Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
KOMERČNÍ SDĚLENÍ

Octů je několik druhů. Umíte je správně používat?

Při přípravě pestrých pokrmů by ve vaší kuchyni nemělo chybět několik druhů octa. Každý má jinou chuť, a proto se hodí i do jiných receptů. Jak se v octech vyznat a použít je tak, aby jídlo doladily co nejlépe?
21. 6. 2018 | Autor: Komerční prezentace

Lihový ocet

Do nedávna jsme u nás znali pouze tradiční kvasný lihový 8% ocet a používali ho jako univerzál na všechno. Tento je však vynikající především pro konzervaci – nakládání a zavařování. Svým složením a výrobním postupem je jedinečný a v okurkových nálevech nezaměnitelný, ten Bzenecký obsahuje navíc i estragon a karamel, které chuť a vůni nálevu hodně ovlivní. Dejte však pozor při jeho výběru – podívejte se na rádce.


 

Na dochucování, především pro studenou kuchyni, jsou však vhodnější jiné druhy octa, jejichž obliba stále roste.
 

Jablečný ocet

Jablečný ocet je jedním z těch, které perfektně dochutí vaše saláty. Má výraznější, ostrou chuť. Do salátové zálivky doporučujeme přidat ještě kousek sýra, ideální bude ementál, gouda nebo maasdam. Při jeho použití k naložení masa do marinády, bude maso krásně křehké a jemné. Hodí se především v kombinaci s vepřovým masem.

Velice snadná je s jablečným octem příprava dresinků. Zkombinujte ho s kvalitním olivovým, řepkovým nebo slunečnicovým olejem. Dochuťte bylinkami, solí, pepřem. K jablečnému octu se do dresinku budou hodit všechny druhy hořčice, kopr, česnek i med.
 

Ocet na saláty s bylinkami

Novinkou na trhu je speciální salátový ocet s chutí bylinek. Jde o směs octů s jedinečnou chutí danou vyváženou kombinací bylinek, lihového a vinného octa a hodí se právě k dochucování salátů. Stačí tento ocet smíchat s kvalitním olivovým olejem a špetkou cukru a vyladěnou zálivku na různé zeleninové i listové saláty máte okamžitě k dispozici.


 

Bílý a červený vinný ocet

Oba dva vinné octy mají svou specifickou chuť, která se výborně hodí především ke studené kuchyni. Neobejde se bez nich téměř žádný salát, používejte je v kombinaci s olejem do zálivek.

Ocet z bílého vína se bude výborně hodit k rybám a mořským plodům, doladí především středomořské recepty. Červený ocet je vhodný téměř do všech pokrmů, kam ocet patří - podívejte se na vhodné tipy.

Oba dva druhy octa se hodí do nejrůznějších čatní a marmelád. Můžete je používat při nakládání masa, dochucení omáček i polévek, k přípravě salátové zálivky vinaigrette, k výrobě domácí majonézy.


 

Balzamikový ocet

Má jemnější chuť než jiné druhy octa, lehce nasládlou. Výborně se hodí k finálnímu dochucování přímo na talíři. Můžete jím zakápnout připravené ovoce, výborně ladí s různými druhy sýrů.

Několika kapkami balsamico octa dochuťte pravé italské rizoto, výborně doladí tradiční italské caprese, zajímavě změní chuť čerstvých jahod, které můžete podávat s čerstvým sýrem.

Specialitou z tohoto octa je balzamico crema (glazé). Hustá krémová poleva se vyrábí z octu Aceto Balsamico di Modena. Má silnou vůni, jemnou sladkokyselou chuť a v kuchyni najde široké využití ve sladkých i slaných pokrmech. Slouží k dozdobení, k finální úpravě mnoha jídel.

Hodí se jak na ovocné saláty, dezerty a zmrzliny, tak na saláty nebo červené i bílé maso. Skvěle ladí se všemi druhy sýrů.


 

Inspirujte se novými recepty od oceňovaných českých food bloggerek v magazínu www.milujemeocet.cz.

REKLAMA

Přidat komentář