Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
o dort na obálku

Karibský dort

Popis receptu: 

Spojení tropického ovoce v jednom dortu. Chuť je osvěžující....lehká sladkost kokosu a manga se na jazyku smíchá s nakyslou mučenkou

Autor: Pavel Arlt
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: 16-20
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    Pistáciový biskvit

     

    30g základní mandlová hmota

    25g pistáciová pasta

    50g cukr

    1ks žloutek

    1ks celé vejce

    20g máslo

    40g kukuřičný škrob

    30g cukr

    80g bílky

     

     

    Mučenkové želé

     

    250g pyré mučenka

    100g cukr

    5g agar agar

     

    Mangová pěna

     

    100g cukr

    2 ks vejve

    250g mangové pyré

    20g želatina

    150g vyšlehaná smetana do polotuha

     

     

    Kokosová pěna

     

    500g kokosové pyré

    120g žloutky

    100g cukr

    18g želatina

    750g vyšlehaná smetana do polotuha

     

    Glazé na dort

     

    150g voda

    200g cukr

    200g glukoza

    130g kondenzované mléko

    20g želatina

    200g bílá čokoláda

    bílá potravinářská barva

     

     

     

     

Příprava jídla

 

Pistáciový biskvit

 

Mandlovou hmotu(měla by mít pokojovou teplotu, popřípadě mírně ohřát v mikrovlné troubě, lépe se rozšlehá), pistáciová pasta, cukr, žloutek, celé vejce a změklé máslo dáme šlehat. Můžeme přidat trochu zelené potravinářské barvy, aby těsto v dortu více vyniklo.

Druhou část cukru a bílky vyšleháme do sněhu. Sníh přidáme do vyšlehané hmoty a přidáme kukuřičný škrob. Na pečící papír si položíme dva 20cm a jeden26cm kroužek na dort. Těsto uvnitř všech kroužků stejnoměrně rozetřeme a dáme upéct do předem vyhřáté trouby. Pečeme na 180 stupňů 12-15min.

Po upečení odstraníme kroužky a očistíme je, při sestavování dortu je budeme ještě potřebovat.

 

 

Mučenkové želé

 

Cukr smícháme s agarem a dáme do pyré. V kastrůlku za stálého míchání přivedeme k varu.

Odstavíme a necháme zchladnout, ale nesmí zatuhnout abychom ho mohli nalít do formy až bude třeba.

 

Mangová pěna

 

Cukr a vejce dáme šlehat. Namočíme si želatinu do studené vody. Do hrnce dáme pyré a přivedeme ho k varu, přidáme vyšlehaná vejce s cukrem a pomalu zahříváme. Mělo by se to zahřát na 85 stupňů. Jestliže nemáme teploměr poznáme to tak, že to začne houstnout. Odstavíme a přidáme vyždímanou želatinu a rozmícháme. Necháme mírně zchladnout a vmícháme vyšlehanou smetanu.

U pěn a želé si vždy dělám malou zkoušku, naberu trochu na talířek a dám do lednice a po chvilce zkontoluji jestli to ztuhlo.

 

 

20Cm cukrářský kroužek vyložíme fólií. Na dno dortového kroužku dáme upečený korpus a na něj nalejeme mangovou pěnu, dáme do lednice mírně zatuhnout, pak na pěnu položíme druhý korpus a na něj nelejeme mučenkové želé, dáme do mražáku zmrznout.

 

 

Kokosová pěna

 

Želatinu namočím do studené vody. Žoutky s cukrem vyšleháme do pěny.Kokosové pyré přivedeme k varu, přidáme vyšlehané žloutky s cukrem a zahřejeme na 85 stupňů. Odstavíme a přidáme vyždímanou želatinu.

Necháme mírně zchladnout a vmícháme vyšlehanou smetanu.

 

Formu na dort o průměru 26 cm vyložíme fólií. Na dno dáme pistáciový korpus. Z mražáku vyndáme menší dort a vyjmeme ho z formy. Mučenkovým pyré ho položíme na pistáciový korpus.

Celé to zalejeme kokosovou pěnou a dáme ztuhnout.

Po ztuhnutí vyjmeme dort z formy, nazdobíme dle libosti a můžeme porcovat.

 

Já jsem ještě dort potáhnul bílým glazé.

 

Glazé na dort

 

Želatinu namočíme do studené vody. Vodu,cukr a glukozu přivedeme k varu.Odstavíme a přidáme ostatní ingredience. Obarvíme bílou barvou (můžeme obarvit jakoukoliv barvou, co se nám líbí..:-)

Necháme zchladnout na 30-32stupňů a před nalitím na dort vymixujeme tyčovým mixérem.

 

 

Přidat komentář