Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Barilla Fusilli s Gorgonzola omáčkou

Barilla Fusilli s Gorgonzola omáčkou
sdílet:
Tradiční těstoviny obohacené příchutí jednoho z nejzajímavějších italských sýrů

Suroviny pro 4 osoby 

  • 350 g Barilla Fusilli 
  • 220 g sýra Gorgonzola 
  • 40 g smetany 
  • 85 g strouhaného sýra Parmigiano Reggiano 
  • sůl dle chuti 

 

Časová náročnost 
10 minut příprava + 12 minut vaření 

 

  1. Gorgonzolu nakrájejte na kostičky a vložte je do keramické nebo ocelové misky. 
  2. Hrnec, který je v průměru o něco větší než použitá miska, naplňte vodou a dejte na sporák. Misku s gorgonzolou postavte na horní část hrnce tak, aby spodní část misky byla ponořena do vody. Vytvoříte tzv. vodní lázeň.
  3. Rozpouštějící se sýr šlehejte šlehací metlou, poté přidejte smetanu a nastrouhaný sýr Parmigiano. 
  4. Vše rozšlehejte a zvolna vařte 3 minuty. Mezitím si uvařte těstoviny ve velkém hrnci s vroucí osolenou vodou dle návodu. Uvařené těstoviny sceďte a promíchejte s omáčkou z gorgonzoly. Ihned podávejte. 

 

Historie pokrmu

Sýr Gorgonzola je známý pro svoji typicky modrou plíseň a silnou výraznou chuť. Patří mezi nejznámější italské sýry na světě a byl pravděpodobně poprvé vyroben ve středověku ve městě Gorgonzola nedaleko Milána. 

Podle místní legendy gorgonzolu vynalezl mladý chlapec, který pracoval jako učeň v mlékárně. Tento chlapec dostal důležitý úkol, a to dohlížet na výrobu sýrů. I když tato práce vyžaduje velkou pozornost, mladík pracoval pozorně až do jednoho večera, kdy se nechal rozptýlit překvapivou návštěvou své přítelkyně a zapomněl dokončit výrobu sýra. Když se vrátil druhý den ráno do práce, chlapec si svoji chybu okamžitě uvědomil a zjistil, že syrovátka je pokryta plísní. Vědom si problémů, kterým by čelil v případě, kdyby jeho pán chybu objevil, učedník se rozhodl smíchat zničený tvaroh s čerstvým mlékem ve snaze rozpustit vytvořenou plíseň. Modrozelené mramorování ovšem nezmizelo a chlapec si velmi rychle uvědomil, že vynalezl zcela nový krémový sýr, který výborně chutnal: zcela bez úmyslu, vytvořil gorgonzolu. 

Zpočátku se o sýru tradovalo, že je těžce stravitelný – proto nebyl příliš oblíben mezi vyšší třídou. Popularita gorgonzoly se v průběhu staletí velmi zvýšila. Předpokládá se, že i císař Charlemagne byl velkým fanouškem tohoto sýra. 

 

Barilla je č. 1 na těstoviny a omáčky v Itálii. 
Pro více informací navštivte www.barilla.cz

Apetit magazín