0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Stůl pro jednoho: Jídlo z restaurací lidem bez domova

Stůl pro jednoho: Jídlo z restaurací lidem bez domova
sdílet:
Přemýšleli jste někdy nad tím, co asi jedí lidé žijící na ulici a jak bychom jim my ostatní mohli pomoci?

Touto myšlenkou se zabývala i Dominika Farkasová a nakonec se stala iniciátorkou a koordinátorkou projektu Stůl pro jednoho. Projektu, který vznikl na základě spontánní myšlenky dostat teplé jídlo ve stejné kvalitě, jako má při výdeji v restauracích, mezi lidi žijící na ulici.

Jak to celé funguje? „Jde o seskupení provozoven, které nabízejí několikrát do týdne porci teplého jídla (obědové menu) předem vybrané osobě bez domova. Majitel provozovny rozhoduje o dnech v týdnu a čase návštěv klienta a o tom, zda mu umožní konzumaci v provozovně, nebo mu poskytne jídlo s sebou,“ říká zakladatelka.

Zamezit hladovění a změnit pohled na lidi bez domova

Klienty pečlivě vybírá nezisková organizace NADĚJE, specialista na služby pro lidi bez domova v Praze a také odborný garant projektu Stůl pro jednoho. „Prioritně se snažíme zapojit ty, pro něž je potřeba teplé stravy zásadní. Jsou to lidé přežívající přímo na ulicích, nevyužívající žádné pobytové služby,“ řekla Farkasová.

Cíl projektu je zamezit hladovění a podpořit snahu lidí o znovuzačlenění do společnosti. Dále také změnit pohled veřejnosti na tuto sociálně znevýhodněnou skupinu. Personál zapojených provozoven jedná s klienty projektu Stůl pro jednoho jako s platícími zákazníky a dává tak vzor ostatním, kteří bezdomovce ignorují a odmítají. Klienti si slušného zacházení velmi váží. Zjistí, že se cítí dobře v obklopení běžné sociální skupiny a získávají tak chuť pracovat na změně své životní situace.

Neplýtvejme jídlem, dejme ho potřebným

Projekt ale také pomáhá řešit problematiku plýtvání jídlem v provozovnách. Čerstvé porce jídla, které zbývají z poledních menu, provozovatelé nemusí vyhodit, ale darují je klientovi. Stůl pro jednoho funguje od prosince 2016 a v současné době je do něj zapojených deset provozoven v Praze, jedna na Slovensku a jedna v Brně, konkrétní zapojené podniky najdete na webu www.stulprojednoho.cz

Související články

Autor: Eva.Dvorakova

Apetit magazín

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč