Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Gastronomický festival představí chutě Latinské Ameriky

Gastronomický festival představí chutě Latinské Ameriky
sdílet:
Napadlo by vás, že zelené papriky plněné mletým masem zalité omáčkou z vlašských ořechů mohou být mexickou specialitou? A víte, co je to ceviche či ají? Své kulinářské obzory si budete moci rozšířit během gastronomického festivalu, který v hotelu President bude probíhat od 28. dubna do 6. května. Národní pokrmy Argentiny, Brazílie, Chile, Kostariky, Kuby, Mexika, Uruguaye, Venezuely a Peru připraví zástupci diplomatických misí, které působí v České republice.

Vařit v restauraci Vltava pražského hotelu President budou profesionální šéfkuchaři i zaměstnanci velvyslanectví – sekretářky, manželé velvyslankyň i hostující kuchaři. Každé zemi Latinské Ameriky je vyhrazen jeden den. Festival začne 28. dubna argentinskými pokrmy a završí jej 6. května peruánská kuchyně.

Menu budou složená ze tří pokrmů (předkrm, hlavní jídlo a dezert) a půjde o tradičních speciality i netypické pokrmy. „Chceme upozornit na to, jak je jídlo pro kulturu každé země důležité. Naším cílem je vytvořit most mezi Latinskou Amerikou a Českou republikou,“ řekla brazilská velvyslankyně Leda Lucia Martinsová Camargová.

Plněné papriky, pisco i kultura

Jestli si myslíte, že mexická kuchyně je jen o chilli a fazolích, na festivalu Latinské Ameriky vás vyvedou z omylu, třeba již zmíněnou zelenou paprikou plněnou mletým masem, ořechy, rozinkami a mandlemi. Brazílie zase představí zejména rybí pokrmy. „Bude to zelená polévka a jako hlavní chod ryba na brazilský způsob. Jako dezert se bude servírovat sladký kokos, který představuje tradiční kořeny gastronomie,“ řekl šéfkuchař brazilské ambasády Elias Couto. Podle něj se bude vařit z českých surovin. „Využijeme ingredience, které jsou na místním trhu. Dáme do toho ale náš vlastní způsob vaření,“ upřesnil.

Gastronomický festival proběhne jako doprovodná akce summitu šéfů diplomacií Evropské unie a 21 latinskoame­rických zemí, které jsou sdruženy v neformální Skupině Rio. Kromě národních kuchyní se v Praze představí také výtvarné umění a plánují se další kulturní akce.

Jednotlivé večery, ceny i menu najdete v našem kalendáři akcí.

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Pstruh na všechny způsoby: Který recept vyzkoušíte jako první?
  • Zajímavosti

Pstruh na všechny způsoby: Který recept vyzkoušíte jako první?

Jemné maso, delikátní chuť a nekonečné možnosti úpravy – pstruh patří mezi nejoblíbenější ryby v české kuchyni. A není divu: na másle s křupavou kůrčičkou, v krémových těstovinách nebo v asijském stylu? Možností je nespočet! Připravili jsme...