Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
o dort na obálku

Čokoládový dort k 15. narozeninám čaopisu Apetit

Popis receptu: 

Tento dort je to pravé pro milovníky čokolády. Je nadýchaný, lehký, ne tolik sladký a neskutečně dobrý. S hořkou čokoládou se krásně doplňuje lehce nakyslá chuť malinové šlehačky.

Autor: Hana Štechová
Hodnocení:
11 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 1 dort - 12 - 14 dílků
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    Korpus:

    7 vajec (bílky a žloutky zvlášť)                   

    225 g cukru krupice                           

    180 g hladké mouky

    45 g kakaa

    7 lžic oleje

    1 špetka soli

    1 kypřící prášek

    Rum na kompletaci dortu

    Čokoládová šlehačka – začít den předem nebo alespoň 5 hodin

    0,75 litru šlehačky 33% nebo více procentní

    450 g čokolády – vysokoprocentní nebo na vaření (min.52 %)

    500 g tučného tvarohu nebo mascarpone

    Malinová šlehačka

    0,5 litru šlehačky 33% nebo více procentní

    2 sáčky malinová smetanová náplň (Dr.Oetker)

Příprava jídla

Čokoládová šlehačka – začít den předem nebo alespoň 5 hodin

Nalámeme čokoládu do mísy a zalijeme vařící šlehačkou. Tyčovým mixérem rozmixujeme na hladkou hmotu. Tuto hmotu dáme do lednice minimálně na 5 hodin nebo i déle (přes noc) vychladit.

Postup korpus:

Postup je poněkud obrácený. Vyšleháme bílky se solí do tuhého sněhu a těsně před tím, než je sníh hotový do něj po částech na nejvyšší obrátky zašleháme cukr. Z hmoty by se měla stát lesklá hmota, která po zvednutí metly udělá špičku. Snížíme rychlost šlehače a postupně zašleháváme žloutky a olej. Když je hotovo, opatrně - nadzvedáváním těsta , zapracujeme do hmoty prosátou mouku s kakaem a práškem do pečiva  -děláme ručně stěrkou. Přendáme do formy, průměr cca 23 cm. Silikonovou nevymazáváme, ostatní vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme a vysypeme moukou. Pečeme asi na 165°C cca 40 minut (horkovzdušný program). Po upečení pro jistotu píchneme do korpusu špejlí a ověříme, zda se těsto nelepí. Vyklopíme a necháme vychladnout.

Čokoládová šlehačka

Čokoládovou šlehačku z lednice vyšleháme šlehačem do tuha. Poté do ní šlehačem zašleháme tučný tvaroh nebo mascarpone.

Malinová šlehačka

Šlehačku vyšleháme se dvěma sáčky malinové smetanové náplně (Dr.Oetker).

Sestavení dortu:

Vychladlý korpus rozřízneme horizontálně nožem s dlouhou střenkou na tři části. Na talíř dáme spodní část dortu, pokapeme rumem a bohatě potřeme čokoládovým krémem. Tento postup opakujeme. Sestavený dort potřeme na vrchu i po stranách čokoládovým krémem. Dáme do lednice cca na čtvrt hodiny ztuhnout.

Zdobení:

Malinovou šlehačku plníme do zdobícího sáčku s ozdobnou koncovkou a malými kroužky od středu vytváříme na dortu malé růžičky těsně vedle sebe po celém dortu.

Přidat komentář