Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pelmeně: Ruský tradiční pokrm si můžete dát se smetanou i s octem. Příprava masových taštiček není vůbec náročná

Pelmeně
ZDROJ: Pexels.com
sdílet:

Pelmeně jsou knedlíčková klasika údajně ze Sibiře. Skvělá chuť i jejich variabilita jim přinesla velkou oblibu nejen v Rusku a okolních zemích, ale i u nás. V článku se dozvíte, jak si připravit klasickou variantu s mletým masem podávanou se zakysanou smetanou.  

Ačkoliv se často hovoří o ruských pelmeních, jejich původ prý sahá do Udmurtska v Rusku. Právě od nich se masové knedlíčky rozšířily po ruské oblasti a pak dále po východní Evropě. Rusové dodnes pemeně (pelmeni) považují za své národní jídlo. Vyzkoušet pelmeně nyní můžete s námi i vy.

Tuhé těsto na pelmeně je základ 

Na přípravu těsta čtyř porcí budete potřebovat: 

Všechny uvedené suroviny vložíe do mísy a vypracujte hladké těsto. Nelekněte se, pokud bude těsto poněkud tuhé, je to tak úplně v pořádku. Takto připravený polotovar zabalte do utěrky a dejte odpočívat do lednice.  

Ruská verze s masem či varianta pro vegetariány 

V některých receptech můžete najít, že se používá pouze hladká mouka, v jiných zase pouze polohrubá. Univerzální odpověď na tuto zapeklitou otázku ale není, použití mouky se často liší podle jednotlivých rodinných receptů. My jsme zvolili variantu, která podle nás zaručuje nejlepší konzistenci těsta.  

Nyní přichází ta zábavnější část, a to výběr náplně. Pokud byste chtěli vyzkoušet úplně nejobvyklejší klasickou variantu ruských pelmeňů, je potřeba si připravit mleté maso (hovězí, jehněčí a vepřové v poměru 45:25:20).

Běžně se používá náplň půl na půl z vepřovéhohovězího masa. Existují ale i lehčí varianty s kuřecím a krůtím masem či variace bezmasé, kde se pelmeně plní dušenými houbami či dušeným zelím.  

Naplnit, přimáčknout a do hrnce 

V našem případě se budeme v receptu držet té nejobvyklejší varianty mixu mletého masa. Na náplň si tedy připravte: 

  • 200 g mletého hovězího masa 
  • 200 g mletého vepřového masa 
  • 1 malou cibuli 
  • 20 g másla 
  • 30 ml vody 
  • Špetku cukru 
  • Sůl  
  • Pepř 

Cibuli nakrájenou najemno smíchejte s připraveným masem, vodou, cukrem, solí a pepřem a nechte chvíli odpočinout. Volný čas můžete využít k přípravě těsta. To vyjměte z lednice a rozválejte na tenký plát. Následně začněte vykrajovat kolečka zhruba o průměru 6 cm a každé z nich potřete vajíčkem.  

Pelmeně se podávají se smetanou i s octem 

Na každé připravené kolečko pak lžičkou naneste kuličku náplně, těsto v půli přeložte a okraje lehce přimáčkněte k sobě. Hotové pelmeně pak vařte v osolené vodě s trochou oleje asi 8 až 10 minut. Ideální čas na jejich vyndání je, když vyplavou na povrch. 

Pelmeně můžete kombinovat s celou řadou surovin. Nejčastěji se ještě horké taštičky polévají rozpuštěným máslem a trochou zakysané smetany, která může být doplněna koprem. Oblíbené jsou ale také kombinace s křenem, hořčicí či octem.

Zdroj: Český rozhlas, Česká televize, Recept na každý den

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín