Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kamado? Jakmile tenhle zázrak vyzkoušíte, stanete se mistrem vaření!

AD
Rodinné grilování s Big Green Egg
ZDROJ: Big Green Egg
sdílet:

Řeč však není o jídle, ale o speciální keramické nádobě, která tvoří na počkání ty nejlepší pokrmy. Ne náhodou proto povýšilo venkovní vaření do úplně jiné dimenze. Pečení pizzy, chleba a koláčů, grilování, pomalé vaření, uzení nebo dušení. Ty nejdelikátnější pokrmy teď můžete připravovat u sebe na zahradě — jen za asistence kamado!

Měření

Že vám pořád není jasné, o co se jedná? Pak čtěte pečlivě: Kamado není jen venkovní gril, ale kompletní venkovní kuchyně, která disponuje celou řadou úžasných vlastností. Například ideální oválný tvar, schopnost přesně udržet nastavenou teplotu (a tím zajistit optimální cirkulaci teplého vzduchu uvnitř, aby se jídlo připravilo rovnoměrně). Pro výrobu kamado byly navíc použity vysoce kvalitní a teplotně odolné materiály. Ale pozor, není kamado jako kamado...

 

Tradice, špičkový materiál a 100% záruka

Značka Big Green Egg, průkopník kamado, začala kamado vyrábět už v roce 1974 — jde tak o jediný originál svého druhu, který se vyrábí v nejmodernější továrně v Mexiku ze špičkového keramického materiálu. Vysoce kvalitní keramika s dvouvrstvou glazurou zajišťuje vysokou odolnost proti povětrnostním vlivům a má extrémně vysoké izolační vlastnosti. Díky tomu je kamado velmi úsporné z hlediska spalování dřevěného uhlí, odolné vůči venkovním teplotám a udržuje stabilní teplotu uvnitř. Kombinace dokonalé konstrukce, výrobního procesu a jedinečné keramiky dává Big Green Egg několikanásobně delší životnost, než je tomu u ostaních kamado. Bez ohledu na to jak často Big Green Egg používáte, zůstává kvalita produktu 100% zaručena.

 

Grily Big Green Egg v různých velikostech
ZDROJ: Big Green Egg

Arzenál chutí, ale i praktičnosti…

Big Green Egg dává pokrmům nepřekonatelnou chuť, ingredience se připravují rovnoměrně a zůstávají křehké a šťavnaté. K mání je ale hned několik velikostí. Ještě než se rozhodnete pro konkrétní variantu, doporučujeme vám sestavit si seznam pro a proti, snáze se pak rozhodnete. Nejoblíbenější modely jsou ve velikosti L a XL, ty jsou dominantou každé zahrady a hodí se pro ty, co pravidelně na zahradě hostí velký zástup lidí. Počítejte ale s tím, že jsou mnohem těžší než velikostně srovnatelné klasické grily. A pokud nevaříte úplně pravidelně a zvete  jen úzký okruh lidí nebo rádi cestujete, bude pro vás vhodnější některý z menších modelů. A jak se s Big Green Egg vlastně pracuje?

 

Jídlo pod pokličkou? Spíš pod kontrolou!

Zásada číslo jedna: Při vaření v kamado je vždy potřeba mít zavřené víko. Důvod? Jakmile je víko zavřeno, začíná horký vzduch uvnitř cirkulovat a jídlo se tak může začít připravovat rovnoměrně, ze všech stran. Zavíráním víka navíc zajistíte, že unikne minimum teplého vzduchu a keramický gril udrží uvnitř požadovanou teplotu. Tím získáte dokonalou kontrolu nad procesem vaření a přípravy jídla! Big Green Egg umožňuje nejen přesnou regulaci teploty, ale má i velký teplotní rozsah, a to od 70 až po 350°C. Můžete samozřejmě dosáhnout ještě vyšších teplot, ovšem to je zbytečné a negativně to ovlivňuje trvanlivost těsnění kolem keramické základny a víka. Chcete upéct lahodnou a křupavou pizzu při vysoké teplotě? Rozžhavte dřevěné uhlí tak, že úplně otevřete větrací dvířka. To umožní, že se dovnitř pece dostane více kyslíku, uhlí se rozhoří a teplota začne stoupat. Pokud naopak chcete vařit pomalu nebo se chystáte vytáhnout již hotové maso z pece, omezte přívod kyslíku a tím teplotu snížíte. Brzy sami zjistíte, jak snadno se dá teplota v kamado regulovat.

 

Big Green Egg použitá jako pec na pizzu
ZDROJ: Big Green Egg

 

S příslušenstvím si můžete ještě víc hrát

Příslušenství samozřejmě není úplně nezbytné, ale rozšíří vaše možnosti. Můžete vytvořit ochranný štít mezi žhavým dřevěným uhlím a připravovaným pokrmem na roštu tak, že se bude připravovat a vařit pomalu na nepřímém ohni. Ideální pro pečení chleba, koláčů nebo pro pomalé vaření jídla v pekáči. Pokud na rošt umístíte pečicí kámen, rázem gril proměníte na pizza pec a upečete dokonalou pizzu. Nebo raději Flammkuchen s lahodnou křupavou kůrkou? Jestli chcete vařit nebo dusit, je ideální litinový smaltovaný pekáč. A pro uzení můžete využít dřevěné udící štěpky nebo špalíky. Pro grilování se zase hodí klasický nerezový rošt, ale pokud chcete docílit pěkného grilovacího vzorku, pak je ideální litinový rošt. Ovšem fantazii se meze nekladou.


 

Grilování masa s Big Green Egg - správné použití víka
ZDROJ: Big Green Egg
Autor: eva.sprincova

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč