Čokoládový dort k 15. narozeninám čaopisu Apetit

Čokoládový dort k 15. narozeninám čaopisu Apetit

Hodnocení receptu
Průměr: 4.5 ()
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Korpus:

7 vajec (bílky a žloutky zvlášť)                   

225 g cukru krupice                           

180 g hladké mouky

45 g kakaa

7 lžic oleje

1 špetka soli

1 kypřící prášek

Rum na kompletaci dortu

Čokoládová šlehačka – začít den předem nebo alespoň 5 hodin

0,75 litru šlehačky 33% nebo více procentní

450 g čokolády – vysokoprocentní nebo na vaření (min.52 %)

500 g tučného tvarohu nebo mascarpone

Malinová šlehačka

0,5 litru šlehačky 33% nebo více procentní

2 sáčky malinová smetanová náplň (Dr.Oetker)

Čokoládová šlehačka – začít den předem nebo alespoň 5 hodin

Nalámeme čokoládu do mísy a zalijeme vařící šlehačkou. Tyčovým mixérem rozmixujeme na hladkou hmotu. Tuto hmotu dáme do lednice minimálně na 5 hodin nebo i déle (přes noc) vychladit.

Postup korpus:

Postup je poněkud obrácený. Vyšleháme bílky se solí do tuhého sněhu a těsně před tím, než je sníh hotový do něj po částech na nejvyšší obrátky zašleháme cukr. Z hmoty by se měla stát lesklá hmota, která po zvednutí metly udělá špičku. Snížíme rychlost šlehače a postupně zašleháváme žloutky a olej. Když je hotovo, opatrně - nadzvedáváním těsta , zapracujeme do hmoty prosátou mouku s kakaem a práškem do pečiva  -děláme ručně stěrkou. Přendáme do formy, průměr cca 23 cm. Silikonovou nevymazáváme, ostatní vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme a vysypeme moukou. Pečeme asi na 165°C cca 40 minut (horkovzdušný program). Po upečení pro jistotu píchneme do korpusu špejlí a ověříme, zda se těsto nelepí. Vyklopíme a necháme vychladnout.

Čokoládová šlehačka

Čokoládovou šlehačku z lednice vyšleháme šlehačem do tuha. Poté do ní šlehačem zašleháme tučný tvaroh nebo mascarpone.

Malinová šlehačka

Šlehačku vyšleháme se dvěma sáčky malinové smetanové náplně (Dr.Oetker).

Sestavení dortu:

Vychladlý korpus rozřízneme horizontálně nožem s dlouhou střenkou na tři části. Na talíř dáme spodní část dortu, pokapeme rumem a bohatě potřeme čokoládovým krémem. Tento postup opakujeme. Sestavený dort potřeme na vrchu i po stranách čokoládovým krémem. Dáme do lednice cca na čtvrt hodiny ztuhnout.

Zdobení:

Malinovou šlehačku plníme do zdobícího sáčku s ozdobnou koncovkou a malými kroužky od středu vytváříme na dortu malé růžičky těsně vedle sebe po celém dortu.

Autor: Hanmark

Apetit magazín

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka
  • Suroviny

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka

Klikva bahenní nebo velkoplodá je původní americká rostlina, která je příbuznou naší lesní brusinky. Protože se jí červené bobule klikvy chutí i vzhledem velmi podobají, vžilo se u nás pro ni označení „kanadská brusinka“. Nejčastěji se...
Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy
  • Tipy a triky

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy

Tato nenápadná rostlina se pěstuje přes 8 tisíc let. Je hodnotným zdrojem bílkovin, železa, vlákniny a dalších prospěšných látek. Čočka není jen hnědá, v české kuchyni se zabydlela červená čočka a pomalu do ní prostupuje i černá čočka ...

Obchod Apetit