Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nejlepší vína, která se báječně hodí ke svátečnímu stolu (i pod stromeček)

AD
Víno M&S
ZDROJ: Jan Vychodil / 360 Company
sdílet:

Prosinec se kvapem blíží a s ním i období plné shonu. A byť se všichni vždycky divíme, že nám celý svět Vánoce vnucuje s předstihem, řekněme si na rovinu: Stíháme vždycky všechno zařídit včas? Sommeliér a food blogger Jan Juřica rozhodně ne. Trocha inspirace však podle něj není na škodu: Proto vám tentokrát poradí, jak ozvláštnit vánoční tabuli (i k tradičnímu kaprovi je třeba vybrat správné víno) nebo jakým tekutým dárkem potěšit blízké.

Určitě nebude od věci zvážit nabídku lahůdek z řetězce M&S, ať už jde o ochucené olivové oleje či nejrůznější kolekce čokolád či sušenek. Ale nebyl by to správný sommeliér, aby vám nedoporučil především vinné dary. Kolekce M&S Classics, která je dlouhodobě v režii someliérek Sue Daniel a Belindy Kleinig je na ně bohatá. Jan Juřica pro vás jejich výběr zúžil na zajímavé kousky z Chile, Francie, Portugalska, Rakouska či Itálie.

Tady jsou ty nejlepší z nich
   

Nejlepší vína M&S
ZDROJ: Jan Vychodil / 360 Company

   
PORT SPECIAL RESERVE, OPORTO, PORTUGALSKO

S portským vínem se můžeme setkat také pod názvy Porto, Oporto nebo v originále Vinho do Porto. Jedná se o tzv. fortifikované neboli dolihované víno. Produkuje se v údolích podél řeky Douro v severní části Portugalska. Vyšší podíl zbytkového cukru je v něm zcela přirozený. I proto bývá často prezentováno jako víno dezertní. Zakoupit jej můžete v několika variantách – suché nebo polosuché, kromě červeného pak i portské bílé. Tato konkrétní varianta vás zahřeje svůdným tělem, ve kterém překvapí výjimečné chutě a intenzivní rubínová barva s chutěmi luxusního tmavého ovoce. Je ideální k dezertům, čokoládě, čokoládovým sušenkám a vánočnímu lenošení.

TERRES DE MORAINES, MADIRAN, FRANCIE, AOC, 2014

Madiranské víno se vyrábí v okolí vesnice Madiran v Gaskoňsku na jihozápadě Francie a pyšní se hned třemi označeními Appellations d’Origine Contrôlées. Moderní a přístupný madiranský styl zpracování hroznů Tannat a Cabernet Sauvignon se vyznačuje líbeznou zralostí spojenou s jemnými taniny. Víno je typicky velmi koncentrované, silné a bohaté. V chuti nás zachvátí síla červených bobulí a koření. Jedná se o velice komplexní červené víno, oceněné bronzovou medailí International Wine Challenge. Je skvělé ve spojení s grilovaným masem, ale i asijskou, indickou a mexickou kuchyní. Vyplatí se ho dekantovat a dát mu čas, aby se probudilo.

PAÍS, VALLE DE ITATA, M&S FOUND, CHILE, 2019

Toto víno z prémiové kolekce ,Found‘ nese název červené odrůdy, která se stala významnou součástí chilského vinařského průmyslu. País do země přibyl se španělskými dobyvateli, ke konci 20. století ho ale předběhly francouzské odrůdy. Dnes je País oceňován pro svůj čerstvý, okouzlující a snadno pitelný charakter a jeho dlouholeté dědictví tak žije dál. Vyzkoušejte jej se specialitami chilské kuchyně jako třeba ,lentejas‘, hustou čočkovou polévkou s čerstvými klobáskami.

GRÜNER VELTLINER, M&S CLASSICS, NIEDERÖSTERREICH, RAKOUSKO, 2019

Pokud se bavíme o párování vín k typicky české vánoční tabuli, tak rakouské Veltlínské zelené je skvělá volba, ať už ke smaženému kaprovi, či bramborovému salátu. Rudolf Rabl ho vyrábí pro selekci M&S Classics z vína, které se pěstuje v certifikované udržitelné půdní vinici Löss v severovýchodním Rakousku. Ostatně, naši jižní sousedé jsou v pěstování této bílé moštové odrůdy velmoc. Toto víno je krásně ovocné a svěží. Čekejte typickou chuť zelených jablek, zázvoru a bílého pepře. Jak již bylo zmíněno, ke kaprovi a k dalším sladkovodním rybám se bude skvěle hodit, ale je dobré zmínit i jeho perfektní souhru s pikantními asijskými pokrmy.

GAVI DOCG, M&S CLASSICS, PIEMONT, ITÁLIE, 2020

Když se řekne Gavi, je to, jako bychom se kouzlem přemístili do velmoci italského vinařství – oblasti Piemont, kde se mimo jiné rodí ta nejslavnější červená vína Barolo a Barbaresco. Ale těmi vinné bohatství regionu nekončí. Ano, právě tady přichází na řadu Gavi, které je v Itálii pojem a místní jsou na něj náležitě pyšní. Vyrábí se z hroznů odrůdy Cortese, kterou pro M&S pěstují otec a syn Claudio a Carl Manerovi, kteří se hlásí jak k tradicím svého regionu, tak k udržitelným vinařským metodám. Přídomek DOCG nám prozrazuje vyšší kvalitu vína garantovanou místními zákony. Jedná se o velice lehké, svěží víno s florálními náznaky. Na první dojem nás ohromí široká paleta vůní hrušky, fenyklu a peckového ovoce. Lehké a svěží, ale přitom neodolatelné. Toto víno je skvělé pro svoji nekomplikovanost a kvalitu. Skvěle se hodí k rybám a měkčím sýrům, salátům, ale bude dobré jen tak, při posezení s rodinou kolem vánočního stolu.
   

Kolekce vín M&S Classics
ZDROJ: Jan Vychodil /360 Company
Autor: eva.sprincova

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč