Vanilkový cheesecake s citrónovo-skořicovou polevou

Vanilkový cheesecake s citrónovo-skořicovou polevou

Hodnocení receptu
5 / 5. Počet hodnocení: 7
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Korpus:

  • 250 g sušenek, nejlépe s nižším obsahem tuku – možné i bezlepkové
  • 50 g mandlové mouky
  • 140 g másla
  • 1 žloutek
  • 2 polévkové lžíce cukru krupice

Krém:

  • 625 g sýru Philadelphia
  • 200 g cukru krupice
  • 4 vejce velikosti L
  • 2 zarovnané polévkové lžíce kukuřičného škrobu, v dortu použit Gustin
  • 1 polévková lžíce vanilkového extraktu, nebo 1 kávová lžička
  • vanilkového prášku, případně semínka z jednoho vanilkového lusku
  • 80 ml smetany ke šlehání (31% tuku)

Poleva:

  • 2 zakysané smetany (nejlépe s 20% tuku)
  • 2 polévkové lžíce moučkového cukru, a nebo podle chuti
  • 100 g citrónového krému se skořicí

1) Všechy suroviny by měly mít pokojovou teplotu, proto je dobré si je předem vyndat z lednice.

2) Dortovou formu o průměru 24 cm vymažeme máslem a dno vyložíme pečícím papírem. Troubu rozehřejeme na 150°C. Sušenky rozdrtíme v mixéru a dáme do mísy. Přidáme mandlovou mouku, cukr a žloutek. Zalijeme vychladlým rozpuštěným máslem a dobře prohněteme. Směs dáme do připravené dortové formy a rozprostřeme. Je třeba ji důkladně přitisknout k formě, například s pomocí menší sklenice.Takto připravený korpus dame péct na dvacet minut. Po upečení vyjmeme z trouby a necháme chládnout. V průběhu chladnutí korpusu si připravíme těsto a rozehřejeme troubu na 170°C.

3) Sýr s cukrem a kukuřičným škrobem rozmixujeme do hladka. Aby se zabránilo hrudkovatění škrobu, je třeba ho nejdříve promíchat s cukrem. Do hmoty důkladně vmícháme po jednom vajíčka. Nakonec zašleháme smetanu a vanilkový extract – při použití mixéru je třeba nastavit nejnižší otáčky. Krém nalijeme na vychladlý korpus a špičkou nože několikrát do těsta napíšeme písmeno Z v různých směrech, aby se těsto zbavilo nechtěných bublinek a zabránilo se případnému popraskání těsta při pečení.

4) Do rozehřáté trouby na nejnižší příčku vložíme plech a nalijeme do něj vodu. Pečení v páře nám zajistí vláčnost cheesecaku. Dortovou formu obalíme alobalem, anebo pod ni položíme pečící papír, abychom zabránili případnému prosakování sýrové hmoty. Pečeme 50 minut na střední příčce. Zatím co se cheesecake peče, si připravíme citrónovo-skořicový krém. Cukr, žloutky, citrónovou šťávu, citrónovou kůru, máslo a skořici mícháme v míse na páře vodní lázně. Mísu zvolíme dostatečně širokou, aby se pára nedostala přes okraj a krém se nám nesrazil. U strouhání citrónové kůry dáme pozor na bílou dužinu, krém by byl pak hořký. Mícháme zvolna asi 15 minut do zhoustnutí. Krém bude mít zhruba pudingovou konzistenci. Za občasného promíchání necháme zchládnout. Po padesáti minutách pečení cheesecake opatrně vytáhneme z trouby a nalijeme na něj polevu připravenou smícháním zakysané smetany, cukru a citrónovo-skořicového krému. Pečeme ještě 10-15 minut. Dobře upečený cheesecake by měl mít pevné okraje, ale u středu by se měl lehce třást. Proto doba pečení závisí na výkonu vaší trouby. Po upečení necháme chládnout hodinu v lehce pootevřené troubě. Před tím, než dáme cheesecake chladit do ledničky, si opatrně nožem uvolníme okraje dortu. Předejdeme tím popraskání. Chladíme nejméně čtyři hodiny, nejlépe však přes noc. Dozdobíme dle vlastní fantazie a chuti.

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit