0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

šedobílé pohlazení bez mouky a kypřidel :)

šedobílé pohlazení bez mouky a kypřidel :)

Hodnocení receptu
4.8 / 5. Počet hodnocení: 86
Více než hodinu Velmi snadné

Suroviny

korpus -19 cm (je třeba péct na 2x)

10 vajec /bílky, žloutky zvlášť/

200 g cukr moučka

240 g mletého máku (balíček)

špetka soli

 

krém:

500 ml 33 % šlehačky (2 krabičky)

100 g ztužovač šlehačky - LILLY NEUTRO + 100 ml vody nebo mléka

1 broskvový kompot (lze použít jakékoli ovoce - meruňky, mandarinky, mango, švestky....)

Na promazání lze použít marmeládu, či povidla.

Zahřejeme troubu na 170 stupňů na vrchni a spodní ohřev.

Oddělíme žloutky od bílků.

V jedné míse mícháme bílky do polotuha se špetkou soli, v průběhu (když bílky zbělají) přidáme 1/3 moučkového cukru a šleháme do tuha.

V druhé míse si ušleháme do pěny žloutky s 2/3 moučkového cukru. Smícháme s mákem. Postupně do mísy s mákem přidáváme opatrně sníh.

Těsto nalejeme do formy vyložené pečícím papírem.

Pečeme v předehřáté troubě 10 min na 170 stupňů a pak ještě 30 min na 160 stupňů. Korpus ozkoušíme špejlí. Když je pečený, vrchní kůrčička zezlátne. V průběhu pečení troubu neotvíráme.

Lze použít i klasickou velikost dortové formy, ale dort bude nižší.

Když korpus vyndáme z trouby necháme 15 min vychladnout a poté ořízneme okraje korpusu od formy. Otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Stejně upečeme druhý korpus. Korpusy je krásně vláčné.

Po vychladnutí nakrájíme na tenké pláty. Tři - čtyři díly u malé formy (na půl rozkrojit velký dort)

Na krém si připravíme dvě vychlazené šlehačky, které vyšleháme a v průběhu přídáme ztužovač. Zde je použit ztužovač LILLY NEUTRO ( 100g voda + 100g směsy). Lze použít jakýkoliv krém.

Dále už jen kompletujeme. Korpus (lze pomazat marmeládou, dle chuti), šlehačkový krém, poklademe ovocem, korpus, krém, korpus, krém...... Vrchní vrstvu korpusu použijeme na obdobu dortu. Rozdrobíme a poklademe na spodek dortu.

Při zdobení můžete vyzkoušet své dovednosti a krémem tvořit pusinky, nebo jednoduše zvolit dnes moderní formu zdobení tzv. naháč (korpus okolo uhladíte dohladka). Dozdobit můžete dle příležitosti ovocem, květinami, posypat mákem, nebo vrchní vrstu nekrémovat, ale pouze ocukrovat....

 

Dobrou chuť přeji :)

 

 

Autor: Milička

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...

Obchod Apetit