Kuchařky Apetit Vína Apetit
reklama
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
o dort na obálku

Čokoládový dort k 15. narozeninám

Popis receptu: 

Nadýchaný čokoládový korpus v kombinaci s čokoládovou ganachí a vanilkovým krémem je skvělou volbou nejenom na narozeninovou oslavu

Zdobení dortu je čistě na vaší fantazii. Já jsem na tento dort květiny vyrobila z modelovací hmoty a krajku ze speciální hmoty, kterou můžete zakoupit ve specializovaných cukrářských prodejnách. Dort můžete ozdobit květinami živými nebo čímkoliv, co máte zrovna po ruce.

Autor: Lada Petránková
Hodnocení:
23 (hlasy)
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: 18 - 20 porcí
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    Korpus 26 cm

    • 180 g hořká čokoláda
    • 180 g máslo
    • 240 g cukr krystal/ třtinový
    • 9 ks vejce
    • 225 g polohrubá mouka
    •  90 g kakao
    • 6 polévkové lžíce mléko
    • 1 čajová lžička přírodního vanilkového extraktu
    • 1 balení kypřící prášek

    Korpus 16 cm

    • 90 g hořká čokoláda
    • 90 g máslo
    • 110 g cukr krystal
    • 4 ks vejce
    • 100 g polohrubá mouka
    • 40g kakao
    • 4 polévkové lžíce mléko
    • ½ čajová lžička přírodní vanilkový extrakt
    • ½ balení kypřící prášek

    Čokoládová ganache na oba korpusy

    • 500 g kvalitní hořké čokolády
    • 500 g 40% smetany ke šlehání

    Vanilkový krém na oba korpusy a potření dortu

    • 600 g plnotučné mléko
    • 60 g kukuřičný škrob
    • 150-200 g cukr krystal
    • 1 polévková lžíce přírodní vanilkový extrakt nebo 1 vanilkový lusk
    • 400-500 g máslo (min. podíl tuku 83%)
    •  

    • Dohotovení

    • Modelovací (plastická) čokoláda
    • Jedlé květy libovolného druhu z modelovací hmoty nebo živé květy libovolného výběru
    • Jedlá krajka (lze vynechat)
    •  

      Dále budete potřebovat

    • Plastová brčka nebo silné dřevěné špejle
    • Dvě podložky (mohou být z kartonu obalené potravin. folii) ve velikosti 26 cm a 16 cm

Příprava jídla

Postup:

Korpus

  1. Ideálně den dopředu upečeme korpusy. U obou korpusů je postup přípravy identický.
  2. Minimálně 4 hodiny před přípravou korpusů vyndáme všechny suroviny z lednice, aby měly stejnou teplotu.
  3. Předehřejeme troubu na 160°C. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu.
  4. Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků, v octem nebo citronovou šťávou odmaštěné míse, vyšleháme tuhý sníh.
  5. V další míse šleháme máslo s cukrem a vanilkou do světlé pěny. Poté postupně zašleháváme žloutky.
  6. Smícháme polohrubou mouku, kakao a prášek do pečiva.
  7. Do pěny z másla a žloutků přilijeme rozpuštěnou čokoládu a dobře vyšleháme.  Přisypeme třetinu mouky, mléko a část bílkového sněhu. Lehce mícháme a opakujeme, dokud vše nesmícháme dohromady a nevznikne hladká hmota.
  8. Vlijeme do forem a pečeme zhruba 45 minut.

 

Krém

  1. Krém připravíme ideálně den dopředu.
  2. V hrnci smícháme mléko, kukuřičný škrob, cukr a vanilku a uvaříme hustý pudink.
  3. Necháme úplně vychladnout.
  4. V míse šleháme máslo do světlé nadýchané pěny. Trvá to zhruba 10 minut.
  5. Do vyšlehaného másla po částech přidáváme vychladlý pudink. Šleháme dalších 10-15 minut, dokud krém není hladký a nadýchaný.

 

Ganache

  1. Čokoládovou ganachi připravíme ideálně den dopředu.
  2. Nalámeme čokoládu na malé kousky do ohnivzdorné mísy.
  3. Svaříme smetanu a zalijeme nalámanou čokoládu. Přiklopíme a necháme 5 minut odstát.
  4. Po pěti minutách metličkou čokoládu mícháme. Zprvu to bude vypadat, že se hmota nespojí, postupně ale vznikne hladká a lesklá hmota.
  5. Necháme úplně vychladnout, ideálně při pokojové teplotě.
  6. Těsně před plněním dortu ganachi vyšleháme.

 

Dohotovení

  1. Korpusy prokrojíme a odebereme část krému, kterou použijeme na vnější potření korpusů.
  2. Prokrojený korpus nejprve umístíme na podložku, na kterou spodní část korpusu „přilepíme“ troškou krému.
  3. Korpusy nejprve potřeme ganachí a na ganachi rozetřeme vrstvu vanilkového krému. Opakujeme, dokud nemáme korpusy naplněné.
  4. Korpusy dáme do lednice na půl hodiny vychladit.
  5. Naplněné dorty potřeme zbylým krémem, uhladíme a dáme minimálně na hodinu vychladit do lednice.
  6. Modelovací čokoládu rozpracujeme, aby byla měkká a tvárná a dort potáhneme. Necháme ztuhnout.
  7. Do středu spodního korpusu zapícháme zhruba pět brček nebo špejlí a zkrátíme je na výšku korpusu, aby nevyčnívaly. Brčka fungují jako podpěra horního patra dortu, aby se horní patro pod svojí vahou nepropadlo. Dort pak zůstane rovný.
  8. Nakonec dort libovolně dozdobíme.

 

  1. Tip: Modelovací čokoládu lze vynechat, můžete připravit větší množství krému a dort potřít silnější vrstvou nebo přelít čokoládovou polevou.

S modelovací čokoládou se velmi dobře pracuje a je vhodná pro cukráře „začátečníky“. Obvykle se dá zakoupit ve specializovaných prodejnách s cukrářskými potřebami.

Přidat komentář