0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Hoffmeister získal francouzskou cenu za turistiku

Turistika
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Francouzský výbor, založený před půl stoletím k oceňování významných počinů, udělil včera českému hoteliérovi Martinu Hoffmeisterovi prestižní cenu za jeho zásluhy v mezinárodní turistice. Zlatou trofej s oceňovací listinou mu předal na českém velvyslanectví v Paříži předseda organizace Alain de Tiliere.

Podle Francouzského výboru se ocenění dostává po Nizozemsku a Indii poprvé do rukou občana České republiky. Hoffmeister vede luxusní stejnojmenný hotel na Malé Straně v Praze. Za krásu prostředí protknutou českou tradicí jej ocenil například i spisovatel Milan Kundera. „Bez dosažení kvality by to nebylo samozřejmě možné,“ řekl k podmínkám získání trofeje Hoffmeister, který si zakládá rovněž na hotelové restauraci.

„Snažíme se o to, aby česká kuchyně byla sice ovlivněna moderní kuchyní, které vévodí ta francouzská, ale aby zůstala česká,“ zdůraznil. Podle něj je důležité, aby si byl host v jeho hotelu s českou osobitostí vědom toho, že je v Praze, a ne ‚někde‘. Cena pro něho zároveň znamená, že je české hoteliérství bráno v potaz.

Hoffmeistr převzal cenu ve svém dětském pokoji
Francouzský výbor uděluje nejrůznější druhy ocenění. Nejvýznamnější jsou národní, které se dávají osobnostem nebo firmám zvyšujícím prestiž Francie a přispívajícím k jejímu kulturnímu věhlasu v zahraničí. K dalším cenám patří ty za záslužnou činnost v oblasti průmyslu, obchodu, řemesel nebo služeb. Mezi laureáty jsou například Pablo Picasso, Salvador Dalí, ale také pařížská Opera, divadlo Comédie Française, výrobce luxusních hodinek Longines a nejrůznější společnosti, včetně francouzských drah nebo vedení automobilky Renault.

Hoffmeister si vysvětluje obdržení ceny mimo jiné i svým vztahem a blízkostí k francouzské kultuře, které měl i jeho otec Adolf, jenž byl za první republiky velvyslancem tehdejšího Československa ve Francii. Pro Hoffmeistera bylo převzetí trofeje dvojnásob významné v tom, že se uskutečnilo na půdě velvyslanectví, kde trávil útlé dětství a kde znal všechna zákoutí. Pracovna nynějšího velvyslance Pavla Fischera je prý tam, kde on měl kdysi dětský pokoj.

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit