Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Mistr v sekání sektů šavlí obhájil titul

Mistr v sekání sektů šavlí obhájil titul
sdílet:
O víkendu se v Prušánkách na Hodonínsku utkali sommeliéři v republikovém mistrovství v sekání sektů. Mistrovský titul si potřetí za sebou odnesl Milan Krejčí.

Na hrdlo sektu nožem, šavlí i trubkou


Celkem soutěžící spotřebovali na 700 lahví, kterým sekali hrdla šavlemi, noži, ale i méně obvyklými předměty, jako je trubka, kytara nebo sekerka.

 

 

Pravidla sabrage


Sekání hrdla lahve sektu se odborně nazývá sabrage. Na pohled jednoduchý úkon je vcelku složitý a má svá pravidla. Ve správném úhlu se musí narazit ze spodní strany na hrdlo lahve sektu tak, aby odletělo. Láhev musí zůstat celá a sekt v ní konzumovatelný.

Při soutěžích porota kontroluje také to, co z lahve po sekání zbylo, sleduje ladnost pohybů a v neposlední řadě také bezpečnost sekání.

 

 

 

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín