Bazalku můžete použít v salátech, polévkách i v nápojích. Snadno se pěstuje a platí za vítanou bylinku v každé kuchyni. Jak ji využít?
Do pesta
Nenáročné bylince stačí prostorný truhlík na slunném místě za oknem a hned máte postaráno o voňavou úrodu. Spousta bazalky rovná se domácí pesto. Udělat si ho můžete do zásoby.
- Rozdělte pesto do malých mističek a schovejte do mrazáku. Je báječné jak na maso, tak těstoviny.
Na talíř
Skvělé duo tvoří bazalka s rajčaty. Nechybí v klasickém salátu caprese, který barevností evokuje italskou trikolóru, ani na jednoduché pizze Margheritě.
Do másla
Promíchejte bazalku s máslem a solí a máte voňavé bylinkové máslo. Tenký plátek ochutí grilované maso či rybu. Skvělé je také rozpuštěné na horkých nových bramborách. Stejně jako pesto i bazalkové máslo lze zamrazit.
Do oleje
Bazalku můžete také naložit do olivového oleje. Z jeho vůně se vám zatočí hlava. Aromatický bylinkový olej se hodí ke grilované rybě, do salátu s kozím sýrem nebo k dušenému kuřeti. V lednici vydrží asi týden.