Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Svěží medový dort

Svěží medový dort

Hodnocení receptu
Průměr: 4.4 ()
Více než hodinu

Suroviny

NA MEDOVÉ PLÁTY  (dávka na 3 menší dorty)

100g másla

3 polévkové lžíce medu

300g krystalového cukru

1 kávová lžíce octu

1 polévková lžíce jedle sody

2 vajíčka

700g hladké mouky

3 polévkové lžíce kakaa

NA KRÉM (na jedno srdíčko)

250g mascarpone

250ml smetany ke šlehání

250g tučného tvarohu

2 vanilky

100g moučkového cukru

Šťáva z 1/2 citrónu a granátového jablka 

NA OZDOBENÍ

Moučkový cukr

Maliny

Jahody

Borůvky

Physalis

Listy čerstvé máty

Připravte si medové pláty:  

Ve větším kastrolu na ohni rozpusťte máslo s medem a cukrem.  

Ve vedlejší mističce smíchejte sodu s octem (vznikne šumivá reakce) a pak je přidejte do nádoby s teplou směsi. 

Všlehejte do ní vejce a neustále pokračujte v šlehání až vznikne hnědá hmota. 

Pak kastrol odstraňte z ohně a přidejte mouku smíchánu s kakaem.  

Vypracujte těsto, které nechte chvilku odstát a vypracujte tenké pláty (ještě před pečením z nich můžete vykrojit  požadovány tvar dortu).  

Před pečením na několika místech popíchejte párátkem.

Na vymaštěném plechu pečte krátce asi 10 minut na 180◦C.

 

Dokončení dortu:

Všechny ingredience na krém ušlehejte na tuhý krém.  

Pláty plňte krémem zdobícím pytlíkem. Překládáme vždy jeden plát a krém. Můžeme posypovat podle chuti semínky granátového jablka.

Na závěr dáme medový plát a posypeme moučkovým cukrem.

Nazdobíme umytím a usušeným ovocím.

Nechte minimálně hodinu odležet. 

Apetit magazín

Proč jíst para ořechy a jak prospívají našemu tělu?
  • Jak na to

Proč jíst para ořechy a jak prospívají našemu tělu?

Matkeřským stromem brazilských para ořechů je juvie ztepilá. Roste v dalekých deštných pralesích jižní Ameriky. Velká exotická jádra bývají součástí ořechových a ovocných směsí. Para ořechy jsou bohaté na zdraví prospěšné látky. Kolik...
Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?
  • Tipy a triky

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?

Historie parmazánu se začala psát už ve středověku, kdy tamní mniši hledali způsob, jak co nejdéle uchovat mléko. Dnes je tento sýr nejvýznamnějším obchodním artiklem celé Itálie. Zároveň patří mezi nejpřísněji sledované zboží, které se...

Obchod Apetit