Jahodové pohlazení k 15. narozeninám časopisu Apetit

Jahodové pohlazení k 15. narozeninám časopisu Apetit

Hodnocení receptu
4.7 / 5. Počet hodnocení: 10
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Na korpus bude potřeba:

1,5 hrnku polohrubé mouky

1 prášek do pečiva

1 hrnek cukru krupice nebo krystalu

0,5 hrnku oleje

0,5 hrnku mléka

3 vejce

špetka soli

Náplň:

3 vaničky měkkého tvarohu

moučkový cukr dle chuti (já použila 3 - 4 lžíce)

jahody

Na potření a ozdobu:

2 čokolády (1 = 100g)

1 kelímek zakysané smetany

jahody

 

 

Troubu si předehřejeme na 180°. Do mísy nasypeme mouku, prášek do pečiva, cukr, olej, mléko, vejce a špetku soli. Vše důkladně ušleháme. Připravíme si dortovou formu, do které vystříhneme z pečicího papíru kruh a těsto nalijeme do formy a dáme do trouby, pečeme cca 1 hodinu. Já zvolila malou dortovou formu, protože jsem chtěla mít dortík vysoký. Kdo má raději nižší dorty, tak zvolí větší formu. Kontrolujeme špejlí. Po propíchnutí korpusu musí být špejle čistá.

Během pečení korpusu si připravíme čokoládové ozdoby. Na vodní lázni rozpustíme jeden balíček čokolády. Pečicí papír si nastříháme na kolečka a dáme do malých skleniček. Vytvoříme tím takové malé kalíšky, do kterých pomocí cukrářského pytlíku dostaneme čokoládu. Tady se fantazii meze nekladou, můžeme na pečicí papír udělat pomocí čokolády různé ozdoby (srdíčka, hvězdičky atd...), dáme ztuhnout do lednice.

Po upečení necháme korpus vychladnout a mezi tím si připravíme jahody a tvarohovou náplň. Pokud je v tvarohu voda, tak ji opatrně vylejeme. Tvarohy dáme do misky a přidáme moučkový cukr dle chuti. Vše pěkně ušleháme. Jahody si omyjeme, usušíme a nakrájíme na podélné půlky. Korpus rozkrojíme na tři díly. První díl dáme na tác, potřeme tvarohovou náplní a dáme jahody. Doporučuji dát jahody širší stranou k okraji, aby zabránily případnému protečení náplně. Na jahody ještě dáme trošku náplně a rovnoměrně rozetřeme. Dáme na to druhou část korpusu a vše opakujeme a přikryjeme třetí částí korpusu.

Necháme chvíli ztuhnout a mezi tím si připravíme krém na potření dortu. Na vodní lázni rozpustíme druhý balíček čokolády. Hned potom, co se čokoláda rozpustí, tak do ní přidáme kelímek zakysané smetany a důkladně promícháme. Tímto krémem potřeme dort a nazdobíme čokoládou a jahodami.

Autor: Karcas5

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...

Obchod Apetit