Čokoládový dort k 15. narozeninám čaopisu Apetit

Čokoládový dort k 15. narozeninám čaopisu Apetit

Hodnocení receptu
Průměr: 4.5 ()
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Korpus:

7 vajec (bílky a žloutky zvlášť)                   

225 g cukru krupice                           

180 g hladké mouky

45 g kakaa

7 lžic oleje

1 špetka soli

1 kypřící prášek

Rum na kompletaci dortu

Čokoládová šlehačka – začít den předem nebo alespoň 5 hodin

0,75 litru šlehačky 33% nebo více procentní

450 g čokolády – vysokoprocentní nebo na vaření (min.52 %)

500 g tučného tvarohu nebo mascarpone

Malinová šlehačka

0,5 litru šlehačky 33% nebo více procentní

2 sáčky malinová smetanová náplň (Dr.Oetker)

Čokoládová šlehačka – začít den předem nebo alespoň 5 hodin

Nalámeme čokoládu do mísy a zalijeme vařící šlehačkou. Tyčovým mixérem rozmixujeme na hladkou hmotu. Tuto hmotu dáme do lednice minimálně na 5 hodin nebo i déle (přes noc) vychladit.

Postup korpus:

Postup je poněkud obrácený. Vyšleháme bílky se solí do tuhého sněhu a těsně před tím, než je sníh hotový do něj po částech na nejvyšší obrátky zašleháme cukr. Z hmoty by se měla stát lesklá hmota, která po zvednutí metly udělá špičku. Snížíme rychlost šlehače a postupně zašleháváme žloutky a olej. Když je hotovo, opatrně - nadzvedáváním těsta , zapracujeme do hmoty prosátou mouku s kakaem a práškem do pečiva  -děláme ručně stěrkou. Přendáme do formy, průměr cca 23 cm. Silikonovou nevymazáváme, ostatní vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme a vysypeme moukou. Pečeme asi na 165°C cca 40 minut (horkovzdušný program). Po upečení pro jistotu píchneme do korpusu špejlí a ověříme, zda se těsto nelepí. Vyklopíme a necháme vychladnout.

Čokoládová šlehačka

Čokoládovou šlehačku z lednice vyšleháme šlehačem do tuha. Poté do ní šlehačem zašleháme tučný tvaroh nebo mascarpone.

Malinová šlehačka

Šlehačku vyšleháme se dvěma sáčky malinové smetanové náplně (Dr.Oetker).

Sestavení dortu:

Vychladlý korpus rozřízneme horizontálně nožem s dlouhou střenkou na tři části. Na talíř dáme spodní část dortu, pokapeme rumem a bohatě potřeme čokoládovým krémem. Tento postup opakujeme. Sestavený dort potřeme na vrchu i po stranách čokoládovým krémem. Dáme do lednice cca na čtvrt hodiny ztuhnout.

Zdobení:

Malinovou šlehačku plníme do zdobícího sáčku s ozdobnou koncovkou a malými kroužky od středu vytváříme na dortu malé růžičky těsně vedle sebe po celém dortu.

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...

Obchod Apetit