Čokoládovo-mátový cheesecake se zrcadlovou polevou

Čokoládovo-mátový cheesecake se zrcadlovou polevou

Hodnocení receptu
Průměr: 2.6 ()
Více než hodinu

Suroviny

Na korpus:

250 g máslových sušenek (Lidl)

3 lžíce kakaa

100 g rozpuštěného másla

Náplň:

700 g sýru Philadelphia

300 g cukru

20 lístků máty

1 avokádo

15 lžic citr. šťávy

8 plátků želatiny

1 hořká čokoláda (55 %)

500 ml smetany ke šlehání

Zrcadlová poleva:

1 plátek želatiny

120 g cukru

60 ml vody

1 lžička kukuřičného sirupu

50 g kakaa

50 g čokolády (55 %)

60 ml smetany ke šlehání

Sušenky rozmixujeme a smícháme s kakaem a rozpuštěným máslem. Formu 23 cm vymažeme lehce olejem a na dno vyložíme pečicí papír a okraje vyložíme potravinovou fólií. Směs upěchujeme dnem sklenice na dno formy. Dáme chladit do lednice.

350 g Philadelphie smícháme se 150 g cukru. Avokádo, lístky máty a citrónovou šťávu rozmixujeme na hladkou kaši a vmícháme do směsi. 4 plátky želatiny dáme nabobtnat do malého množství vody a poté na mírném teple rozehřejeme. Vmícháme do směsi. Směs vlijeme do nádoby s kulatým dnem (já použila dortovou formu polokouli), kterou vytřeme lehce olejem a vyložíme potravinovou fólií, aby šla hmota dobře vyklopit. Dáme na 45-60 min. do mrazáku.

Mezitím připravíme zrcadlovou polevu. Plátek želatiny necháme nabobtnat v malém množství vody. Cukr, vodu a kukuřičný sirup přivedeme k varu a povaříme 1-2 min. Odstavíme a vmícháme kakao a čokoládu. Necháme zchladnout (cca 60 st.) a vmícháme smetanu a želatinu. Rozmixujeme tyčovým mixérem a dáme chladit do lednice.

Zbylých 350 g Philadelphie smícháme se 150 g cukru a rozehřátou čokoládu. Přidáme opět 4 plátky nabobtnalé a rozehřáté želatiny a poté lehce vmícháme ušlehanou smetanu. 

Ztuhlý mátový korpus vyklopíme a dáme doprostřed formy na sušenkový základ. Přelijeme čokoládovou směsí, tak aby zakrývala mátovou část a dáme opět do mrazáku.

Po ztuhnutí vyjmeme dort z formy, postavíme ho na širší sklenici, mírně rozehřejeme polevu, aby byla tekutá a dort polejeme tak, aby poleva lehce sama stékala po obvodu. Dozdobíme podle fantazie. (nejlépe lístky máty)

Autor: Hana Fifková

Apetit magazín

10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit