Vinaři ze sdružení Autentisté při výrobě svých vín nepoužívají umělá aditiva ani nerezové sudy. Jsou to vinaři, kteří víno milují a baví je dělat ho postaru a tradičně. Vínům vyrobeným tradiční metodou říkají autentická. Růst i zrání bobulí je jen na přírodě. Proti škůdcům vinaři nebojují plošnými postřiky. Hrozny sklízejí ručně a pečlivě je vybírají, aby se do vína dostaly jen ty nejlepší bobule. Vinný mošt se nefiltruje a přirozeně ho prokvašují divoké kvasinky, nikoli ty uměle dodané jako v konvenčních vínech. Vznikají tak vína s větší hloubkou, osobitou chutí a charakteristickou vůní.
V Praze autentická vína koupíte ve vinotéce s barem Bistrot Vin Naturel (ul. Štítného 29 na Žižkově), kde ochutnáte nejen vína sdružení Autentisté, ale i od dalších vinařů z oblasti bývalé rakousko-uherské monarchie. Všechna vína jsou vyrobena tradičním způsobem. Kromě degustace a koupě vín se v prodejně dozvíte také spoustu zajímavého o víně. Otevřeno je od pondělí do čtvrtka od 17 do 22 hodin. Pokud se do vinotéky nedostanete, podívejte se na web www.veltlin.cz a kupte autentická vína on-line. Jen to budete mít bez ochutnávky.
Na zdraví! Ochutnejte autentická vína bez chemie
Zapomeňte na unifikovanou chuť a umělé přísady. Šest moravských vinařů se rozhodlo vyrábět víno postaru. Říkají si Autentisté.
Připravila Jana Kopřivová