Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ovládněte kouzlo dokonalého bešamelu. Hodit se bude do lasagní, musaky i na francouzský sendvič

Příprava bešamelu
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Bešamelová omáčka má staletou historii a bohaté využití. Patří mezi pět základních francouzských omáček a neobejde se bez špetky muškátového oříšku. A hlavně – je překvapivě snadná.

Bešamelová omáčka stojí na třech základních surovinách – másle, hladké mouce a mléku. Z másla a mouky připravíte jíšku, kterou za stálého míchání následně zalijete mlékem a provaříte v hladký bešamel. 

Mléko & jíška

  • Dříve se doporučovalo zalévat jíšku kompletně studeným mlékem, my se kloníme k mléku ohřátému.
  • Při ohřívání můžete do mléka přidat ochucující přísady; ty v celku – třeba černý i bílý pepř, bobkový list nebo cibuli se zapíchaným hřebíčkem – následně vyjměte. Můžete je také povařit v houstnoucí omáčce (a vyndat!).
  • Jíška má být světlá, ale bez chuti syrové mouky. Po dopražení ji můžete nechat 15 minut odpočinout.

Tipy & triky

  • Pokud se v omáčce objeví hrudky, protřete je přes síto nebo omáčku promixujte. A nestyďte se za to – omáčku ,pro jistotu‘ pasíruje klasik Escoffier, mixuje šéf Pohlreich.
  • Jestli se vám omáčka přichytí, přelijte ji bez odškrabování do jiného rendlíku a vařte dál.
  • Pokud vás děsí škraloup, zpracujte omáčku po dovaření co nejrychleji nebo na ni dejte zatepla kousek másla a/nebo k jejímu povrchu přitiskněte potravinářskou fólií.
Skryt pre seznam
Příprava bešamelu
ZDROJ: ImageProfessionals
Skryt pre seznam

Dolaďte chuť

  • Bešamelová omáčka se sama o sobě nebo dochucená hodí k jemné zelenině (květák, chřest, černý kořen), k rybě, plodům moře a těstovinám (i zapékaným), k rýži, na sendviče Croque Monsieur nebo Croque Madame, do lasagní, slaných suflé i quichů.
  • K dochucení omáčky se hodí například sýry jako parmazán, gruyère – získáte tak omáčku Mornay. Použít můžete také smetanu, máslo, krevety, kari, bylinky, nasekanou cibuli na másle, sladkou papriku, rajčatové pyré, muškátový oříšek či květ, šunku na kostičky a opečené žampiony.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Stanislava Moravcová ml.

Apetit magazín

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?

Ne vše staré je špatné, což jistě platí o retro sladkostech. Některé z nich přežily obě války, minulý režim i jeho pád a pár z nich dokonce vstoupilo do nového tisíciletí, jiné jsou již jen mlhavou vzpomínkou, kterou si naše paměť...