0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pravoslavné Vánoce

Pravoslavné Vánoce
sdílet:
Zatímco u nás probíhají 24. prosince finální přípravy na slavnostní večer, v Rusku je běžný pracovní den. Svůj svátek Rusové oslaví až v prvním lednovém týdnu. Jaké jsou jejich tradice?

Slavení Vánoc bylo v Rusku zakázáno roku 1917. Do té doby byly Vánoce oblíbeným svátkem plným radosti a zpěvu, oslav se účastnil i car. Od roku 1990 se Vánoce do života Rusů vrátily, mnoho tradic už si ale nenašlo cestu zpět.

Vánoce jsou po Velikonocích nejvýznamnějším pravoslavným církevním svátkem. 28. listopadu začíná předvánoční půst, který končí po 40 dnech sváteční večerní bohoslužbou. Po skončení půstu přichází na řadu slavnostní tabule. Ta by se podle tradice měla skládat z 12 postních pokrmů. Na stole by neměla chybět kuťja, pšeničná kaše s medem, ořechy, mákem a rozinkami, a také vzvar, což je kompot ze sušeného ovoce. Oba tyto pokrmy mají svůj symbolický význam a připomínají narození a smrt Ježíše. Dále se připravují plněné taštičky z kynutého těsta, kapusta, ryby, saláty a nechybí ani sladké moučníky.

Stejně jako u nás existuje i v Rusku tradice koledníků a v domácnostech nechybí stromek se svíčkami, jako symbol života a hojnosti. Dárky pod něj přiváží na  saních s trojspřežím děda Mráz. Svátky končí 19. ledna, kdy se pozornost přesouvá k dalšímu významné církevní události,  k svátku Kristova křtu.

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech
  • Suroviny

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech

Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Hřejivé podzimní polévky
  • Tipy redakce

Hřejivé podzimní polévky

Jak zahřát tělo i duši v podzimních sychravých dnech? Nejlépe vydatnou horkou polévkou! Podzimní stálicí je dýňová, ale skvěle zahřeje i polévka z květáku, celeru nebo mrkve. Zužitkujte letní úrodu a připravte si dokonalý pokrm v barvách a...

Obchod Apetit