Od 8. do 31. července proběhne ve vybraných restauracích Brna jedna z největších gastronomických akcí města. Celkem v osmnácti brněnských podnicích ochutnáte tříchodové degustační menu. Kuchaři uvaří výhradně z čerstvých sezonních surovin, které dodají regionální zemědělci a výrobci. Návštěvníci festivalu Jídlo z blízka tak budou mít šanci ochutnat ryby z Moravského krasu, maso z Valašska nebo ovoce ze Znojemska. Sommeliér Branko Černý s každým menu spároval víno, které pochází z některého z malých moravských vinařství.
Program pro labužníky
Festival doprovodí speciální degustace vín a kulinářské workshopy, ve kterých se můžete naučit připravovat třeba domácí těstoviny, domácí pečivo nebo kobeřické koláče. Recept na svá oblíbená jídla prozradí také šéfkuchař Jan Punčochář.
Jedno vstupné, dva festivaly
Cena menu festivalových restaurací se pohybuje od 329 Kč do 600 Kč. Těm, kteří během festivalu Jídlo z blízka zakoupí alespoň jedno menu, pořadatelé věnují vstupenku na podzimní festival Víno z blízka, který od 8. listopadu do 8. prosince proběhne v brněnských sklepeních.
Tip redakce: Nejvíc se těšíme na smaženou kosmatici bistra Franz a na kulajdu s tartarem z kuřátek, křepelčím vejcem a koprovým kaviárem restaurace Borgo Argnese. Láká nás také telecí z Vysočiny s glazovanou mladou zeleninou a krémem z hlívy ústřičné restaurace Pavillon a mátový sorbet s pošírovanou meruňkou a karamelovou tyčinkou restaurace Šelepka. Jídlo z blízka je prostě mňam!
Kompletní seznam zúčastněných restaurací, jejich menu a celý doprovodný program spolu s ostatními informacemi najdete na www.jidlozblizka.cz.