0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Karibský dort

Karibský dort

Hodnocení receptu
3 / 5. Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Pro zkušené

Suroviny

Pistáciový biskvit

 

30g základní mandlová hmota

25g pistáciová pasta

50g cukr

1ks žloutek

1ks celé vejce

20g máslo

40g kukuřičný škrob

30g cukr

80g bílky

 

 

Mučenkové želé

 

250g pyré mučenka

100g cukr

5g agar agar

 

Mangová pěna

 

100g cukr

2 ks vejve

250g mangové pyré

20g želatina

150g vyšlehaná smetana do polotuha

 

 

Kokosová pěna

 

500g kokosové pyré

120g žloutky

100g cukr

18g želatina

750g vyšlehaná smetana do polotuha

 

Glazé na dort

 

150g voda

200g cukr

200g glukoza

130g kondenzované mléko

20g želatina

200g bílá čokoláda

bílá potravinářská barva

 

 

 

 

 

Pistáciový biskvit

 

Mandlovou hmotu(měla by mít pokojovou teplotu, popřípadě mírně ohřát v mikrovlné troubě, lépe se rozšlehá), pistáciová pasta, cukr, žloutek, celé vejce a změklé máslo dáme šlehat. Můžeme přidat trochu zelené potravinářské barvy, aby těsto v dortu více vyniklo.

Druhou část cukru a bílky vyšleháme do sněhu. Sníh přidáme do vyšlehané hmoty a přidáme kukuřičný škrob. Na pečící papír si položíme dva 20cm a jeden26cm kroužek na dort. Těsto uvnitř všech kroužků stejnoměrně rozetřeme a dáme upéct do předem vyhřáté trouby. Pečeme na 180 stupňů 12-15min.

Po upečení odstraníme kroužky a očistíme je, při sestavování dortu je budeme ještě potřebovat.

 

 

Mučenkové želé

 

Cukr smícháme s agarem a dáme do pyré. V kastrůlku za stálého míchání přivedeme k varu.

Odstavíme a necháme zchladnout, ale nesmí zatuhnout abychom ho mohli nalít do formy až bude třeba.

 

Mangová pěna

 

Cukr a vejce dáme šlehat. Namočíme si želatinu do studené vody. Do hrnce dáme pyré a přivedeme ho k varu, přidáme vyšlehaná vejce s cukrem a pomalu zahříváme. Mělo by se to zahřát na 85 stupňů. Jestliže nemáme teploměr poznáme to tak, že to začne houstnout. Odstavíme a přidáme vyždímanou želatinu a rozmícháme. Necháme mírně zchladnout a vmícháme vyšlehanou smetanu.

U pěn a želé si vždy dělám malou zkoušku, naberu trochu na talířek a dám do lednice a po chvilce zkontoluji jestli to ztuhlo.

 

 

20Cm cukrářský kroužek vyložíme fólií. Na dno dortového kroužku dáme upečený korpus a na něj nalejeme mangovou pěnu, dáme do lednice mírně zatuhnout, pak na pěnu položíme druhý korpus a na něj nelejeme mučenkové želé, dáme do mražáku zmrznout.

 

 

Kokosová pěna

 

Želatinu namočím do studené vody. Žoutky s cukrem vyšleháme do pěny.Kokosové pyré přivedeme k varu, přidáme vyšlehané žloutky s cukrem a zahřejeme na 85 stupňů. Odstavíme a přidáme vyždímanou želatinu.

Necháme mírně zchladnout a vmícháme vyšlehanou smetanu.

 

Formu na dort o průměru 26 cm vyložíme fólií. Na dno dáme pistáciový korpus. Z mražáku vyndáme menší dort a vyjmeme ho z formy. Mučenkovým pyré ho položíme na pistáciový korpus.

Celé to zalejeme kokosovou pěnou a dáme ztuhnout.

Po ztuhnutí vyjmeme dort z formy, nazdobíme dle libosti a můžeme porcovat.

 

Já jsem ještě dort potáhnul bílým glazé.

 

Glazé na dort

 

Želatinu namočíme do studené vody. Vodu,cukr a glukozu přivedeme k varu.Odstavíme a přidáme ostatní ingredience. Obarvíme bílou barvou (můžeme obarvit jakoukoliv barvou, co se nám líbí..:-)

Necháme zchladnout na 30-32stupňů a před nalitím na dort vymixujeme tyčovým mixérem.

 

 

Autor: parlt

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč