Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Glosa Anny Grosmanové: Stránkami Apetitu prošly všechny tehdejší začínající hvězdy

Anna Grosmanová
ZDROJ: Se souhlasem Anny Grosmanové
sdílet:

Dvacet let od založení Apetitu, to zní skoro neuvěřitelně. Obzvlášť vezmu-li v potaz, že jsem byla mezi jedněmi z prvních fanoušků. To nám ten čas letí!

Jako teenager jsem k Apetitu měla specifický vztah, kupovala jsem jen půlroční svázené remitendy v trafice na Újezdě, stávaly tenkrát 99 Kč. Na předplatné jsem neměla kuráž a asi ani peníze. Hanka Michopulu, zakladatelka Apetitu, byla moje tehdejší kulinářská modla, její recept na nedělní husu nebo sádlové buchty, to byl v mém světě Everest.

Ve skutečnosti byl můj Everest i obyčejný vývar nebo bramborová kaše. Vždyť mi bylo sotva třináct, vařit jsem neuměla. Škola vaření s Václavem Fričem bylo místo, kde jsem čerpala moudra o různých částech masa, tady jsem se poprvé dozvěděla, co je Wellington.  

Stránkami Apetitu postupně prošly všechny tehdejší začínající hvězdy - od Romana Pauluse přes Radka Kašpárka po Zdeňka Pohlreicha. Apetit zvěstoval první Maurerův Grand Festival a my jsme jen pokorně konzumovali obsah časopisu i všechno, o čem psal.  

Když jsem se konečně s dospíváním odhodlala Apetit předplatit, šlo mi hlavně o to, abych k němu obdržela dárek. Předplatné jsem měla vždycky na půl roku, přišla sada nožů a hned se lépe vařilo. Pak jsem předplatné nechala propadnout a objednala nové, s dalším dárkem. Přišel elektrický mlýnek na koření. Tadá. Zase to vaření šlo líp.

U kormidla Apetitu tou dobou už stála jakási charismatická blondýna, která si říkala Dita P., a na scénu tak přišla moje modla č.2. Svým dokonalým citem pro estetiku a jednoduchost uhranula určitě nejen mně. Vzpomínáte? Nemluvě o jejích rychlých večeřích. Dita vyzařovala sofistikovanost a praktičnost v jednom.

Časopisy byly dlouho jediným zdrojem inspirace, co se vaření týkalo. Nebyly blogy ani weby o vaření, natož YouTube. Ale netrvalo dlouho a i mě nadchla představa o vlastním gastronomickém blogu. Když mi bylo devatenáct, zrodil se blog grosmanova.blog.idnes.cz a já jsem konečně mohla naplno realizovat to, co jsem do té doby jen tiše pozorovala zpovzdáli. Jako autorka jsem se objevila i na stránkách Apetitu. Nebo jako blogerka, chcete-li. Tenkrát jsem si připadala trochu nepatřičně, ale dělo se to.

Pár let nato nastoupila do Apetitu Maruška Holobrádková, která byla šéfredaktorkou jednoznačně nejdéle a vedla časopis rukou jistou, ale laskavou. S její existencí si spojuji první Apetit pikniky v pražském Karlíně, tenkrát ještě komorní akci s pár desítkami kulinářů. Začala jsem lépe poznávat redakci časopisu: Darinu Sieglovou nebo Katku Kočičkovou. A díky nim jsem se také mnoho let účastnila pikniku jako kulinářka.

Jak čas běží a člověk se prodírá křovisky života, nekouká moc často za sebe. Neuvědomuje si, že třináctiletá Anička kupující Apetit v trafice na Újezdě ani nesnila o tom, že jednou bude žít to, co na stránkách Apetitu sledovala. Že bude každý měsíc přispívat a glosovat dění na gastroscéně, že bude jednou po vzoru velkého Pavla Maurera organizovat kulinární festival v renomovaných restauracích.

Nebo že bude se Zdeňkem Pohlreichem natáčet velký souboj restaurací pro televizi. Když se člověk podívá, kam došel, mohl by se nadmout pýchou a poplácat po rameni. Ale místo toho cítím velkou vděčnost právě všem výše zmíněným. To vy, Hany, Dity, Václavové a Pavlové jste nás, publikum Apetitu, naučili vařit.

To vy jste nám velkoryse předali své know-how a nadšení. Apetitu přeji dalších dvacet let nejen v trafikách, ale i v onlinu, a hlavně – všem, kteří na něm pracují dnes a denně, přeji mnoho inspirace do dalších let!

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč