Morava má k vínu nejblíž
„Historie města Brna je s vínem neodmyslitelně spjata. Jeho podzemí sloužilo v minulosti k výrobě, skladování i obchodování s vínem,“ komentuje vztah moravské metropole k vínu ředitel festivalu Juraj Flamik. Zúčastněných dvacet pět moravských vinařství nabídne dvě stě padesát druhů vín. K nim si sami vinaři vybrali chuťovky a jídla, která se k jejich nabízeným vínům nejlépe hodí.
Nabídka vín a menu
Každé vinařství bude svou nabídku prezentovat ve vybrané restauraci, vinárně nebo na místě historicky spjatém s výrobou, prodejem a degustací vín. Například vinařství Waldberg prezentuje svá vína v Savoy Coffee. Křepelku na tymiánu s houbovou nádivkou, hráškovým pyré a redukcí z vinného octa vám přinesou s Ryzlinkem rýnským ročníku 2011. Vinařství Proqin nabídne svůj Dornfelder 2011 se srnčím kolínkem pečeném na červeném víně Proqin se švestkami, servírovaném s dýňovým pyré a zeleninovými chipsy – to za 394 Kč v restauraci La Bouchée. Na poctivý jablečný závin si zajděte do Akademické kavárny, tam vám k němu nalijí Rulandské šedé 2012 z vinařství Šlechtitelská stanice VP. Celý seznam vinařů, festivalových míst a cen menu najdete na www.vinozblizka.cz.
Tip redakce: Nebojte se degustovat! Pokud jste z ochutnávání z neznalosti nervózní, mrkněte na jednoduchý návod, jak se zachovat, když číšník nalije víno k ochutnání právě vám.