O víkendu se v Prušánkách na Hodonínsku utkali sommeliéři v
republikovém mistrovství v sekání sektů. Mistrovský titul si potřetí za
sebou odnesl Milan Krejčí.
Na hrdlo sektu nožem, šavlí i trubkou
Celkem soutěžící spotřebovali na 700 lahví, kterým sekali hrdla šavlemi, noži, ale i méně obvyklými předměty, jako je trubka, kytara nebo sekerka.
Pravidla sabrage
Sekání hrdla lahve sektu se odborně nazývá sabrage. Na pohled jednoduchý úkon je vcelku složitý a má svá pravidla. Ve správném úhlu se musí narazit ze spodní strany na hrdlo lahve sektu tak, aby odletělo. Láhev musí zůstat celá a sekt v ní konzumovatelný.
Při soutěžích porota kontroluje také to, co z lahve po sekání zbylo, sleduje ladnost pohybů a v neposlední řadě také bezpečnost sekání.