Čokoládovo-mátový cheesecake se zrcadlovou polevou

Čokoládovo-mátový cheesecake se zrcadlovou polevou

Hodnocení receptu
Průměr: 2.3 (3)
Více než hodinu

Suroviny

Na korpus:

250 g máslových sušenek (Lidl)

3 lžíce kakaa

100 g rozpuštěného másla

Náplň:

700 g sýru Philadelphia

300 g cukru

20 lístků máty

1 avokádo

15 lžic citr. šťávy

8 plátků želatiny

1 hořká čokoláda (55 %)

500 ml smetany ke šlehání

Zrcadlová poleva:

1 plátek želatiny

120 g cukru

60 ml vody

1 lžička kukuřičného sirupu

50 g kakaa

50 g čokolády (55 %)

60 ml smetany ke šlehání

Sušenky rozmixujeme a smícháme s kakaem a rozpuštěným máslem. Formu 23 cm vymažeme lehce olejem a na dno vyložíme pečicí papír a okraje vyložíme potravinovou fólií. Směs upěchujeme dnem sklenice na dno formy. Dáme chladit do lednice.

350 g Philadelphie smícháme se 150 g cukru. Avokádo, lístky máty a citrónovou šťávu rozmixujeme na hladkou kaši a vmícháme do směsi. 4 plátky želatiny dáme nabobtnat do malého množství vody a poté na mírném teple rozehřejeme. Vmícháme do směsi. Směs vlijeme do nádoby s kulatým dnem (já použila dortovou formu polokouli), kterou vytřeme lehce olejem a vyložíme potravinovou fólií, aby šla hmota dobře vyklopit. Dáme na 45-60 min. do mrazáku.

Mezitím připravíme zrcadlovou polevu. Plátek želatiny necháme nabobtnat v malém množství vody. Cukr, vodu a kukuřičný sirup přivedeme k varu a povaříme 1-2 min. Odstavíme a vmícháme kakao a čokoládu. Necháme zchladnout (cca 60 st.) a vmícháme smetanu a želatinu. Rozmixujeme tyčovým mixérem a dáme chladit do lednice.

Zbylých 350 g Philadelphie smícháme se 150 g cukru a rozehřátou čokoládu. Přidáme opět 4 plátky nabobtnalé a rozehřáté želatiny a poté lehce vmícháme ušlehanou smetanu. 

Ztuhlý mátový korpus vyklopíme a dáme doprostřed formy na sušenkový základ. Přelijeme čokoládovou směsí, tak aby zakrývala mátovou část a dáme opět do mrazáku.

Po ztuhnutí vyjmeme dort z formy, postavíme ho na širší sklenici, mírně rozehřejeme polevu, aby byla tekutá a dort polejeme tak, aby poleva lehce sama stékala po obvodu. Dozdobíme podle fantazie. (nejlépe lístky máty)

Autor: Hana Fifková

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...

Obchod Apetit