Mnoho podob zeleného salátu

Listové saláty
ZDROJ: Maxmann/Pixabay
sdílet:

Lehkost zelených listů činí ze salátu ideální pokrm v horkých letních dnech. Jste-li příznivci listové zeleniny, podívejte se s námi na přehled salátů, na kterých si můžete pochutnat. Těšit se můžete také na tipy a recepty se salátovými listy v hlavní roli.

Listová zelenina je známá zejména pro svůj vysoký podíl kyseliny listové, která podporuje tvorbu červených krvinek v lidském těle. Vitamin B9, jak se kyselina listová rovněž označuje, podporuje růst a vývoj plodu, proto se doporučuje těhotným ženám. Listy salátu jsou zároveň bohatým zdrojem vitaminu K, který pomáhá s mineralizací kostí a podporuje srážlivost krve. Které saláty představují zelené zlato?

Ledový salát

Je oblíbený, dostupný celoročně a poměrně dlouho vydrží -  v lednici ho můžete skladovat i déle než týden. Na chuť je příjemně sladký, na skus křupavý a nesmí chybět ve studené kuchyni ani v burgerech. Čekejte v něm vysoký obsah vlákniny a látky zvané lactucin, která zmírňuje stres a pomáhá při potížích s usínáním.

Tip

Je výborný sám o sobě a sluší mu olivový či dýňový olej a balsamico. Vyzkoušejte náš recept na salát se ztraceným vejcem a smaženou cibulkou. Žloutek, který po rozkrojení vejce na salát vyteče, vytvoří v salátu dokonalý dresink. 

Ledový salát se ztraceným vejcem

Ledový salát se ztraceným vejcem

Více

Hlávkový salát

Také si pamatujete na velké listy hlávkového salátu zalité sladkokyselou zálivkou nebo kefírem? Tento letní evergreen může připomínat léto u babičky podobně jako jahodové knedlíky. Hlávkový salát nabitý antioxidanty a minerálními látkami (hořčík, draslík, fosfor, vápník, železo, zinek, jód) si ale můžeme vychutnat i jinak než v zálivce z octa, cukru, soli a vody, jak jej známe z dětství. 

Tip

Pusťte se do svěžího letního salátu plného lokální čerstvé zeleniny. Nám se osvědčila kombinace s ředkvičkami, které zajistí jiskřivé křupnutí na skusu, a zakysanou smetanou.

Hlávkový salát s ředkvičkami

Hlávkový salát s ředkvičkami

Více

Římský salát

Římský salát je cenným zdrojem vlákniny, která podporuje trávení. Je navíc bohatý na antioxidanty a jeho konzumace komplexně prospívá zdraví. Vypěstovat nebo zakoupit jej můžeme jako podlouhlou velkou hlávku nebo jako menší hlavičky pod názvem “little gem”. Vzhledově se podobá čínskému zelí a využijete ho jak ve studené, tak v teplé kuchyni.

Tip

Kdo by neznal tradiční Caesar salát s parmazánem? Právě tato podoba pevným křupavým listům římského salátu neobyčejně svědčí. V horkých letních dnech jsou ideálním osvěžením, které ve spojení s křupavými krutonky zároveň skvěle zasytí.

Rukola

Nezaměnitelná příjemně nahořklá chuť čerstvé rukoly se perfektně doplňuje další listové saláty. Rukola neboli roketa setá obsahuje hodně vitaminu C v porovnání s ostatní listovou zeleninou a pyšní se též vysokým podílem beta-karotenu - vitaminu podporujícího zrak, zdravou pokožku a správnou funkci imunitního systému. 

Tip

Lahodná je jako součást salátu, připravit z ní můžete také pesto na těstoviny. K dokonalosti umí rukola vyladit i pizzu, na kterou se bohatě nakladou lístky rukoly po upečení spolu s parmazánem.

Celozrnné špagety s rukolovým pestem

Celozrnné špagety s rukolovým pestem

Více

Špenát

Na seznamu chutných listů, které dodají našemu tělu vitaminy a jsou použitelné za tepla i za syrova, rozhodně nesmí chybět špenát. Tento zelený zázrak představuje pro lidské tělo zdroj vlákniny a vitaminů. Syrové listy skvěle doplní směs dalších salátových listů, připravíte z něj chutnou polévku, omáčku na těstoviny nebo je uplatníte například jako náplň do krůtí rolády. 

Tip

Pusťte se do přípravy slaného závinu z listového těsta s lahodnou směsí nivy a špenátu. Jakmile ochutnáte, zaručeně této chuťové symfonii podlehnete. 

Závin se špenátem a nivou

Závin se špenátem a nivou

Více

Polníček

Roztomile drobné lístečky chuťově příjemného salátu, který můžete přidat k masu jako přílohový salátek nebo jím vyšperkovat slaný koláč, to je polníček neboli kozlíček polníček.  Patří mezi příbuzné kozlíku lékařského. Stejně jako jeho bylinný příbuzný působí příznivě na nervovou soustavu a tělu dodává vitamin C.

Tip 

Vyzkoušejte polníček nejen v salátu, použijte ho jako ozdobu sendvičů a burgerů, doprovodit umí jakýkoli teplý pokrm. Nevadí mu tepelná úprava, proto se barevně, chuťově i výživově hodí do slaného koláče.

Slaný koláč s polníčkem

Slaný koláč s polníčkem

Více

Dubáček

Dubáček je ranou odrůdou listového salátu, který svými drobnými lístečky tvarově připomíná listy dubu. Má příjemnou oříškovou chuť a hodí se do salátových směsí. Setkat se můžeme nejen s výrazně zelenými, ale také do fialova zbarvenými listy. Lidskému zdraví prospívá vysokým obsahem hořčíku.

Tip 

Chuťově připomíná vlašské ořechy i svou lehkou hořkostí. Hodí se podobně jako rukola do salátových směsí. Přidat k němu můžeme avokádo, sýr nebo třeba grilované kuřecí maso. Báječně také ozdobí jakýkoli sendvič nebo obložený talíř.

Salát s hruškami a modrým sýrem

Salát s hruškami a modrým sýrem

Více

Lollo Rosso

Výrazně fialovo-červený kadeřavý salát chuťově vyladí jakýkoli oblíbený salátový pokrm, je totiž lehce nahořklý. Obsažené karotenoidy působí jako antioxidanty, které prospívají zdraví tím, že neutralizují volné radikály. Ze stejné čeledi jako Lollo Rosso pochází i čistě zelený salát Lollo Biondo, který má čiště zelený.

Tip

Lehce hořkou chuť lollo rosso vyvážíte přidáním sladší suroviny, např. melounu nebo hroznového vína. Vyzkoušejte náš recept na salát laděný do červena s medovo-citronovou zálivkou.

Salát laděný dočervena

Salát laděný dočervena

Více

Fenomén zvaný "microgreens"

  • Všechny výše uvedené saláty můžeme pěstovat a konzumovat také v podobě microgreens neboli v našem případě salátových výhonků.
  • Microgreens můžete zakoupit již předpěstované nebo si výhonky vypěstovat doma za pomoci speciálního vybavení.
  • Saláty a ostatní zelenina se jako microgreens nacházejí ve fázi klíčků nebo výhonků a jsou doslova nabité zdravím. Rostlinka se v období rozpuku těší obrovské síle a je plná živin.
  • Mimo výše uvedené saláty se pro pěstování microgreens hodí také například řeřicha, brokolice, mangold, červená řepa, ředkvičky. 
microgreens
ZDROJ: Devi Puspita Amartha Yahya/Unsplash

Související články

Zpestřete si jarní menu domácími klíčky
  • Tipy a triky

Zpestřete si jarní menu domácími klíčky

Proč jíst klíčky?O přínosu konzumace klíčků pro náš organismus není pochyb. Semínko v rozpuku obsahuje největší koncentraci vitaminů a dalších důležitých látek prospěšných našemu organismu. Z vitaminů to jsou A, B, C a K, dále...
Ten jediný pravý! Salát Caesar
  • Tipy a triky

Ten jediný pravý! Salát Caesar

„Salát Caesar mívá mnoho podob, bohužel i dost nepovedených, které vznikají libovolným zaměňováním pevně daných surovin a nedodržením tradiční receptury,“ říká Filip Sajler. „Je to podobné, jako kdybyste udělali španělský...
Jak osušit salátové listy
  • Tipy a triky

Jak osušit salátové listy

Možná jste opláchnutý salát dosud nesušili a říkáte si, proč se tím zdržovat. Důvod je prostý a souvisí s chutí výsledného jídla. Na osušených salátových listech se lépe drží a také neředí zálivka. Neberte tedy sušení jako zbytečný rozmar....
Autor: Šárka Měřičková

Obchod Apetit