacích strojích, aniž by došlo k poškození masa. Neobsahují kosti, kůži ani úpony. Jsou hygienicky čisté, bezpečnější, zdravotně nezávadné, protože stroje na nich pracují bez zásahu lidské ruky.
Další skvělé recepty z Vodňanského kuřete najdete na www.vodnanskadrubez.cz