Jahodové pohlazení k 15. narozeninám časopisu Apetit

Jahodové pohlazení k 15. narozeninám časopisu Apetit

Hodnocení receptu
Průměr: 4.7 ()
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Na korpus bude potřeba:

1,5 hrnku polohrubé mouky

1 prášek do pečiva

1 hrnek cukru krupice nebo krystalu

0,5 hrnku oleje

0,5 hrnku mléka

3 vejce

špetka soli

Náplň:

3 vaničky měkkého tvarohu

moučkový cukr dle chuti (já použila 3 - 4 lžíce)

jahody

Na potření a ozdobu:

2 čokolády (1 = 100g)

1 kelímek zakysané smetany

jahody

 

 

Troubu si předehřejeme na 180°. Do mísy nasypeme mouku, prášek do pečiva, cukr, olej, mléko, vejce a špetku soli. Vše důkladně ušleháme. Připravíme si dortovou formu, do které vystříhneme z pečicího papíru kruh a těsto nalijeme do formy a dáme do trouby, pečeme cca 1 hodinu. Já zvolila malou dortovou formu, protože jsem chtěla mít dortík vysoký. Kdo má raději nižší dorty, tak zvolí větší formu. Kontrolujeme špejlí. Po propíchnutí korpusu musí být špejle čistá.

Během pečení korpusu si připravíme čokoládové ozdoby. Na vodní lázni rozpustíme jeden balíček čokolády. Pečicí papír si nastříháme na kolečka a dáme do malých skleniček. Vytvoříme tím takové malé kalíšky, do kterých pomocí cukrářského pytlíku dostaneme čokoládu. Tady se fantazii meze nekladou, můžeme na pečicí papír udělat pomocí čokolády různé ozdoby (srdíčka, hvězdičky atd...), dáme ztuhnout do lednice.

Po upečení necháme korpus vychladnout a mezi tím si připravíme jahody a tvarohovou náplň. Pokud je v tvarohu voda, tak ji opatrně vylejeme. Tvarohy dáme do misky a přidáme moučkový cukr dle chuti. Vše pěkně ušleháme. Jahody si omyjeme, usušíme a nakrájíme na podélné půlky. Korpus rozkrojíme na tři díly. První díl dáme na tác, potřeme tvarohovou náplní a dáme jahody. Doporučuji dát jahody širší stranou k okraji, aby zabránily případnému protečení náplně. Na jahody ještě dáme trošku náplně a rovnoměrně rozetřeme. Dáme na to druhou část korpusu a vše opakujeme a přikryjeme třetí částí korpusu.

Necháme chvíli ztuhnout a mezi tím si připravíme krém na potření dortu. Na vodní lázni rozpustíme druhý balíček čokolády. Hned potom, co se čokoláda rozpustí, tak do ní přidáme kelímek zakysané smetany a důkladně promícháme. Tímto krémem potřeme dort a nazdobíme čokoládou a jahodami.

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit