Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Finále Bocuse d’Or se blíží, držíme palce Janu Všetečkovi

Finále Bocuse d’Or se blíží, držíme palce Janu Všetečkovi

Přípravy na prestižní gastronomickou soutěž Bocuse d’Or vrcholí. Finále kuchařské olympiády, která proběhne na konci ledna ve francouzském Lyonu, se nezadržitelně blíží, a tak sous chef restaurace Kampa Park Jan Všetečka trénuje, jak jen to jde. Česká republika se této prestižní gastronomické soutěže účastní vůbec poprvé.
7. 1. 2009 | Autor: redakce Apetitu

Jan Všetečka si účast v celosvětovém finále zajistil osmým místem na evropském finále, které se konalo letos v červenci v norském Stavangeru. Kuchaři měli servírovat dva pokrmy – rybí s lososem a masový s jehněčím. Sous chef Kampa Parku servíroval glazovaného norského lososa a kraba královského v zauzené a kouřové úpravě, jako ‚jehněčí chod‘ si připravil opečený a glazovaný jehněčí fillet s mátou a škvarky, miniaturu z jehněčí kýty, pečenou ledvinku ve vlastním tuku, domácí klobásu a úpravu brzlíku ve tvaru měšce na kompotu ze zeleného hrášku.

V Lyonu se budou opět servírovat dva pokrmy – masový a rybí. Masový bude ze steaku z býka plemene Aberdeen Angus, oháňky, líčka a žeber, rybí specialitu budou kuchaři chystat z čerstvé tresky, mušlí svatého Jakuba a norských krevet. Všichni účastníci budou mít na přípravu přesně pět a půl hodiny. Jídla předloží nejprve na velkém prezentačním tácu. Následně je rozdělí na 14 stejných porcí, které odborná porota, složená z předních osobností světové gastronomie, posoudí jak po estetické, tak po chuťové stránce. Na celé servírování budou mít soutěžící pouhých 10 minut.

Každý pokrm má přesný časový plán

Přípravy na soutěž, která je podle prezidenta národního kola Bocuse d’Or Marka Raditsche nejuznávanější a zároveň i nejtěžší soutěží na světě, jsou velmi náročné. Jan Všetečka spolu se svým commis (asistentem) Ondřejem Landou trénuje už několik měsíců. Vymýšlejí tu nejvhodnější soutěžní strategii, trénují přípravu obou pokrmů a studují fotografie a videozáznamy z minulých ročníků.

Kuchařská dvojice tráví minimálně dva týdny v měsíci tréninkem na finále. Oproti některým kuchařům je to ale málo, dovoluje-li to zázemí, tráví přípravami na Bocuse d’Or každou minutu a ničemu jinému, včetně práce, už se nevěnují.

Všetečku podporuje i nejznámější dánský kuchař

„Přípravám na Bocuse d´Or jsme podřídili všechno, protože na samotné soutěži již musí každá minuta probíhat přesně podle plánu,“ přitakal Jan Všetečka. V tréninku jim pomáhá jeden z nejznámějších dánských kuchařů, Jens Peter Kolbeck, člen Akademie Bocuse d´Or, který se klání zúčastnil jak v pozici soutěžícího, tak i porotce. 

Prestižní gastronomická soutěž Bocuse d’Or vděčí za svůj název příjmení svého zakladatele, francouzského mistra kuchaře Paula Bocuse. Koná se každé dva roky už více než 20 let. Bocuse d´Or 2009 se uskuteční ve speciální kulinářské aréně v rámci veletrhu hotelového cateringu a potravinářství SIRHA ve francouzském Lyonu. Se svými evropskými kolegy zde změří síly zástupci Japonska, Malajsie, Singapuru, Jižní Koreje, USA, Kanady, Austrálie, Uruguaje, Brazílie, Mexika a Jihoafrické republiky.

REKLAMA

Přidat komentář