šedobílé pohlazení bez mouky a kypřidel :)

šedobílé pohlazení bez mouky a kypřidel :)

Hodnocení receptu
Průměr: 4.9 ()
Více než hodinu Velmi snadné

Suroviny

korpus -19 cm (je třeba péct na 2x)

10 vajec /bílky, žloutky zvlášť/

200 g cukr moučka

240 g mletého máku (balíček)

špetka soli

 

krém:

500 ml 33 % šlehačky (2 krabičky)

100 g ztužovač šlehačky - LILLY NEUTRO + 100 ml vody nebo mléka

1 broskvový kompot (lze použít jakékoli ovoce - meruňky, mandarinky, mango, švestky....)

Na promazání lze použít marmeládu, či povidla.

Zahřejeme troubu na 170 stupňů na vrchni a spodní ohřev.

Oddělíme žloutky od bílků.

V jedné míse mícháme bílky do polotuha se špetkou soli, v průběhu (když bílky zbělají) přidáme 1/3 moučkového cukru a šleháme do tuha.

V druhé míse si ušleháme do pěny žloutky s 2/3 moučkového cukru. Smícháme s mákem. Postupně do mísy s mákem přidáváme opatrně sníh.

Těsto nalejeme do formy vyložené pečícím papírem.

Pečeme v předehřáté troubě 10 min na 170 stupňů a pak ještě 30 min na 160 stupňů. Korpus ozkoušíme špejlí. Když je pečený, vrchní kůrčička zezlátne. V průběhu pečení troubu neotvíráme.

Lze použít i klasickou velikost dortové formy, ale dort bude nižší.

Když korpus vyndáme z trouby necháme 15 min vychladnout a poté ořízneme okraje korpusu od formy. Otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Stejně upečeme druhý korpus. Korpusy je krásně vláčné.

Po vychladnutí nakrájíme na tenké pláty. Tři - čtyři díly u malé formy (na půl rozkrojit velký dort)

Na krém si připravíme dvě vychlazené šlehačky, které vyšleháme a v průběhu přídáme ztužovač. Zde je použit ztužovač LILLY NEUTRO ( 100g voda + 100g směsy). Lze použít jakýkoliv krém.

Dále už jen kompletujeme. Korpus (lze pomazat marmeládou, dle chuti), šlehačkový krém, poklademe ovocem, korpus, krém, korpus, krém...... Vrchní vrstvu korpusu použijeme na obdobu dortu. Rozdrobíme a poklademe na spodek dortu.

Při zdobení můžete vyzkoušet své dovednosti a krémem tvořit pusinky, nebo jednoduše zvolit dnes moderní formu zdobení tzv. naháč (korpus okolo uhladíte dohladka). Dozdobit můžete dle příležitosti ovocem, květinami, posypat mákem, nebo vrchní vrstu nekrémovat, ale pouze ocukrovat....

 

Dobrou chuť přeji :)

 

 

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...
  • Tipy a triky

Jak oloupat pečené papriky

Oloupané papriky patří mezi dokonalé lahůdky. Hodí se do salátů, jednohubek, dipů, pomazánek i do slaných koláčů, na pizzu nebo do guláše. Nejpracnější na nich je jejich loupání. Ale nemějte obavu, poradíme vám, jak na to! ...

Obchod Apetit