0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Stůl pro jednoho: Jídlo z restaurací lidem bez domova

Stůl pro jednoho: Jídlo z restaurací lidem bez domova
sdílet:
Přemýšleli jste někdy nad tím, co asi jedí lidé žijící na ulici a jak bychom jim my ostatní mohli pomoci?

Touto myšlenkou se zabývala i Dominika Farkasová a nakonec se stala iniciátorkou a koordinátorkou projektu Stůl pro jednoho. Projektu, který vznikl na základě spontánní myšlenky dostat teplé jídlo ve stejné kvalitě, jako má při výdeji v restauracích, mezi lidi žijící na ulici.

Jak to celé funguje? „Jde o seskupení provozoven, které nabízejí několikrát do týdne porci teplého jídla (obědové menu) předem vybrané osobě bez domova. Majitel provozovny rozhoduje o dnech v týdnu a čase návštěv klienta a o tom, zda mu umožní konzumaci v provozovně, nebo mu poskytne jídlo s sebou,“ říká zakladatelka.

Zamezit hladovění a změnit pohled na lidi bez domova

Klienty pečlivě vybírá nezisková organizace NADĚJE, specialista na služby pro lidi bez domova v Praze a také odborný garant projektu Stůl pro jednoho. „Prioritně se snažíme zapojit ty, pro něž je potřeba teplé stravy zásadní. Jsou to lidé přežívající přímo na ulicích, nevyužívající žádné pobytové služby,“ řekla Farkasová.

Cíl projektu je zamezit hladovění a podpořit snahu lidí o znovuzačlenění do společnosti. Dále také změnit pohled veřejnosti na tuto sociálně znevýhodněnou skupinu. Personál zapojených provozoven jedná s klienty projektu Stůl pro jednoho jako s platícími zákazníky a dává tak vzor ostatním, kteří bezdomovce ignorují a odmítají. Klienti si slušného zacházení velmi váží. Zjistí, že se cítí dobře v obklopení běžné sociální skupiny a získávají tak chuť pracovat na změně své životní situace.

Neplýtvejme jídlem, dejme ho potřebným

Projekt ale také pomáhá řešit problematiku plýtvání jídlem v provozovnách. Čerstvé porce jídla, které zbývají z poledních menu, provozovatelé nemusí vyhodit, ale darují je klientovi. Stůl pro jednoho funguje od prosince 2016 a v současné době je do něj zapojených deset provozoven v Praze, jedna na Slovensku a jedna v Brně, konkrétní zapojené podniky najdete na webu www.stulprojednoho.cz

Související články

Charity gums: Žvýkejte, bavte se a pomáhejte
  • Zajímavosti

Charity gums: Žvýkejte, bavte se a pomáhejte

Žvýkačky CharityGums chutnají stejně jako jiné mentolové žvýkačky. Na rozdíl od nich však mají originální designové obaly a jejich zakoupením přispějete 10 % z ceny na projekty devíti neziskových organizací. Můžete se tak přidat například...
Farmářské trhy na Kulaťáku jsou dnes ve znamení charity
  • Zajímavosti

Farmářské trhy na Kulaťáku jsou dnes ve znamení charity

Nakupte a pomozte Malostranská SIMPatická kavárna nabízí pracovní uplatnění lidem s mentálním handicapem. Na farmářských trzích na Kulaťáku bude ve svém stánku kromě kávy nabízet také koláče, které budou prodávat známé osobnosti, mezi...
Autor: Eva.Dvorakova

Apetit magazín

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?
  • Kvízy

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?

Káva patří nepochybně k nejoblíbenějším nápojům na světě. Nejen proto, že obsahuje kofein, který dodává tělu energii, ale i pro svou jedinečnou chuť. Káva se stala symbolem relaxu, odpočinku a příjemných chvil ve společnosti rodiny a přátel...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Naučte se brynzové halušky
  • Tipy a triky

Naučte se brynzové halušky

Brynzové halušky jsou tradičním slovenským jídlem, ale v oblibě je máme i u nás v Čechách. Na jejich přípravě není nic těžkého, s naším postupem je zvládnete lehce. Mezi hlavní ingredience patří brynza a slanina, kombinace, která vaše...

Obchod Apetit