Helena Fléglová je česká cukrářka, se kterou časopis Apetit dlouhodobě spolupracuje. Její seriál Cukrářská akademie vycházel v Apetitu několik měsíců. Spolupráci završila Helena dvěma skvostnými dorty, které upekla k 20. narozeninám Apetitu. Vidět je můžete na titulní straně květnového vydání. Během přípravá jsme jí v zákulisí položili pár otázek.
Vysoký a slavnostní, rozkošné jahodové dortíčky a originální dezert s chutí zelených jablek. Všechny recepty na narozeninové dorty najdete v novém čísle časopisu Apetit, které je právě na stáncích.
Co by se měli začínající cukráři naučit?
Většinou ty nejjednodušší věci jsou ty nejdůležitější a ve finále i nejtěžší. Určitě doporučuji soustředit se na věci typu: jak správně vyšlehat bílky, jaké jsou jednotlivé druhy sněhu, jak správně vytemperovat čokoládu a hlavně, jak správně pracovat s cukrářským sáčkem.
Co vás dokáže ještě v cukrařině potrápit?
Téměř všichni si myslí, že mě už nepotrápí asi vůbec nic, ale opak je pravdou. Někdy i my profesionálové uděláme chyby ve věcech, které děláme už několik let stále dokola, a to může být třeba jednoduchá temperace čokolády.
Jaký český zákusek nemáte moc ráda?
Já osobně nemám ráda punčový řez, což je pro mě jen obarvený korpus s marmeládou a je to neuvěřitelně sladké. Každopádně vždycky, když narazím na nějaký takový zákusek, tak se ho snažím přetvořit do podoby, která je pro mě přijatelná. Úplně stejně jsem to udělala i s punčovým řezem.
Jaký český zákusek máte naopak nejradši?
Pro mě je to jednoznačně jednoznačně větrník, má to však svá ale. Musí být vyrobený z dobrého odpalovaného těsta, super žloutkového krému a karamelové šlehačky.
Jak se vám daří skloubit kariéru a mateřství?
Skloubit kariéru a mateřství vůbec není jednoduché a vyžaduje to podporu rodiny, podporu mojí maminky, manžela a určitě mám velkou výhodu v tom, že mám svou firmu a můžu si zorganizovat čas podle sebe.