Nová registrace Zapomenuté heslo

Cukrářská poradna: Jak dokonale vyšlehat máslo s cukrem a jak zachránit sražený krém

Apetit
12. 7. 2021
Korpus
Apetit

V naší pravidelné rubrice Zeptejte se redakce se opět objevil dotaz, který se bude hodit všem začínajícím cukrářům. Jde o to, jak správně vyšlehat máslovou pěnu. S naší pomocí to nebude žádná věda. 
 

Dotaz od čtenářky

Potýkám se s problémem, jak vyšlehat máslo s cukrem a vejci do pěny. Nejsem žádný pokročilý kuchař a musím přiznat, že pěně se finální kaše ještě nikdy nepodobala. Navíc se mi velice často máslo zdrcne do vloček a pak už nevyšlehám vůbec nic. Co dělám špatně? Existuje nějaký fígl? Poměr se kterým většinou pracuji je: 120g cukr moučka, 150g másla, citronová kůra, 3 vejce. Moc předem díky za radu.

Odpověď redakce

Pěna = máslo s vejci a cukrem zesvětlá a nabude. Samozřejmě nemá konzistenci jako bílky nebo šlehačka. Suroviny na máslový krém (máslo a vejce) by měly mít stejnou pokojovou teplotu. Vejce musíte přidávat postupně – v opačném případě se srazí.

Sražený krém se dá napravit, kdy ho v misce zahřejete nad párou a znovu umícháte. Pokud budete do těsta přidávat mouku, zkuste přisypat pár lžic do srážejícího se krému. Sražený krém také můžete po malých částech zamíchat do kousku másla utřeného s cukrem.

Můžete také vyzkoušet trik s pudingem. V tomto případě je třeba rozpustit asi jednu třetinu másla v připravovaném pudinku. Ten nechat vychladnout a potom po lžičkách přidávat do vyšlehaného másla s cukrem a vejci. 

Zdroj: časopis Apetit

Sdílet článek

Dezerty Sladké pečení

Související články