Aglio e olio v italštině znamená doslova „česnek a olej“. Jídlo, který se označuje jako aglio e olio, se skládá ze tří základních surovin: česneku, olivového oleje a (většinou) špaget. Použít však můžete jakékoli těstoviny. Jde o jídlo tradiční italské kuchyně, zejména na jihu země. Přidat do něj můžete i chilli papričky, pokrm pak ponese název aglio olio e pepperoncino.
Velkou výhodou těstovin aglio e olio je vedle dokonale čisté a jednoduché chuti také rychlá a snadná příprava. Můžete si uvařit skvostné jídlo i s minimem surovin za rekordně krátkou chvíli.
Jak připravit těstoviny aglio olio?
Česnek nakrájejte na tenké plátky nebo nasekejte nadrobno. Lehce ho osmahněte na olivovém oleji do zlatova. Česnekovou směs smíchejte s špagetami uvařenými al dente a duchuťte čerstvě mletým pepřem a nebo červenou chilli papričkou.
- Jídlo se obvykle podává posypané čerstvě nastrouhaným parmazánem nebo pecorinem, což dodává další vrstvu chuti.
- Pokrm stojí na dokonalé přípravě, proto je třeba vyvarovat se příliš opečenému (nebo spálenému) česneku, moc uvařeným těstovinám nebo vynechání olivového oleje.
- Vsaďte na těstoviny z tvrdé pšenice, semoliny.
Zdroj informací: časopis Apetit