Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak použít čerstvý koriandr? V mnoha světových kuchyních má své pevné místo. Zamilujte si ho také

Mrkvovo-koriandrová polévka
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Zelená nať koriandru má lehce štiplavé bylinné aroma, které pro svoji výraznost nemusí každému učarovat. Jsou však pokrmy, které si bez něj nelze představit. Kde použít čerstvý koriandr? Především v pokrmech, indické, thajské a mexické kuchyně.

Chuť čerstvé nati koriandru, který také nese název cilantro, se popisuje jako mírně citrusová a pepřová. Někteří lidé ji však vnímají jako chuť mýdla. Skutečností zůstává, že chuť koriandru je specifická a hodně výrazná. A také, že s ní počítají mnohé kuchyně po celém světě.

Bylinka své výrazné aroma teplem ztrácí, proto je nejlepší čerstvá. Používá se tedy do salátů, pomazánek, dipů, mexické salsy nebo jako ozdoba na kari, asijské polévky, rýžové pokrmy či nudle. Posypat jí můžete omeletu, míchaná vajíčka i smaženou rýži. Blýsknout se umí takřka všude.

  • Čerstvá nať koriandru skvěle doplňuje jídla vietnamské či thajské kuchyně.
  • V gruzínské nebo latinskoamerické kuchyni se používá na dozdobení pokrmů stejně běžně jako u nás nať petrželky.
  • Nezastupitelnou úlohu má také při dochucování indického kari a čatní.
  • Koriandrovou nať najdete i v oblíbené mexické salse guacamole.

Jak na salát z pomerančů s koriandrem

Vyzkoušejte jednoduchý, ale chutí i vzhledem působivý předkrm. Pomeranč vyfiletujte a jednotlivé dílky rozložte na talíř. Na každý položte jeden lístek koriandru. Šťavnatý pomeranč a specifická chuť čerstvé natě koriandru jdou skvěle dohromady.

Zdroj: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?
  • Kvízy

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?

Když se řekne turecká kuchyně, většině z nás se vybaví kebab. Turecká kuchyně má však bohatou tradici a její jídelníček je velmi rozmanitý a pestrý. Patří do ní skopové a jehněčí maso, jako příloha převládá rýže. Turci ale milují i...