0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čeká naše kuchaře zlato za chuť i zdraví?

vaření kuchyně
ZDROJ: Pexels.com
sdílet:

Národní tým Asociace kuchařů a cukrářů ČR se vydal na Mezinárodní kuchařskou výstavu IKA do Erfurtu, která začíná právě dnes a skončí 22. října

    Národní týmy složené z nejlepších světových kuchařů a cukrářů světa i jednotlivci na ní v rámci čtyř dnů ukáží, co umí. V kategorii národních týmů mezi sebou bude soutěžit 48 zemí, jejichž zástupci připraví studené i teplé předkrmy, slavnostní obložené mísy, dezerty i celé menu zahrnující předkrm, hlavní chod a dezert.

    22. Mezinárodní kuchařská výstava IKA, běžně známá pod označením „kuchařská olympiáda“ se koná jednou za 4 roky (stejně jako zimní, nebo naopak letní sportovní olympijské hry). Českou republiku budou na soutěži pod vedením manažera týmu Jana Michálka (šéfkuchaře Unilever) a kapitána týmu Jiřího Krále (šéfkuchaře francouzské a plzeňské restaurace v Obecním domě v Praze) Jan Horký (IHC Praha), Pavel Sapík (terasa Zlatá studna Praha), Ladislav Douša (hotel Holiday Inn Praha), Miroslav Husák (hotel International Brno), Josef Dufek (hotel Vinum Coeli Dolní Kounice), Lukáš Skála (IHC Praha), Tomáš Krofta (francouzská a plzeňská restaurace v Obecním domě Praha) a Marie Kučerová (odborná škola Bzenec).

    Protože mezi kritéria hodnocení patří mimo jiné i šetrné technologie přípravy (vaření ve vakuu) a nutriční složení, spolupracovala na přípravě soutěžních chodů nutriční terapeutka Věra Králová, která v rámci možností nahrazovala živočišné tuky za rostlinné a doporučovala méně tučné suroviny. Porota totiž sleduje nejen originalitu receptu, přípravu, úpravu při servírování, ale i takové maličkosti, jako je správný poměr tuků, bílkovin a cukrů i zastoupení vitaminů a vlákniny nebo stravitelnost.

    „Příprava na soutěž je běh na dlouhou trať, a před samotnou soutěží je nutná dlouhodobá příprava. V posledních letech porotci hodnotí nejen harmonii chutí, úpravu při servírování a profesionální přípravu, ale také složení pokrmů – správný poměr tuků, bílkovin a cukrů, zastoupení vitaminů, vlákniny nebo stravitelnost. Proto jsme navázali spolupráci s nutriční terapeutkou Věrou Královou,“ prozradil Jan Michálek, manažer Národního týmu AKC ČR.

    „I chutné a skvěle vypadající jídlo je možné připravit podle zásad zdravé stravy. Mezi ty patří rozložit příjem energie do celého dne, a začít hned snídaní, jíst pestře a nic nepřehánět, vybírat si méně tučné výrobky, preferovat rostlinné tuky před živočišnými a drůbeží maso před tučnějšími druhy nebo nezapomínat na ryby. Je skvělé, že nutriční hledisko se stává důležitým i pro špičkové kuchaře a důraz na zdravé složení je součástí moderních trendů,“ pochvalovala si Věra Králová.

    "Originální a zdravé občerstvení je možné vykouzlit i pro slavnostní příležitosti. Stačí pouze sáhnout po nových ingrediencích a novém způsobu servírování, a máte vyhráno. Vybírat byste měli pouze kvalitní suroviny, veku nahraďte například celozrnnými bagetkami, používejte roztíratelné rostlinné tuky místo másla a uvědomte si, že jíme i očima. Stačí pár změn a Vámi tradičně připravované jídlo bude vypadat a chutnat úplně jinak,“ radí Michal Nikodém, šéfkuchař školy vaření Ola Kala.

    Na ochutnávku pro vás máme Menu českého Národního týmu, připravené pro soutěžní část „Restaurace národů“

    • Předkrm: Pečený marinovaný tuňák na šťouchaných bramborách s řapíkatým celerem, krabí farce v plátcích japonské bílé ředkve s krabím krémem a teplým okurkovým želé. Nutriční hodnoty v 1 porci: energie 1459 kJ, bílkoviny 23,04 g, sacharidy 13,17 g, tuky 22,49 g, cholesterol 95,95 mg
        
    • Hlavní jídlo: Vepřový bůček vařený ve vákuu, bramborové knedlíky s uzeným masem na cibulovém konfitu, pečená vepřová panenka s houbovou fáší v uzené strouhance a hříbkovou pěnou, bramborové pureé s krupkami, červenou řepou a tuřínem. Nutriční hodnoty v 1 porci: energie 2678,36 kJ, bílkoviny 28,6 g, sacharidy 43,59 g, tuky 40,3 g, cholesterol 136,41 mg
        
    • Dezert: Čokoládová trubička s pěnou ze zeleného čaje, makovo-švestkovým koláčkem, hruškové ragú s karamelovou omáčkou a švestkovým sorbetem ovoněný badyánem. Nutriční hodnoty v 1 porci: energie 1548,8 kJ, bílkoviny 9,5 g, sacharidy 37 g, tuky 22,36 g, cholesterol 113,56 mg
    Autor: Redakce Apetit

    Apetit magazín

    STORY
    Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

    Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

    Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
    Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
    • Tipy a triky

    Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

    Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
    Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
    • Lidé a jídlo

    Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

    Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
    Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
    • Zajímavosti

    Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

    Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

    Obchod Apetit