Vařit v restauraci Vltava pražského hotelu President budou profesionální šéfkuchaři i zaměstnanci velvyslanectví – sekretářky, manželé velvyslankyň i hostující kuchaři. Každé zemi Latinské Ameriky je vyhrazen jeden den. Festival začne 28. dubna argentinskými pokrmy a završí jej 6. května peruánská kuchyně.
Menu budou složená ze tří pokrmů (předkrm, hlavní jídlo a dezert) a půjde o tradičních speciality i netypické pokrmy. „Chceme upozornit na to, jak je jídlo pro kulturu každé země důležité. Naším cílem je vytvořit most mezi Latinskou Amerikou a Českou republikou,“ řekla brazilská velvyslankyně Leda Lucia Martinsová Camargová.
Plněné papriky, pisco i kultura
Jestli si myslíte, že mexická kuchyně je jen o chilli a fazolích, na festivalu Latinské Ameriky vás vyvedou z omylu, třeba již zmíněnou zelenou paprikou plněnou mletým masem, ořechy, rozinkami a mandlemi. Brazílie zase představí zejména rybí pokrmy. „Bude to zelená polévka a jako hlavní chod ryba na brazilský způsob. Jako dezert se bude servírovat sladký kokos, který představuje tradiční kořeny gastronomie,“ řekl šéfkuchař brazilské ambasády Elias Couto. Podle něj se bude vařit z českých surovin. „Využijeme ingredience, které jsou na místním trhu. Dáme do toho ale náš vlastní způsob vaření,“ upřesnil.
Gastronomický festival proběhne jako doprovodná akce summitu šéfů diplomacií Evropské unie a 21 latinskoamerických zemí, které jsou sdruženy v neformální Skupině Rio. Kromě národních kuchyní se v Praze představí také výtvarné umění a plánují se další kulturní akce.
Jednotlivé večery, ceny i menu najdete v našem kalendáři akcí.