0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nejlepší desítka? Z Únětic

Nejlepší desítka? Z Únětic
sdílet:
Únětický pivovar se stal držitelem tří prestižních ocenění. Sdružení přátel piva mu přisoudilo vítězství v kategorii desetistupňových piv. Odnesl si také druhé místo v kategorii dvanáctek a jako Minipivovar roku. A to svůj provoz obnovil teprve před rokem a půl!

Nejlepší desetistupňové pivo tohoto roku se podle Sdružení přátel piva vaří kousek za Prahou v malé obci Únětice. Pivovar zde stojí již od počátku 18. století, avšak krátce po druhé světové válce svoji činnost ukončil. Před pár lety oprášili noví majitelé tradiční receptury a přidali k nim něco z aktuálních technologií. Novodobá historie pivovaru se začala psát 15. května 2011, kdy byla uvařena první várka Únětického piva. Od té doby už se brány provozovny nezavřely.

Hezky česky


V Úněticích se vaří české spodně kvašené pivo z českých surovin. Každá várka vzniká pod bdělým dohledem vrchního sládka, kterým je nyní Vladimír Černohorský. Zkušení pivaři o Únětickém pivu říkají, že chutná tak jako kdysi. Krásně chlebnaté, plné, že vás téměř nasytí. Půllitr piva vás vrátí do starých časů.

Kde ochutnat


Míst, kde Únětické pivo čepují, utěšeně přibývá, vyrazit však můžete i přímo do pivovaru. O víkendech se vždy od 15 hodin konají pravidelné prohlídky. Zeptat se můžete, na co chcete, a potom si dát v přilehlé restauraci vychlazené pivo s pečenými žebírky.

Tip redakce


Únětickou dvanáctku jsme spárovali s hotdogy s pivní cibulkou. Recept najdete v listopadovém Apetitu.



Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit