Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co by rozhodně nemělo chybět na velikonoční tabuli?

AD
Velikonoční tabule
ZDROJ: pandakupony.cz
sdílet:

Velikonoční svátky se pojí s celou řadou tradic a zvyků, ale také s dobrým jídlem. Klasiku představují vaječné pokrmy. Na velikonočně prostřené tabuli však rozhodně nesmí chybět různé druhy nádivek, velikonoční beránek nebo jehněčí či telecí maso.

Velikonoční beránek

Patří mezi tradiční velikonoční pokrmy. Má různé podoby, je různě zdobený a pro jeho přípravu se používají různé druhy těsta - třené, piškotové, šlehačkové, tvarohové nebo mramorované.

Skryt pre seznam

Recept na hrnkového beránka

Suroviny pro přípravu:

  • 2,5 hrnku polohrubé mouky
  • 0,5 hrnku oleje
  • 2 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 hrnek cukru krupice
  • citronová kůra
  • špetka soli
     
Skryt pre seznam

Smícháme všechny sypké suroviny. Vejce rozkvrdláme v mléce a vzniklou směs nalijeme do směsi sypké. Utřeme hladké těsto, které vlijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 40-50 minut. Po upečení necháme vychladnout a teprve po vychladnutí vyklopíme. Zdobíme čokoládovou polevou.

Velikonoční nádivka

Velikonoční nádivka představuje velmi oblíbenou klasiku. Pokud počasí dovolí, její neodmyslitelnou součást tvoří i mladé kopřivy. Jestliže nám jich příroda ještě nedopřeje, snadno je nahradíme špenátem nebo medvědím česnekem. Nádivku doplní i chutný kousek masa – kuřecí, jehněčí nebo králičí.

Skryt pre seznam

Recept na rychlou nádivku

Připravíme si mléko a do něho namočíme veku nebo rohlíky. Jakmile nasáknou, do směsi zašleháme žloutky, nasekané mladé kopřivy a sníh z bílků. Směs osolíme a naskládáme do zapékací misky. Pečeme dozlatova v předehřáté troubě. Servírujete teplou, ale chutná i zastudena.

Skryt pre seznam

Maso na velikonoční stůl

Na velikonoce je za námi dlouhý půst a tak se na stůl servíruje maso mladých zvířat. Ničím neobvyklým nejsou kachna nebo králík. Oblibě se těší také sekaná připravovaná z drůbežího masa. Tradici představuje maso jehněčí.

Pokrmy servírované na Svatý týden

Na škaredou středu se podávají pokrmy ,,nepovedené", tedy na pohled škaredé. Velmi často se připravují různé druhy trhanců a placek.

Zelený čtvrtek přeje pokrmům zeleným. Podávají se špenát, mladé kopřivy a ničím neobvyklým nejsou ani luštěniny.

Na Velký pátek je připravený půst, který mohou narušit pouze rybí pokrmy.

Na Bílou sobotu se pečou mazance a věnce. Hlavní chod představuje právě velikonoční nádivka.

Neděle představuje Boží hod velikonoční. Hospodyňky pečou klasické buchty připravované z kynutého těsta a na pořadu dne je i velikonoční beránek. Na slavností tabuli se objevuje masový vývar, různým způsobem upravované jehněčí, telecí nebo kůzlečí maso.

Velikonoční pondělí se nese v duchu vajec. Připravují se plněná nebo smažená a přidávají se do pomazánek či salátů.

Skryt pre seznam

Tip na závěr

Lidl shop sleva vám pomůže ušetřit finance při koupi šikovných pomocníků určených pro přípravu nejen velikonočních pokrmů.

Skryt pre seznam

Apetit magazín

AD
Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!
  • Zajímavosti

Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!

Říká se, že dobrý kuchař nikdy neviní své nástroje. Ale přiznejme si, kdo z nás nezažívá frustraci, když pátrá po té správné pánvičce schované někde mezi hromadou jiného nádobí? Pokud vaše kuchyň občas připomíná přeplněnou skříň, které...