Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

šedobílé pohlazení bez mouky a kypřidel :)

šedobílé pohlazení bez mouky a kypřidel :)

Hodnocení receptu
Průměr: 4.9 ()
Více než hodinu Velmi snadné

Suroviny

korpus -19 cm (je třeba péct na 2x)

10 vajec /bílky, žloutky zvlášť/

200 g cukr moučka

240 g mletého máku (balíček)

špetka soli

 

krém:

500 ml 33 % šlehačky (2 krabičky)

100 g ztužovač šlehačky - LILLY NEUTRO + 100 ml vody nebo mléka

1 broskvový kompot (lze použít jakékoli ovoce - meruňky, mandarinky, mango, švestky....)

Na promazání lze použít marmeládu, či povidla.

Zahřejeme troubu na 170 stupňů na vrchni a spodní ohřev.

Oddělíme žloutky od bílků.

V jedné míse mícháme bílky do polotuha se špetkou soli, v průběhu (když bílky zbělají) přidáme 1/3 moučkového cukru a šleháme do tuha.

V druhé míse si ušleháme do pěny žloutky s 2/3 moučkového cukru. Smícháme s mákem. Postupně do mísy s mákem přidáváme opatrně sníh.

Těsto nalejeme do formy vyložené pečícím papírem.

Pečeme v předehřáté troubě 10 min na 170 stupňů a pak ještě 30 min na 160 stupňů. Korpus ozkoušíme špejlí. Když je pečený, vrchní kůrčička zezlátne. V průběhu pečení troubu neotvíráme.

Lze použít i klasickou velikost dortové formy, ale dort bude nižší.

Když korpus vyndáme z trouby necháme 15 min vychladnout a poté ořízneme okraje korpusu od formy. Otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Stejně upečeme druhý korpus. Korpusy je krásně vláčné.

Po vychladnutí nakrájíme na tenké pláty. Tři - čtyři díly u malé formy (na půl rozkrojit velký dort)

Na krém si připravíme dvě vychlazené šlehačky, které vyšleháme a v průběhu přídáme ztužovač. Zde je použit ztužovač LILLY NEUTRO ( 100g voda + 100g směsy). Lze použít jakýkoliv krém.

Dále už jen kompletujeme. Korpus (lze pomazat marmeládou, dle chuti), šlehačkový krém, poklademe ovocem, korpus, krém, korpus, krém...... Vrchní vrstvu korpusu použijeme na obdobu dortu. Rozdrobíme a poklademe na spodek dortu.

Při zdobení můžete vyzkoušet své dovednosti a krémem tvořit pusinky, nebo jednoduše zvolit dnes moderní formu zdobení tzv. naháč (korpus okolo uhladíte dohladka). Dozdobit můžete dle příležitosti ovocem, květinami, posypat mákem, nebo vrchní vrstu nekrémovat, ale pouze ocukrovat....

 

Dobrou chuť přeji :)

 

 

Autor: Milička

Apetit magazín

Proč jíst para ořechy a jak prospívají našemu tělu?
  • Jak na to

Proč jíst para ořechy a jak prospívají našemu tělu?

Matkeřským stromem brazilských para ořechů je juvie ztepilá. Roste v dalekých deštných pralesích jižní Ameriky. Velká exotická jádra bývají součástí ořechových a ovocných směsí. Para ořechy jsou bohaté na zdraví prospěšné látky. Kolik...
Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?
  • Tipy a triky

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?

Historie parmazánu se začala psát už ve středověku, kdy tamní mniši hledali způsob, jak co nejdéle uchovat mléko. Dnes je tento sýr nejvýznamnějším obchodním artiklem celé Itálie. Zároveň patří mezi nejpřísněji sledované zboží, které se...

Obchod Apetit