Vanilkový cheesecake s citrónovo-skořicovou polevou

Vanilkový cheesecake s citrónovo-skořicovou polevou

Hodnocení receptu
Průměr: 5 ()
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Korpus:

  • 250 g sušenek, nejlépe s nižším obsahem tuku – možné i bezlepkové
  • 50 g mandlové mouky
  • 140 g másla
  • 1 žloutek
  • 2 polévkové lžíce cukru krupice

Krém:

  • 625 g sýru Philadelphia
  • 200 g cukru krupice
  • 4 vejce velikosti L
  • 2 zarovnané polévkové lžíce kukuřičného škrobu, v dortu použit Gustin
  • 1 polévková lžíce vanilkového extraktu, nebo 1 kávová lžička
  • vanilkového prášku, případně semínka z jednoho vanilkového lusku
  • 80 ml smetany ke šlehání (31% tuku)

Poleva:

  • 2 zakysané smetany (nejlépe s 20% tuku)
  • 2 polévkové lžíce moučkového cukru, a nebo podle chuti
  • 100 g citrónového krému se skořicí

1) Všechy suroviny by měly mít pokojovou teplotu, proto je dobré si je předem vyndat z lednice.

2) Dortovou formu o průměru 24 cm vymažeme máslem a dno vyložíme pečícím papírem. Troubu rozehřejeme na 150°C. Sušenky rozdrtíme v mixéru a dáme do mísy. Přidáme mandlovou mouku, cukr a žloutek. Zalijeme vychladlým rozpuštěným máslem a dobře prohněteme. Směs dáme do připravené dortové formy a rozprostřeme. Je třeba ji důkladně přitisknout k formě, například s pomocí menší sklenice.Takto připravený korpus dame péct na dvacet minut. Po upečení vyjmeme z trouby a necháme chládnout. V průběhu chladnutí korpusu si připravíme těsto a rozehřejeme troubu na 170°C.

3) Sýr s cukrem a kukuřičným škrobem rozmixujeme do hladka. Aby se zabránilo hrudkovatění škrobu, je třeba ho nejdříve promíchat s cukrem. Do hmoty důkladně vmícháme po jednom vajíčka. Nakonec zašleháme smetanu a vanilkový extract – při použití mixéru je třeba nastavit nejnižší otáčky. Krém nalijeme na vychladlý korpus a špičkou nože několikrát do těsta napíšeme písmeno Z v různých směrech, aby se těsto zbavilo nechtěných bublinek a zabránilo se případnému popraskání těsta při pečení.

4) Do rozehřáté trouby na nejnižší příčku vložíme plech a nalijeme do něj vodu. Pečení v páře nám zajistí vláčnost cheesecaku. Dortovou formu obalíme alobalem, anebo pod ni položíme pečící papír, abychom zabránili případnému prosakování sýrové hmoty. Pečeme 50 minut na střední příčce. Zatím co se cheesecake peče, si připravíme citrónovo-skořicový krém. Cukr, žloutky, citrónovou šťávu, citrónovou kůru, máslo a skořici mícháme v míse na páře vodní lázně. Mísu zvolíme dostatečně širokou, aby se pára nedostala přes okraj a krém se nám nesrazil. U strouhání citrónové kůry dáme pozor na bílou dužinu, krém by byl pak hořký. Mícháme zvolna asi 15 minut do zhoustnutí. Krém bude mít zhruba pudingovou konzistenci. Za občasného promíchání necháme zchládnout. Po padesáti minutách pečení cheesecake opatrně vytáhneme z trouby a nalijeme na něj polevu připravenou smícháním zakysané smetany, cukru a citrónovo-skořicového krému. Pečeme ještě 10-15 minut. Dobře upečený cheesecake by měl mít pevné okraje, ale u středu by se měl lehce třást. Proto doba pečení závisí na výkonu vaší trouby. Po upečení necháme chládnout hodinu v lehce pootevřené troubě. Před tím, než dáme cheesecake chladit do ledničky, si opatrně nožem uvolníme okraje dortu. Předejdeme tím popraskání. Chladíme nejméně čtyři hodiny, nejlépe však přes noc. Dozdobíme dle vlastní fantazie a chuti.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...
  • Stories

TOP 20: Zdraví na talíři

Jsme stvořeni převážně z vody. Celkový podíl vody v našem těle je až 70 %. Ale vodu neustále i vylučujeme. Proto je potřebné ji průběžně doplňovat. I když tím nejlepších způsobem je sklenice čisté pramenité vody, pomoci...
  • Jak na to

Jak využít bylinky k přípravě letních drinků

Dopřejte si v horkých letních měsících osvěžující bylinné drinky bez obsahu alkoholu. Jedinečné účinky bylin, které znaly už naše prababičky, můžete využít i dnes. Pojďme se společně podívat do světa uklidňující máty, svěží citrusové...

Obchod Apetit