Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona
KOMERČNÍ SDĚLENÍ

Rýže na více způsobů. Jak si ji nejlépe vychutnat?

Jak vařit rýži? Bílá, sypká, dokonale měkká zrna - pokud chcete, aby rýže na talíři vždy vypadala jako z reklamy, přečtěte si naše tipy, jak vařit rýži. Nejprve začněte výběrem správné kvality rýže a poté postupujte podle našich tipů. Poradíme vám, jak vařit rýži, abyste si užili její chuť a strukturu.
20. 10. 2020 | Autor: Komerční prezentace

Jak správně připravovat rýži?

Jak vařit rýži, aby byla vynikající? Pokud vám na spořícím účtu zůstaly volné finanční prostředky, zaměřte se hlavně na kvalitu výchozího produktu. Rýže, kterou kupujeme v obchodních řetězcích, často není v nejlepší kvalitě. V případě, že můžete koupit rýži nebalenou v plastových pytlích, máte téměř vyhráno. Pokud se přece jenom rozhodnete zakoupit rýži ve varných sáčcích, nezapomeňte ji z nich před vařením vysypat. Vaření rýže bez sáčku nejen dělá rýži chutnější, ale má také příznivý dopad na vaše zdraví. Vědci tvrdí, že při zahřátí se z plastového sáčku mohou uvolňovat pro naše tělo škodlivé látky.

Jíte rýži často? Dobrou investicí bude koupě rýžovaru, tedy speciálního spotřebiče pro vaření rýže. Rýže uvaří snadno a rychle a vaším jediným úkolem bude nasypat rýži dovnitř a poté ji vyjmout, až bude hotová. Všechnu ostatní práci už odvede rýžovar za vás. Test rýžovarů vám umoží pořídit si ten nejlepší.

Jakou zvolit rýži?

Při výběru rýže byste měli vzít v úvahu pokrm, který se chystáte připravit. Jiná rýže se hodí ke kari, jiná na sushi a jiná zase na rizoto. Pokud hledáte rýži, která je vhodná k dušeným masům nebo dušené zelenině, doporučujeme zvolit hnědou rýži místo bílé. Je to rýže, která prošla pouze minimálním zpracováním, díky čemuž si zachovává své cenné nutriční hodnoty. Je však třeba mít na paměti, že se vaří déle než jiné druhy rýže.

Je také třeba věnovat pozornost délce rýžových zrn, která můžeme dělit na krátká, střední a dlouhá. Rýže s krátkými zrny je vhodná pro sushi nebo rizoto, střední zrna jsou dobrá každodenní vaření jídel, které snesou i chladící box a dlouhozrnná rýže je skvělá například ke kari.

Jak udělat krásně sypkou rýži?

Vaření sypké rýže je snadnější, než se může zdát. Klíčem k úspěchu je jeden jednoduchý postup. Jelikož rýže obsahuje škrob, který ji při vaření lepí, měl by být před vložením zrn do vroucí vody odstraněn. A jak na to? Vložte suchou rýži na síto a opláchněte teplou vodou. Následně vložte rýži do vroucí osolené vody. Kolik vody na šálek rýže? Držme se poměru 1 : 2, tedy 1 šálek rýže na 2 šálky vody. Míchejte tak, aby se zrna nelepila na dno hrnce. Když voda začne vře, ztlumte teplotu na nižší stupeň, aby jemně bublala, zakryjte hrnec pokličkou. Rýži vařte asi 15 minut - dokud neabsorbuje veškerou vodu. Po uplynutí této doby vypněte plotýnku a nechejte rýži 3 minuty dojít. Míchejte vidličkou, aby byla nadýchaná a načechraná, a podávejte.

Přidat komentář