Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dančí hřbet s pyré z černého kořene a omáčkou z divokého koření

Dančí hřbet s pyré z černého kořene a omáčkou z divokého koření
sdílet:
Podzim a zvěřina patří k sobě. O svůj recept na dančí hřbet se s námi podělil šéfkuchař RISTORANTE DI CARLO PITKOVICE, Jan Suchomel.

Ingredience (pro 4 osoby):

  • 600 g dančího hřbetu, očištěného
  • 150 g pancetty
  • 12 ks brambory Grenaille
  • 0,5 kg dýně Hokkaido
  • šalvěj, sůl,pepř, olivový olej

 

OMÁČKA Z DIVOKÉHO KOŘENÍ

  • 100 g cibule
  • bobkový list, černý pepř celý, nové koření celé  
  •  200 ml demi glace
  • 10 g másla

 

PYRÉ Z ČERNÉHO KOŘENE

  • 300 g černého kořene 
  • 50 g másla
  • 20 ml olivového oleje
  • sůl, pepř, kapka bílého vinného octa

 

Příprava jídla:

1 Dančí hřbet osolíme, opepříme, zabalíme do pancetty a zprudka orestujeme ze všech stran do zlatova. Vložíme do předehřáté trouby na 180°C cca na 8 minut, vyndáme a necháme odpočívat 10 minut. Ohřejeme 1-2 minuty v troubě, nakrájíme na 12 kusů a můžeme servírovat.

2 Brambory umyjeme, rozpůlíme, osolíme, zakápneme trochou oleje (můžeme přidat i čerstvé bylinky jako je rozmarým či tymián) a pečeme při 180°C 20 minut.

3 Dýni omyjeme, rozpůlíme, vyndáme semínka (dobře to jde lžící), nakrájíme na kousky (přibližně 1x3 cm), osolíme, opepříme, přidáme nasekanou šalvěj, olivový olej, promícháme a dáme do trouby na 220°C 7-10 minut.

4 Na omáčku zpěníme cibuli na másle, přidáme divoké koření, demi glace a necháme 5 minut probublávat. Poté odstavíme a necháme ještě koření louhovat, dle intenzity a vaší chutě. Pak scedíme a dochutíme solí, pepřem.

5 Černý kořen očistíme, překrájíme na 1cm kolečka, vložíme do hrnce, zalijeme vodou tak, aby byl kořen ponořený, osolíme a necháme vařit do změknutí. Vývar z kořene přecedíme do misky a případně použijeme k naředění pyré. K uvařenému černému kořeni přidáme máslo, olivový olej, kapku vinného octa a rozmixujeme.

Autor: kojzarova.m

Apetit magazín

Dýňové donuty bez smažení: Sladká tečka za sezonou dýní
  • Zajímavosti

Dýňové donuty bez smažení: Sladká tečka za sezonou dýní

Zbyla vám doma dýně, která čeká na svou poslední šanci zazářit? Proměňte ji ve voňavé dýňové donuty! Z jedné dýně tak zvládnete připravit nejen dýňovou polévku na zahřátí, ale i sladkou tečku, která elegantně uzavře dýňovou sezonu. ...
Jak vyškvařit sádlo: Krok za krokem k lahodným škvarkům
  • Tipy a triky

Jak vyškvařit sádlo: Krok za krokem k lahodným škvarkům

Škvarky, které křupnou při každém soustu, a sádlo, které dodá poctivou chuť každému receptu, zvládnete připravit i vy doma. Stačí jen dodržet náš jednoduchý postup krok za krokem a výsledek vás určitě nadchne – ať už je namažete na chleba,...