Velikonoční svátky se pojí s celou řadou tradic a zvyků, ale také s dobrým jídlem. Klasiku představují vaječné pokrmy. Na velikonočně prostřené tabuli však rozhodně nesmí chybět různé druhy nádivek, velikonoční beránek nebo jehněčí či telecí maso.
Velikonoční beránek
Patří mezi tradiční velikonoční pokrmy. Má různé podoby, je různě zdobený a pro jeho přípravu se používají různé druhy těsta - třené, piškotové, šlehačkové, tvarohové nebo mramorované.
Recept na hrnkového beránka
Suroviny pro přípravu:
- 2,5 hrnku polohrubé mouky
- 0,5 hrnku oleje
- 2 vejce
- 1 hrnek mléka
- 1 prášek do pečiva
- 1 hrnek cukru krupice
- citronová kůra
- špetka soli
Smícháme všechny sypké suroviny. Vejce rozkvrdláme v mléce a vzniklou směs nalijeme do směsi sypké. Utřeme hladké těsto, které vlijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 40-50 minut. Po upečení necháme vychladnout a teprve po vychladnutí vyklopíme. Zdobíme čokoládovou polevou.
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka představuje velmi oblíbenou klasiku. Pokud počasí dovolí, její neodmyslitelnou součást tvoří i mladé kopřivy. Jestliže nám jich příroda ještě nedopřeje, snadno je nahradíme špenátem nebo medvědím česnekem. Nádivku doplní i chutný kousek masa – kuřecí, jehněčí nebo králičí.
Recept na rychlou nádivku
Připravíme si mléko a do něho namočíme veku nebo rohlíky. Jakmile nasáknou, do směsi zašleháme žloutky, nasekané mladé kopřivy a sníh z bílků. Směs osolíme a naskládáme do zapékací misky. Pečeme dozlatova v předehřáté troubě. Servírujete teplou, ale chutná i zastudena.
Maso na velikonoční stůl
Na velikonoce je za námi dlouhý půst a tak se na stůl servíruje maso mladých zvířat. Ničím neobvyklým nejsou kachna nebo králík. Oblibě se těší také sekaná připravovaná z drůbežího masa. Tradici představuje maso jehněčí.
Pokrmy servírované na Svatý týden
Na škaredou středu se podávají pokrmy ,,nepovedené", tedy na pohled škaredé. Velmi často se připravují různé druhy trhanců a placek.
Zelený čtvrtek přeje pokrmům zeleným. Podávají se špenát, mladé kopřivy a ničím neobvyklým nejsou ani luštěniny.
Na Velký pátek je připravený půst, který mohou narušit pouze rybí pokrmy.
Na Bílou sobotu se pečou mazance a věnce. Hlavní chod představuje právě velikonoční nádivka.
Neděle představuje Boží hod velikonoční. Hospodyňky pečou klasické buchty připravované z kynutého těsta a na pořadu dne je i velikonoční beránek. Na slavností tabuli se objevuje masový vývar, různým způsobem upravované jehněčí, telecí nebo kůzlečí maso.
Velikonoční pondělí se nese v duchu vajec. Připravují se plněná nebo smažená a přidávají se do pomazánek či salátů.
Tip na závěr
Lidl shop sleva vám pomůže ušetřit finance při koupi šikovných pomocníků určených pro přípravu nejen velikonočních pokrmů.