Segedín se tradičně zahušťujete moukou, ale pokud se jí z rzných důvodů vyhýbáte nebo ji nemáte, nevěšte hlavu. Skvělé omáčky docílíte i jinak. A nejspíš ani nikdo nepozná rozdíl.
Segedínský guláš nemusí být nutně zahuštěný vůbec ničím, můžete ho podobně jako Maďaři servírovat v hlubokém talíři jako polévku s čepicí zakysané smetany. Pokud však chcete tradiční segedín po česku, ale mouka je zapovězena, pořád můžete zahušťovat jinak. Jak?
Použijte brambory
Nakrájejte jednu nebo dvě brambory na malé kostky a přidejte je do guláše během vaření. Až se brambory uvaří, rozmačkejte je vidličkou buď přímo v hrnci, nebo na talíři (pak je vraťte zpět do omáčky). Brambory obsahují škrob, který pomůže omáčku zahustit.
Omáčku částečně rozmixujte
Toto pravidlo platí spíše u zelninových polévek a omáček. Ale vyzkoušet ho můžete i u segedinu, zvlášť, když budete počítat dopředu počítat například s větším množstvím cibule.
- Odeberte z guláše část zeleniny (cibulový základ, případně pečenou papriku, či část masa), rozmixujte ji ponorným mixérem do hladka a vraťte zpět do hrnce. Přirozeně tím guláš zahustíte a zároveň zvýrazníte jeho chuť.
Kukuřičný či bramborový škrob
Smíchejte kukuřičný škrob s trochou vody a vytvořte hladkou pastu. Tuto směs pak pomalu vmíchejte do guláše během vaření na mírném ohni. Vařte a míchejte do zhoustnutí.
Smetana nebo jogurt
Zakysaná smetana nebo hustý (vykapaný) bílý jogurt nejenže dodají pokrmu krémovost, ale také pomohou zahustit omáčku. Přidejte jedno nebo druhé na konci vaření a dobře promíchejte.
Zdroj informací: časopis Apetit