Máte plný truhlík bazalky? Víme, co s ní

sdílet:
Představujeme 4 dokonalé nápady, jak si poradit s úrodou bazalky. Část snězte hned a zbytek zamrazte.

Do pesta


Nenáročné bylince stačí prostorný truhlík na slunném místě za oknem a hned máte postaráno o voňavou úrodu. Spousta bazalky rovná se domácí pesto. Hlasujeme pro něj zcela jednomyslně, kupované se mu zkrátka nevyrovná. Udělat si ho můžete do zásoby. Rozdělte ho do malých mističek a schovejte do mrazáku. Je báječné jak na maso, tak těstoviny.

 

Na talíř


Skvělé duo tvoří bazalka s rajčaty. Nechybí v klasickém salátu caprese, který barevností evokuje italskou trikolóru, ani na jednoduché pizze Margheritě.

 

 

 

Do másla


Promíchejte bazalku s máslem a solí a máte voňavé bylinkové máslo. Tenký plátek ochutí grilované maso či rybu. Skvělé je také rozpuštěné na horkých nových bramborách. Stejně jako pesto i bazalkové máslo lze zamrazit.

 

 

 

 

Do oleje


Bazalku můžete také naložit do olivového oleje. Z jeho vůně se vám zatočí hlava. Aromatický bylinkový olej se hodí ke grilované rybě, do salátu s kozím sýrem nebo k dušenému kuřeti. V lednici vydrží asi týden.

 

 

 

 

Připravila Jana Kopřivová

 

 

Autor: Redakce Apetit

Obchod Apetit