Suroviny
Pistáciový biskvit
30g základní mandlová hmota
25g pistáciová pasta
50g cukr
1ks žloutek
1ks celé vejce
20g máslo
40g kukuřičný škrob
30g cukr
80g bílky
Mučenkové želé
250g pyré mučenka
100g cukr
5g agar agar
Mangová pěna
100g cukr
2 ks vejve
250g mangové pyré
20g želatina
150g vyšlehaná smetana do polotuha
Kokosová pěna
500g kokosové pyré
120g žloutky
100g cukr
18g želatina
750g vyšlehaná smetana do polotuha
Glazé na dort
150g voda
200g cukr
200g glukoza
130g kondenzované mléko
20g želatina
200g bílá čokoláda
bílá potravinářská barva
Pistáciový biskvit
Mandlovou hmotu(měla by mít pokojovou teplotu, popřípadě mírně ohřát v mikrovlné troubě, lépe se rozšlehá), pistáciová pasta, cukr, žloutek, celé vejce a změklé máslo dáme šlehat. Můžeme přidat trochu zelené potravinářské barvy, aby těsto v dortu více vyniklo.
Druhou část cukru a bílky vyšleháme do sněhu. Sníh přidáme do vyšlehané hmoty a přidáme kukuřičný škrob. Na pečící papír si položíme dva 20cm a jeden26cm kroužek na dort. Těsto uvnitř všech kroužků stejnoměrně rozetřeme a dáme upéct do předem vyhřáté trouby. Pečeme na 180 stupňů 12-15min.
Po upečení odstraníme kroužky a očistíme je, při sestavování dortu je budeme ještě potřebovat.
Mučenkové želé
Cukr smícháme s agarem a dáme do pyré. V kastrůlku za stálého míchání přivedeme k varu.
Odstavíme a necháme zchladnout, ale nesmí zatuhnout abychom ho mohli nalít do formy až bude třeba.
Mangová pěna
Cukr a vejce dáme šlehat. Namočíme si želatinu do studené vody. Do hrnce dáme pyré a přivedeme ho k varu, přidáme vyšlehaná vejce s cukrem a pomalu zahříváme. Mělo by se to zahřát na 85 stupňů. Jestliže nemáme teploměr poznáme to tak, že to začne houstnout. Odstavíme a přidáme vyždímanou želatinu a rozmícháme. Necháme mírně zchladnout a vmícháme vyšlehanou smetanu.
U pěn a želé si vždy dělám malou zkoušku, naberu trochu na talířek a dám do lednice a po chvilce zkontoluji jestli to ztuhlo.
20Cm cukrářský kroužek vyložíme fólií. Na dno dortového kroužku dáme upečený korpus a na něj nalejeme mangovou pěnu, dáme do lednice mírně zatuhnout, pak na pěnu položíme druhý korpus a na něj nelejeme mučenkové želé, dáme do mražáku zmrznout.
Kokosová pěna
Želatinu namočím do studené vody. Žoutky s cukrem vyšleháme do pěny.Kokosové pyré přivedeme k varu, přidáme vyšlehané žloutky s cukrem a zahřejeme na 85 stupňů. Odstavíme a přidáme vyždímanou želatinu.
Necháme mírně zchladnout a vmícháme vyšlehanou smetanu.
Formu na dort o průměru 26 cm vyložíme fólií. Na dno dáme pistáciový korpus. Z mražáku vyndáme menší dort a vyjmeme ho z formy. Mučenkovým pyré ho položíme na pistáciový korpus.
Celé to zalejeme kokosovou pěnou a dáme ztuhnout.
Po ztuhnutí vyjmeme dort z formy, nazdobíme dle libosti a můžeme porcovat.
Já jsem ještě dort potáhnul bílým glazé.
Glazé na dort
Želatinu namočíme do studené vody. Vodu,cukr a glukozu přivedeme k varu.Odstavíme a přidáme ostatní ingredience. Obarvíme bílou barvou (můžeme obarvit jakoukoliv barvou, co se nám líbí..:-)
Necháme zchladnout na 30-32stupňů a před nalitím na dort vymixujeme tyčovým mixérem.