Suroviny
NA MEDOVÉ PLÁTY (dávka na 3 menší dorty)
100g másla
3 polévkové lžíce medu
300g krystalového cukru
1 kávová lžíce octu
1 polévková lžíce jedle sody
2 vajíčka
700g hladké mouky
3 polévkové lžíce kakaa
NA KRÉM (na jedno srdíčko)
250g mascarpone
250ml smetany ke šlehání
250g tučného tvarohu
2 vanilky
100g moučkového cukru
Šťáva z 1/2 citrónu a granátového jablka
NA OZDOBENÍ
Moučkový cukr
Maliny
Jahody
Borůvky
Physalis
Listy čerstvé máty
Připravte si medové pláty:
Ve větším kastrolu na ohni rozpusťte máslo s medem a cukrem.
Ve vedlejší mističce smíchejte sodu s octem (vznikne šumivá reakce) a pak je přidejte do nádoby s teplou směsi.
Všlehejte do ní vejce a neustále pokračujte v šlehání až vznikne hnědá hmota.
Pak kastrol odstraňte z ohně a přidejte mouku smíchánu s kakaem.
Vypracujte těsto, které nechte chvilku odstát a vypracujte tenké pláty (ještě před pečením z nich můžete vykrojit požadovány tvar dortu).
Před pečením na několika místech popíchejte párátkem.
Na vymaštěném plechu pečte krátce asi 10 minut na 180◦C.
Dokončení dortu:
Všechny ingredience na krém ušlehejte na tuhý krém.
Pláty plňte krémem zdobícím pytlíkem. Překládáme vždy jeden plát a krém. Můžeme posypovat podle chuti semínky granátového jablka.
Na závěr dáme medový plát a posypeme moučkovým cukrem.
Nazdobíme umytím a usušeným ovocím.
Nechte minimálně hodinu odležet.