Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

K létu patří piknik a bublinky!

AD
Sommelier Milan Juřica/M&S
Sommelier Milan Juřica vás světem šumivých vín s chutí provede. , ZDROJ: Jan Vychodil/360Company
sdílet:

Pikniky jsou symbolem léta. V Británii tuto kratochvíli povýšili dokonce na instituci, řízenou heslem: „Jakmile se naskytne krásný slunečný den, je třeba ho využít a vyrazit s přáteli na lehkou hostinu mezi zelení!” A my se jimi můžeme inspirovat. Správný piknik se však nikdy neobejde bez dobře vychlazeného vína s bublinkami od Marks & Spencer! Jak se v nabídce zorientovat? Zasvětí vás someliér a food blogger Milan Juřica. 

I ty, Brute?

Pod označením Brut Nature se skrývají sekty, které mají 0-3 gramů cukru na litr. Zpravidla to znamená, že do vína nebyl přidán žádný cukr. Extra Brut jsou zase sekty s obsahem zbytkového cukru 0-6 g na litr. A vína označen Brut jsou ta, jejichž hladina zbytkového cukru nepřesahuje 12 g/l. Jakýsi předěl mezi suchými a sladšími sekty pak tvoří vína s označením Extra Dry. Obsah cukru se v nich pohybuje mezi 12 a 17 g na litr. Jsou tedy už o něco sladší.

Pokud se však ve stupnici sladkosti posuneme ještě výš, konkrétněji k obsahu zbytkového cukru někde mezi 17 a 32 g na litr, mluvíme už o vínu Dry nebo Secco. Poslední stupeň představuje Demi-sec, kde se obsah cukru pohybuje v hodnotách 33-50 g/l. Nevíte, pro který se rozhodnout? Brut se hodí víc na začátek, ať už na přípitek, nebo k prvním chodům. Samozřejmě záleží na vaší chuti, ale Brutu pravděpodobně vypijete víc než sladkých Extra dry či Dry.
   

Letní piknik plný dobrot a vína z M&S
ZDROJ: Pro M&S Jan Vychodil/360Company

   
Pro prosecco na kraj světa

Toto perlivé víno pochází z italských oblastí Veneto a Friuli-Venezia Giulia a vyrabět by se mělo vždy z odrůdy Glera. U nás bylo dříve známé spíše z koktejlů, jako jsou Spritz Aperol či Bellini, ale velice rychle si vydobylo své místo jako plnohodnotný letní nápoj. Při nákupu jen nezapomeňte sledovat, zda má prosecco denominaci DOC nebo DOCG. U DOCG si už platíte za garanci nejlepší kvality.

Tip someliéra: Prosecco DOC BRUT, M&S Classics No 17, které se vyznačuje světle slámovou barvou a rychle proudícími bublinkami. I zde můžeme cítit příjemnou chuť hrušky a zeleného jablka. Ideální teplota se pohybuje mezi 5-8 °C. Perfektně se bude hodit k předkrmům či mořským plodům. Tip someliéra: Prosecco DOC, Extra Dry, M&S. Toto o něco sladší (Extra Dry) prosecco chutná po citrusech, hrušce a jablku. Jedná se o všestranné víno, ideální na pikniku, k přípitku ale samozřejmě i dalším míchaným drinkům na bázi proseka.

Když se řekne „Cava“

Cava je druh šumivého španělského vína původem z oblasti Katalánska, především z provincií Barcelona a Tarragona. Může být bílé i růžové a dodnes se vyrábí tradiční metodou. Jeho historie sahá do 2. půlky 19. století a nepochybně se mu stalo předlohou francouzské šampaňské. I právě kvůli tomu měla Cava několik sporů s Francií ohledně názvosloví, které nakonec vyústily v ustanovení názvu „vino de cava“.

Tip someliéra: PRESTIGE CAVA, Rosado Brut, M&S. Je vyrobena tradiční metodou dozrávání v lahvi z hroznů odrůd Monastrell a Trepat ze severovýchodního Španělska. Po prvním ochutnání vás překvapí chuť malin a černého rybízu. Hodí ke španělskému tapas, paelle i lososovému tataráku, ale chutná skvěle i samotná. Ideální teplota servírování je 6-8 °C.

Krémový Crémant

Šumivá vína Crémant pocházejí z francouzského regionu Champagne, ale nejedná se o šampaňské tak, jak ho známe. Crémant je varianta klasického šampaňského s jemnějším perlením, které je výsledkem nižšího tlaku v láhvi. Jeho jedinečný způsob výroby mu propůjčuje osvěžující letní chuť, a hlavně bohatou krémovou pěnu z bublinek.

Tip someliéra: Crémant de Bourgogne, Brut, AOC, M&S Classics No 17. Tato poměrně luxusní záležitost se vyrábí z odrůd Pinot Noir, Aligoté, Chardonnay a burgundské odrůdy Gamay. Snoubí se v ní krémovitost a elegance provedení. Chutná po meruňkách a malinách. Nejlepší bude na aperitiv. A pokud jste milovníci bublinek, tak si Crémant de Bourgogne vychutnáte kdykoliv i samotný, ale určitě nezklame k salátu s kozím sýrem, jemně zauzeným lososem či ve spojení s drobnými „finger foods”. Optimální teplota: 6-8 °C.
   

Výběr šumivých vín z M&S podle someliéra
ZDROJ: Pro M&S Jan Vychodil/360Company

   
Má vaše lahev tu správnou teplotu?

Abyste pili víno správně vychlazené, nepodceňujte jeho včasné zakoupení a vychlazení. Její následný přenos do parku by pak měl být co nejrychlejší. Naštěstí je k dostání spousta chladicích gelových návleků na lahve či přenosných chladicích tašek, ve kterých můžete schraňovat lahve nebo také jídlo a ovoce. Mějte hezké léto a mnoho povedených pikniků!

Styling: @FoodMillBlog; Použité dekorace: Marks & Spencer CZ; Foto: Jan Vychodil/360Company

Autor: Eva Šprincová

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč