Lehkost zelených listů činí ze salátu ideální pokrm v horkých letních dnech. Jste-li příznivci listové zeleniny, podívejte se s námi na přehled salátů, na kterých si můžete pochutnat. Těšit se můžete také na tipy a recepty se salátovými listy v hlavní roli.
Listová zelenina je známá zejména pro svůj vysoký podíl kyseliny listové, která podporuje tvorbu červených krvinek v lidském těle. Vitamin B9, jak se kyselina listová rovněž označuje, podporuje růst a vývoj plodu, proto se doporučuje těhotným ženám. Listy salátu jsou zároveň bohatým zdrojem vitaminu K, který pomáhá s mineralizací kostí a podporuje srážlivost krve. Které saláty představují zelené zlato?
Ledový salát
Je oblíbený, dostupný celoročně a poměrně dlouho vydrží - v lednici ho můžete skladovat i déle než týden. Na chuť je příjemně sladký, na skus křupavý a nesmí chybět ve studené kuchyni ani v burgerech. Čekejte v něm vysoký obsah vlákniny a látky zvané lactucin, která zmírňuje stres a pomáhá při potížích s usínáním.
Tip
Je výborný sám o sobě a sluší mu olivový či dýňový olej a balsamico. Vyzkoušejte náš recept na salát se ztraceným vejcem a smaženou cibulkou. Žloutek, který po rozkrojení vejce na salát vyteče, vytvoří v salátu dokonalý dresink.
Hlávkový salát
Také si pamatujete na velké listy hlávkového salátu zalité sladkokyselou zálivkou nebo kefírem? Tento letní evergreen může připomínat léto u babičky podobně jako jahodové knedlíky. Hlávkový salát nabitý antioxidanty a minerálními látkami (hořčík, draslík, fosfor, vápník, železo, zinek, jód) si ale můžeme vychutnat i jinak než v zálivce z octa, cukru, soli a vody, jak jej známe z dětství.
Tip
Pusťte se do svěžího letního salátu plného lokální čerstvé zeleniny. Nám se osvědčila kombinace s ředkvičkami, které zajistí jiskřivé křupnutí na skusu, a zakysanou smetanou.
Římský salát
Římský salát je cenným zdrojem vlákniny, která podporuje trávení. Je navíc bohatý na antioxidanty a jeho konzumace komplexně prospívá zdraví. Vypěstovat nebo zakoupit jej můžeme jako podlouhlou velkou hlávku nebo jako menší hlavičky pod názvem “little gem”. Vzhledově se podobá čínskému zelí a využijete ho jak ve studené, tak v teplé kuchyni.
Tip
Kdo by neznal tradiční Caesar salát s parmazánem? Právě tato podoba pevným křupavým listům římského salátu neobyčejně svědčí. V horkých letních dnech jsou ideálním osvěžením, které ve spojení s křupavými krutonky zároveň skvěle zasytí.
Rukola
Nezaměnitelná příjemně nahořklá chuť čerstvé rukoly se perfektně doplňuje další listové saláty. Rukola neboli roketa setá obsahuje hodně vitaminu C v porovnání s ostatní listovou zeleninou a pyšní se též vysokým podílem beta-karotenu - vitaminu podporujícího zrak, zdravou pokožku a správnou funkci imunitního systému.
Tip
Lahodná je jako součást salátu, připravit z ní můžete také pesto na těstoviny. K dokonalosti umí rukola vyladit i pizzu, na kterou se bohatě nakladou lístky rukoly po upečení spolu s parmazánem.
Špenát
Na seznamu chutných listů, které dodají našemu tělu vitaminy a jsou použitelné za tepla i za syrova, rozhodně nesmí chybět špenát. Tento zelený zázrak představuje pro lidské tělo zdroj vlákniny a vitaminů. Syrové listy skvěle doplní směs dalších salátových listů, připravíte z něj chutnou polévku, omáčku na těstoviny nebo je uplatníte například jako náplň do krůtí rolády.
Tip
Pusťte se do přípravy slaného závinu z listového těsta s lahodnou směsí nivy a špenátu. Jakmile ochutnáte, zaručeně této chuťové symfonii podlehnete.
Polníček
Roztomile drobné lístečky chuťově příjemného salátu, který můžete přidat k masu jako přílohový salátek nebo jím vyšperkovat slaný koláč, to je polníček neboli kozlíček polníček. Patří mezi příbuzné kozlíku lékařského. Stejně jako jeho bylinný příbuzný působí příznivě na nervovou soustavu a tělu dodává vitamin C.
Tip
Vyzkoušejte polníček nejen v salátu, použijte ho jako ozdobu sendvičů a burgerů, doprovodit umí jakýkoli teplý pokrm. Nevadí mu tepelná úprava, proto se barevně, chuťově i výživově hodí do slaného koláče.
Dubáček
Dubáček je ranou odrůdou listového salátu, který svými drobnými lístečky tvarově připomíná listy dubu. Má příjemnou oříškovou chuť a hodí se do salátových směsí. Setkat se můžeme nejen s výrazně zelenými, ale také do fialova zbarvenými listy. Lidskému zdraví prospívá vysokým obsahem hořčíku.
Tip
Chuťově připomíná vlašské ořechy i svou lehkou hořkostí. Hodí se podobně jako rukola do salátových směsí. Přidat k němu můžeme avokádo, sýr nebo třeba grilované kuřecí maso. Báječně také ozdobí jakýkoli sendvič nebo obložený talíř.
Lollo Rosso
Výrazně fialovo-červený kadeřavý salát chuťově vyladí jakýkoli oblíbený salátový pokrm, je totiž lehce nahořklý. Obsažené karotenoidy působí jako antioxidanty, které prospívají zdraví tím, že neutralizují volné radikály. Ze stejné čeledi jako Lollo Rosso pochází i čistě zelený salát Lollo Biondo, který má čiště zelený.
Tip
Lehce hořkou chuť lollo rosso vyvážíte přidáním sladší suroviny, např. melounu nebo hroznového vína. Vyzkoušejte náš recept na salát laděný do červena s medovo-citronovou zálivkou.
Fenomén zvaný "microgreens"
- Všechny výše uvedené saláty můžeme pěstovat a konzumovat také v podobě microgreens neboli v našem případě salátových výhonků.
- Microgreens můžete zakoupit již předpěstované nebo si výhonky vypěstovat doma za pomoci speciálního vybavení.
- Saláty a ostatní zelenina se jako microgreens nacházejí ve fázi klíčků nebo výhonků a jsou doslova nabité zdravím. Rostlinka se v období rozpuku těší obrovské síle a je plná živin.
- Mimo výše uvedené saláty se pro pěstování microgreens hodí také například řeřicha, brokolice, mangold, červená řepa, ředkvičky.
