Nová registrace Zapomenuté heslo

Co se skrývá pod tajemným názvem aglio olio a jak dokonale připravit nesnadnější těstoviny na světě

11. 5. 2024
Aglio olio
Apetit

Aglio e olio v italštině znamená doslova „česnek a olej“. Jídlo, který se označuje jako aglio e olio, se skládá ze tří základních surovin: česneku, olivového oleje a (většinou) špaget. Použít však můžete jakékoli těstoviny. Jde o jídlo tradiční italské kuchyně, zejména na jihu země. Přidat do něj můžete i chilli papričky, pokrm pak ponese název aglio olio e pepperoncino.

Velkou výhodou těstovin aglio e olio je vedle dokonale čisté a jednoduché chuti také rychlá a snadná příprava. Můžete si uvařit skvostné jídlo i s minimem surovin za rekordně krátkou chvíli. 

Jak připravit těstoviny aglio olio?

Česnek nakrájejte na tenké plátky nebo nasekejte nadrobno. Lehce ho osmahněte na olivovém oleji do zlatova. Česnekovou směs smíchejte s špagetami uvařenými al dente a duchuťte čerstvě mletým pepřem a nebo červenou chilli papričkou.

  • Jídlo se obvykle podává posypané čerstvě nastrouhaným parmazánem nebo pecorinem, což dodává další vrstvu chuti.
  • Pokrm stojí na dokonalé přípravě, proto je třeba vyvarovat se příliš opečenému (nebo spálenému) česneku, moc uvařeným těstovinám nebo vynechání olivového oleje. 
  • Vsaďte na těstoviny z tvrdé pšenice, semoliny

Zdroj informací: časopis Apetit

Sdílet článek

Těstoviny Italská kuchyně

Související články