Jeden z nejznámějších českých kuchařů vyrazil za dalším dodavatelem – zavítal do Černčic v Ústeckém kraji, kde zjišťoval původ vajíček pro snídaňovou nabídku a také to, jak se zachází s nosnicemi.
Vajíčka k snídaní v McDonald’s patří k oblíbeným pochoutkám. Určitě je i vy máte rádi v bagelech, muffinech nebo jako míchaná vejce – vždy chutnají stejně skvěle. Bohužel se mezi lidmi rozšířil mýtus o tom, že vajíčka nejsou skutečná, ale vyráběná z prášku. Právě tento nesmysl chtěl Přemek prozkoumat, a tak se vydal na farmu Schubert v Černčicích, aby přinesl ověřené odpovědi.
Chov nosnic podle přísných pravidel
Příchod na farmu byl doprovázen už tradičním rituálem – převlékáním do speciálního obleku, aby byla zachována hygiena. Na farmě bylo jednoznačně vidět, že slepice jsou chovány ve voliérovém systému, což znamená, že mají možnost volného pohybu a létání. Norma chovu je stanovena na devět slepic na metr čtvereční. Podmínky se dají s klidným svědomím označit jako optimální.
Slepice mají dostatek světla, které je podobné přirozenému osvětlení – s minimálně osmi hodinami tmy. Některé farmy dokonce nabízejí slepicím přístup k dennímu světlu prostřednictvím střešního prosvětlení, zatímco jiné mají dokonce zimní zahrady. Strava slepic je také promyšlená. Jejich krmná směs obsahuje širokou škálu zrnin a vitaminů. A jejich podestýlka? Ta je vyrobena z přírodních materiálů, jako je řezané seno a sláma.
Návštěva farmy byl ale jen začátek
Přemek se také vydal přímo do McDonald’s, kde si vyzkoušel přípravu vajíček pro McMuffin. Proces je jednoduchý a opět zde není prostor pro žádný vaječný prášek. Pro sázená vejce do této snídaňové pochoutky se používá forma, kterou je třeba před použitím minimálně 5 minut nahřívat položením na gril. Poté se vytře rozpuštěným máslem a teprve pak do ní putuje rozklepnuté vajíčko. U něj se pomocí speciální špachtle protrhne žloutek, aby měl zaměstnanec jistotu, že je opravdu dostatečně tepelně upravený, což je důležitý krok kvůli 100% ochraně zdraví zákazníků. Následně se přes formu položí víko s nálevkou, do níž se nalije voda a díky působení vzniklé páry je za chvíli hotovo. Nikde žádný vaječný prášek!
Chcete se podívat, jak to Přemkovi šlo v kuchyni? A co všechno se na farmě o slepicích dozvěděl? Podívejte se na toto video.