0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tipy na víkend (tentokrát už od čtvrtka 28. 2.)

Tipy na víkend (tentokrát už od čtvrtka 28. 2.)
sdílet:
Období masopustu se blíží ke konci – už jen posledních několik dní nám zbývá na obžerné hody a nevázané veselí. V úterý masopust vrcholí a od středy začne 40denní půst, kdy bychom se měli masa odříkat a rozjímavě naladit svoji mysl na věci vážné a důstojné.

A kde se ještě před zahájením postní umírněnosti můžeme pořádně vyřádit? Seznam míst, kde se od soboty konají poslední letošní masopustní veselice, najdete níže. Ovšem slavit můžete začít už ve čtvrtek.

 

Tučný čtvrtek

Konec masopustu patřil vždy nejbujnější zábavě a nejbohatýrštějšímu hodování. Oslavy zahajoval Tučný čtvrtek – den, kdy se jedlo do sytosti. Jeho tradici oživily vybrané pražské, brněnské a plzeňské restaurace, které si na onen den připravily mimořádně vydatné menu, kdy si hosté mohou přidávat, co hrdlo ráčí. Seznam zúčastněných restaurací a jejich speciální nabídku najdete zde. Další info včetně fotografií nabízených jídel průběžně přibývá i na Facebooku zde.

 

Maškarní reje

 

Masopust v Hanáckém skanzenu

2. 3., 10.00–16.00, Hanácké skanzen v Příkazích, Příkazy

Tradiční hanácký masopust s cimbálovou muzikou a zabijačkovými hody si nenechte ujít v souboru lidové architektury v Příkazech.

Vstup: 40 Kč

 

Krumlovský masopust

2. 3. od 19.00 do 5. 3. do18.00, Český Krumlov

Celých 5 dní bude historické centrum města patřit maškarám. Masky si můžete i vyrobit v tvůrčích dílnách, setkávat se s nimi budete během divadelních a hudebních vystoupení. Vrcholem bude úterní průvod městem, který začíná v 16.00

Vstup: info na místě


 

Milevské maškary 2019

od 28. 2. do 2. 3., 9.00–23.00, Milevsko

Už ve čtvrtek se maškary vydají do města pozvat obyvatele na sobotní veselí. V pátek projde městem Bakusův průvod, v němž maškary převezmou vládu nad městem. V sobotu pak masopust vyvrcholí celodenními radovánkami.

Vstup: 50 Kč


 

Masopust v Toulcově dvoře

2. 3., 13.00–16.00, Praha 10 - Hostivař, Toulcův dvůr

Výroba masek, občerstvení, hudba a průvod vás čekají v Toulcově dvoře.

Vstup: dobrovolné vstupné, výroba škrabošek 30 kč


 

Masopust v České Skalici

3. 3., 9.00–15.00, Česká Skalice, Muzeum Boženy Němcové

Na folklorní vystoupení s oživenými masopustními tradicemi a zábavu v místní sokolovně se můžete těšit v České Skalici.

Vstup: info na místě


 

Komu se maškarní veselí už omrzelo, může se pustit do ochutnávání ušlechtilého alkoholu nebo poctivého moravského uzeného.


 

Ginfest by Barlife

2. 3., 13.00–21.00, Praha 2, Vinohradská tržnice

Ochutnat nejrůznější druhy jalovcové, ať už ginu nebo geneveru, budete moci v Praze. Společně s ochutnávkou vám výrobci i dovozci představí své produkty a značky a podělí se s vámi o jejich příběhy.

Vstup: info na místě


 

Slavnosti moravského uzeného a vína na hradě Veveří

2. 3.–3. 3., 9.30–16.00, hrad Veveří

Ochutnat nejlepší moravské uzené nebo se přiučit výrobu klobásek přímo od řeznického mistra můžete po celý víkend na hradě Veveří. Děti uvaří pod vedením profesionálního šéfkuchaře překvapení pro rodiče a slavnost vyvrcholí volbou Krále uzenářů.

Vstup: 150 Kč, snížené 100 Kč, děti do 120 cm zdarma


 


 


 

 

Autor: Lucie Velek

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit