0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Mistr v sekání sektů šavlí obhájil titul

Mistr v sekání sektů šavlí obhájil titul
sdílet:
O víkendu se v Prušánkách na Hodonínsku utkali sommeliéři v republikovém mistrovství v sekání sektů. Mistrovský titul si potřetí za sebou odnesl Milan Krejčí.

Na hrdlo sektu nožem, šavlí i trubkou


Celkem soutěžící spotřebovali na 700 lahví, kterým sekali hrdla šavlemi, noži, ale i méně obvyklými předměty, jako je trubka, kytara nebo sekerka.

Pravidla sabrage


Sekání hrdla lahve sektu se odborně nazývá sabrage. Na pohled jednoduchý úkon je vcelku složitý a má svá pravidla. Ve správném úhlu se musí narazit ze spodní strany na hrdlo lahve sektu tak, aby odletělo. Láhev musí zůstat celá a sekt v ní konzumovatelný.

Při soutěžích porota kontroluje také to, co z lahve po sekání zbylo, sleduje ladnost pohybů a v neposlední řadě také bezpečnost sekání.
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Hřejivé podzimní polévky
  • Tipy redakce

Hřejivé podzimní polévky

Jak zahřát tělo i duši v podzimních sychravých dnech? Nejlépe vydatnou horkou polévkou! Podzimní stálicí je dýňová, ale skvěle zahřeje i polévka z květáku, celeru nebo mrkve. Zužitkujte letní úrodu a připravte si dokonalý pokrm v barvách a...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit