Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Šumavská houbička na lovu smržů: Může růst i u známé byliny, že je objevím ve sněhu jsem nečekala

Šumavská houbička a smrže
ZDROJ: Lucie Drozdová, Apetit
sdílet:

Houby rostou po celý rok, některé i ve sněhu. Své o tom ví houbařka a vloggerka Lucie Drozdová, kterou její fanoušci znají jako Šumavskou houbičku. Její poslední výprava do přírody ji samotnou překvapila – ve sněhu našla několik smržů. Prozradila nám, jak tyto jarní houby najít. 

Od března do května můžete u nás narazit na tzv. vřeckovýtrusné houby, mezi které patří i smrže. Jednotlivé kousky je někdy pro laika těžké přiřadit ke správnému druhu, ale v košíku vám nejčastěji skončí smrž obecný, smrž jedlý, smrž vysoký nebo smrž koromilný.

Kde smrže najít?

Hledání smržů není úplně snadné, kdo jiný by měl ale tuhle disciplínu ovládat lépe než Šumavská houbička. ,Smrže obecného můžete najít pod listnatými stromy, v lužních lesích, v křovinách, v parcích, zahradách pod stromy jako je jasan či topol. Jsou to i taková místa, kde roste bylina devětsil,‘ říká.

Na některé smrže narazíte v jehličnatých lesích, ale i na záhonu na zahradě nebo u parkoviště v mulčovací kůře. ‚Smrže vysokého hledejte na místech, kde se pracovalo se dřevem, tedy na dřevních skládkách či rumištích. Pro smrže koromilného pak běžte na záhon, kde je loňská mulčovací kůra či dřevní štěpka,‘ radí Lucie alias Šumavská houbička.

Smrže rostou na jednom místě opakovaně

Pokud jste smrže našli, je pravděpodobné, že na tom samém místě budou růst smrže opakovaně. ‚Své stanoviště, kde smrže rostou, chodím kontrolovat pravidelně, smrže tam vyrůstají postupně. Že je ale najdu i ve sněhu, to bych rozhodně nečekala. Každopádně dubnové počasí je zkrátka nevyzpytatelné,‘ říká Šumavská houbička a dodává, že houby sbírá, když je kolem nuly, pokud teploty klesnou pod bod mrazu, houby jedlé nebudou. 

Skryt pre seznam
Skryt pre seznam

Smrže bezpečně poznáte podle typického uvnitř dutého kloboučku, který svým vzezřením trochu připomíná mořskou houbu nebo včelí plástve. Někdy je klobouček kulatý, jindy špičatý, některé smrže jsou okrové, jiné zase spíše do šeda

S čím si můžete splést smrže?

Výhodou je, že jsou všechny druhy smržů bezpečně jedlé a chutné. Splést si je můžete s jedlou houbou kačenkou českou, ale případně i s jedovatým ucháčem obecným, který má kaštanovou barvu a laločnatý klobouk.

Co si ze smržů uvařit?

Smrže mají jemnou kořeněnou a oříškovou chuť, kterou není vhodné přebíjet silně aromatickým kořením. Úplně postačí rychle je podusit na na másle zpěněné cibulce třeba s kmínem nebo s petrželkou. Zakápnout je můžete šťávou z citronu.

Vynikající jsou nadívané libovolnou směsí. Lucie Drozdová neboli Šumavská houbička věnovala jejich úpravě ve své knize Šumavská houbička v kuchyni hned několik kapitol. Zkusit podle ní můžete třeba smržovou omáčku s medvědím česnekem, smrže se špenátem na chlebu, plněné mletým masem nebo turecká vejce s opečenými smrži. 

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?
  • Kvízy

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?

Když se řekne turecká kuchyně, většině z nás se vybaví kebab. Turecká kuchyně má však bohatou tradici a její jídelníček je velmi rozmanitý a pestrý. Patří do ní skopové a jehněčí maso, jako příloha převládá rýže. Turci ale milují i...