Svěží medový dort

Svěží medový dort

Hodnocení receptu
Průměr: 4.4 ()
Více než hodinu

Suroviny

NA MEDOVÉ PLÁTY  (dávka na 3 menší dorty)

100g másla

3 polévkové lžíce medu

300g krystalového cukru

1 kávová lžíce octu

1 polévková lžíce jedle sody

2 vajíčka

700g hladké mouky

3 polévkové lžíce kakaa

NA KRÉM (na jedno srdíčko)

250g mascarpone

250ml smetany ke šlehání

250g tučného tvarohu

2 vanilky

100g moučkového cukru

Šťáva z 1/2 citrónu a granátového jablka 

NA OZDOBENÍ

Moučkový cukr

Maliny

Jahody

Borůvky

Physalis

Listy čerstvé máty

Připravte si medové pláty:  

Ve větším kastrolu na ohni rozpusťte máslo s medem a cukrem.  

Ve vedlejší mističce smíchejte sodu s octem (vznikne šumivá reakce) a pak je přidejte do nádoby s teplou směsi. 

Všlehejte do ní vejce a neustále pokračujte v šlehání až vznikne hnědá hmota. 

Pak kastrol odstraňte z ohně a přidejte mouku smíchánu s kakaem.  

Vypracujte těsto, které nechte chvilku odstát a vypracujte tenké pláty (ještě před pečením z nich můžete vykrojit  požadovány tvar dortu).  

Před pečením na několika místech popíchejte párátkem.

Na vymaštěném plechu pečte krátce asi 10 minut na 180◦C.

 

Dokončení dortu:

Všechny ingredience na krém ušlehejte na tuhý krém.  

Pláty plňte krémem zdobícím pytlíkem. Překládáme vždy jeden plát a krém. Můžeme posypovat podle chuti semínky granátového jablka.

Na závěr dáme medový plát a posypeme moučkovým cukrem.

Nazdobíme umytím a usušeným ovocím.

Nechte minimálně hodinu odležet. 

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...
  • Tipy a triky

Jak oloupat pečené papriky

Oloupané papriky patří mezi dokonalé lahůdky. Hodí se do salátů, jednohubek, dipů, pomazánek i do slaných koláčů, na pizzu nebo do guláše. Nejpracnější na nich je jejich loupání. Ale nemějte obavu, poradíme vám, jak na to! ...

Obchod Apetit