Nejlepší desetistupňové pivo tohoto roku se podle Sdružení přátel piva vaří kousek za Prahou v malé obci Únětice. Pivovar zde stojí již od počátku 18. století, avšak krátce po druhé světové válce svoji činnost ukončil. Před pár lety oprášili noví majitelé tradiční receptury a přidali k nim něco z aktuálních technologií. Novodobá historie pivovaru se začala psát 15. května 2011, kdy byla uvařena první várka Únětického piva. Od té doby už se brány provozovny nezavřely.
Hezky česky
V Úněticích se vaří české spodně kvašené pivo z českých surovin. Každá várka vzniká pod bdělým dohledem vrchního sládka, kterým je nyní Vladimír Černohorský. Zkušení pivaři o Únětickém pivu říkají, že chutná tak jako kdysi. Krásně chlebnaté, plné, že vás téměř nasytí. Půllitr piva vás vrátí do starých časů.
Kde ochutnat
Míst, kde Únětické pivo čepují, utěšeně přibývá, vyrazit však můžete i přímo do pivovaru. O víkendech se vždy od 15 hodin konají pravidelné prohlídky. Zeptat se můžete, na co chcete, a potom si dát v přilehlé restauraci vychlazené pivo s pečenými žebírky.
Tip redakce
Únětickou dvanáctku jsme spárovali s hotdogy s pivní cibulkou. Recept najdete v listopadovém Apetitu.