Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pasta a basta! aneb Jak na nejlepší těstoviny

Těstoviny mají zvláštní kouzlo, díky kterému jsou populární po celém světě. Stojí za ním kombinace snadné přípravy, dlouhé trvanlivosti a lahodné chuti. Stačí pár surovin a vyčarujete z nich dokonalou večeři či bleskový oběd.

Otevřete spíž a nahlédněte do ní… Čeká vás tam balíček špaget, vrtulek, kolínek či lasagní? Vsadíme se, že určitě ano! Díky dlouhé trvanlivosti totiž můžete mít těstoviny kdykoli po ruce a s pomocí pár dalších přísad z nich během chviličky vykouzlit vždy jiné a pokaždé výborné jídlo! Hodí se totiž do polévek, salátů i k omáčkám, můžete je snadno zapéct, a když na to přijde, vyčarujete z nich i skvělý moučník (kdo by neznal nudle s mákem!). Univerzálnější surovinu byste hledali opravdu těžko. 

Ty nejlepší těstoviny a omáčky

Těstoviny můžete doplnit téměr čímkoli a budou pokaždé skvělé! Stačí kvalitní olej a pár dalších surovin a hostina je...

Největší těstovinovou velmocí je bezesporu Itálie. Vyznat se ve všech roztodivných tvarech a jejich názvech může být opravdový oříšek. Nebudeme vás ale trápit, zapamatovat si je všechny nazpaměť opravdu nemusíte. Díky nám ovšem budete mít odteď základní představu o tom, k čemu jsou jednotlivé druhy vhodné či jak těstoviny správně vařit. Navíc vás naučíme připravit  i čerstvou pastu. 

Jaké jsou druhy těstovin?

Čerstvé a sušené

Těstoviny se dají rozdělit na čerstvé a sušené. Rozdíl je zcela patrný. Čerstvou pastu si můžete vyrobit sami doma (viz recept níže) nebo ji koupit chlazenou. Má výrazně kratší dobu trvanlivosti i dobu varu. Obecně se dá říct, že čerstvé (vaječné) těstoviny se dobře doplňují s ragú a smetanovými omáčkami, často původem ze severu Itálie. Sušené těstoviny ze semolinové mouky patří spíš na slunný jih, a tak nejlépe chutnají s rajčaty, olivami, sardelkami a plody moře. 

Plněné a neplněné

I toto dělení je velmi výmluvné. Plněné těstoviny, např. ravioly či tortelliny, obsahují nejrůznější náplně. Největší oblibě se těší masové, špenátové či sýrové. Neplněné těstoviny pak můžete dále rozlišovat na krátké, dlouhé a polévkové. Při výběru těstovin mějte na mysli, jaké jídlo budete vařit. Krátké druhy se skvěle hodí k zapékání, do salátů a k hustým omáčkám, které k nim dokonale přilnou, dlouhé těstoviny se podávají s jednoduchými omáčkami typu pesto či aglio e olio. Jako u každého pravidla ale platí výjimky (špagety carbonara nebo Alfredo), takže když vám nejvhodnější druh těstovin chybí, nedělejte si s tím příliš velké starosti. 

Klasické masové kuličky v rajčatové omáčce
Klasické masové kuličky v rajčatové omáčce
Foto: Alena Hrbková, archiv časopisu Apetit

Jednotlivé soubory receptů na naše nejoblíbenější polévky, saláty, nejlepší těstoviny a omáčky, plněné i zapékané těstoviny najdete i v závěru článku.

Jak správně vařit těstoviny?

  • Těstoviny vždy vařte ve velkém hrnci a nešetřete vodou. Říká se, že voda má být slaná jako moře, ovšem nic se nemá úplně přehánět. My bychom doporučili cca 2 lžíce soli na litr vody. Sůl zvýrazní chuť omáčky, omezuje vylučování škrobu, čímž se snižuje množství ve vodě rozpustných živin ztracených během vaření, a hlavně se těstoviny méně lepí. Část vody po zcezení těstovin uchovejte. Skvěle poslouží k rozředění příliš husté omáčky nebo olejovou omáčku (např. aglio e olio) promění v krémovou!
  • Olej do vody nepatří. Těstoviny by pak byly příliš kluzké a nedržela by na nich omáčka.
  • Al dente. Těstoviny jsou uvařené na skus ve chvíli, kdy z jejich středu zmizí bílá moučná tečka, ale těstoviny při skousnutí stále kladou lehký odpor.  
  • Neproplachovat! Pro přípravu teplého jídla těstoviny nikdy neproplachujte, jen sceďte. Propláchnutím byste narušili povrch těstovin, a pak by na něm omáčka dobře neulpívala. Někdy se mohou těstoviny propláchnout na salát, ale šéfkuchař Riccardo Lucque nedoporučuje ani to. Radši je po scezení promíchá s trochou oleje a rozprostře v jedné vrstvě na pracovní plochu. Každých pár minut je obrátí – za chvilku vychladnou, přičemž si zachovají svoji plnou chuť.

Jak vypadá porce těstovin?

V Itálii následuje po těstovinách ještě masitý chod, a tak je klasická porce 60–80 g (váženo před vařením). Pokud podáváte pastu jako samostatné jídlo, počítejte pro jednoho strávníka se 100 g těstovin.

Jak připravit čerstvé těstoviny alias pasta fresca?

V robotu promíchejte 250 g hladké mouky, špetku soli, vlijte 2 mírně prošlehaná vejce a 1 žloutek a zpracovávejte, až se utvoří těsto (1–2 minuty). Vyklopte ho na mírně pomoučněnou plochu a hněťte dohladka (3–5 minut). Zabalte do potravinářské fólie a nechte hodinu odpočívat při pokojové teplotě. Poté těsto rozdělte na 2 díly a po jednom je několikrát mírně poprášené moukou (ideální je semolinová) prožeňte strojkem na těstoviny, postupně od nejširšího nastavení až na 3mm tloušťku těsta. Nemáte-li strojek na těstoviny, můžete s trochou úsilí těsto rozválet ručně. Placku pak nařežte pomocí nástavce či nože na špagety, tagliatelle či pappardelle, mírně poprašte moukou, dejte na utěrku či plech vyložený pečicím papírem a nechte je asi 10 minut proschnout. Nyní máte 4 možnosti – ihned je uvařte, zavakuujte a uložte do lednice (vydrží asi týden), zamražte je nebo usušte.

Mnoho dalších receptů a praktických tipů najdete v našich kuchařkách:

Těstoviny

Devátá kuchařka Těstoviny z Edice Apetit nabízí přes 100 ověřených receptů. Díky této kuchařce z Edice Apetit se...

THE BEST OF Apetit: Těstoviny - 150 nejlepších receptů

Edice THE BEST OF Apetit se rozrůstá o novou kuchařku, která vychází už 17. 5. 2018! Kniha obsahuje výběr 150...

Mamma mia! aneb To nejlepší od italských matek

Časopis Apetit přichází na trh s novou edicí kuchařek, tentokrát zaměřenou na mezinárodní kuchyně. První kuchařkou z...

REKLAMA

Přidat komentář