Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nahraďte klasické houbičky na nádobí kompostovatelnými

vegetables
ZDROJ: vegetables
sdílet:

Klasické houbičky na nádobí příliš dlouho nevydrží. Rychle se opotřebí, začnou zapáchat, a kromě vody zadržují také bakterie. Jejich častou výměnou vytváříme nerecyklovatelný odpad. Na trhu je přitom několik šetrnějších, ekologických a přírodních alternativ, které naše nádobí umyjí stejně snadno – mnohdy důkladněji. Představujeme vám všestranné materiály: tykev lufu, kokosové vlákno, biobavlnu i vlákno z agáve.

Běžné molitanové houbičky na mytí nádobí se vyrábějí z ropy. Po jejich krátké životnosti se tedy nedají recyklovat a končí ve směsném odpadu. Za rok jich průměrná domácnost spotřebuje několik desítek. Pokud vám vaše ekologická stopa není lhostejná, máme pro vás několik tipů, čím tyto houbičky nahradit. Materiály, ze kterých se ekologické houbičky vyrábí, jsou šetrné, účinné, přírodní a kompostovatelné.

Lufa válcovitá

Nulovou uhlíkovou stopu, jemné mytí bez škrábanců a dlouhodobé využití nabízí houbička z tykve lufy. Jednoletá, popínavá a teplomilná rostlina je hojně pěstována pro válcovité plody s neuvěřitelně všestranným využitím. Na ještě nezralých plodech si můžete pochutnat, po dozrání však zastanou celou řadu úkonů.

Vysušená dužina je tvořená houževnatými vlákny. Lufa válcovitá poslouží jako houba na mytí vašeho těla i nádobí, ale také jako kosmetická houbička na odličování. Skvěle izoluje zvuk, proto se přidává do vojenských přilbic. Dá se s ní také filtrovat motorový olej, znečištěná voda či palmové víno. Z vláken lufy se vyrábějí rukavice, vložky do bot, klobouky, potní vložky do oblečení i koupelnové rohože. Její absorpce vody je zkrátka pozoruhodná. Největším benefitem je však ukryta v listech, které působí antibakteriálně.

Plody lufy válcovité připomínající v nezralém stavu salátové okurky snadno vypěstujete na záhonu. Pokud si však chcete pořídit tuto ekologickou houbičku ještě dnes, ke koupi je v řadě kamenných i internetových obchodech. Používat ji můžete několik měsíců, po každém umytí rychle oschne a nebude zapáchat. Stačí ji tedy znovu namočit a můžete se pustit do mytí i svátečního porcelánu či památečních skleniček. Až lufa doslouží, stačí ji vyhodit na kompost, kde se zcela rozloží.

Kokosová vlákna

Se zaschlou špínou, spáleným hrncem, ale také ovocem či zeleninou si poradí kartáč vyrobený z kokosových vláken. Sáhnout po něm však můžete i během úklidu kuchyňské linky, koupelny nebo dalších hladkých povrchů. Nahradí tak hravě drátěnku i umělohmotný kartáč. Kokosová vlákna na sebe nevážou nečistoty, nemusíte se tedy bát nepříjemného zápachu nebo ulpívajících bakterií. Poradí si i odolnou s mastnotou na grilu či roštu.

Kokosová drátěnka se snadno vymývá, a pokud se konce vláken začnou třepit, jednoduše je odstřihněte a budou znovu jako nové. Při běžném používání vydrží téměř jeden rok. Vyrábí se ze 100% přírodních materiálů, které nejsou nijak chemicky napuštěny ani ošetřeny, po dosloužení ji tedy můžete snadno recyklovat na vašem kompostu.

Dřevo a vlákna z agáve

Šikovné kartáče na mytí připálených hrnců i pánviček se dají vyrobit také ze dřeva a vláken sukulentní rostliny agáve. Ve starořečtině název značí urozená, ušlechtilá či proslulá. Mytí nádobí se tak stane nejen ekologickým, ale až mýtickým. Díky dlouhé rukojeti si nebudete muset namáčet ruce ve dřezu, některé kartáče mají vyměnitelnou hlavici, a tak vám vydrží opravdu dlouho. Štětinky z agávových vláken jsou šetrné a pokud mají certifikát FSC, pocházejí z lesů, které jsou obhospodařovány s ohledem na ekologii, šetrnost i obnovitelnost.

Bambusové vlákno a biobavlna

Kombinace těchto dvou přírodních materiálů dává vzniknout multifunkčním kuchyňským žínkám. Vyznačují se vysokou savostí, příjemným materiálem a univerzálností. Zastanou hadřík na mytí kuchyňské linky, nádobí i koupelny, ale také s nimi umyjete okna, lesklé či dřevěné povrchy, setřete prachy nebo vyčistíte dětem bílou tabuli na kreslení.

Žínka je navíc znovu pratelná, takže pokud její bělost vzal čas, strčte ji do pračky k běžnému světlému prádlu a vyperte na 60 stupňů. Pokud během svého používání uštědřila pořádné skvrny, ručně ji vydrhněte žlučovým mýdlem. S úklidem vám pomůže kolem pěti měsíců, poté ji stejně jako ostatní materiály nechte rozložit na kompostu.

Skryt pre seznam

Související články

Autor: hana.kovarikova

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč