0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak párovat víno s jídlem?

sommelier
ZDROJ: Louis Hansel/Unsplash
sdílet:

Dobré víno a dobré jídlo. Dvě věci, které k sobě patří stejně jako slunce k létu, sníh k zimě nebo bublinky k šampaňskému. Najít správnou kombinaci vína a jídla se na první pohled může jevit jako něco složitého a náročného, ale ve skutečnosti je to hlavně zábava. Stačí, když se budete držet rad a doporučení odborníků z Vína Apetit.

Chutě vína a jídla by se měly vzájemně doplňovat, zvýrazňovat, obohacovat, zjemňovat. Vytvořit úžasnou souhru a harmonii, někdy naopak ten správný kontrast, který vaše chuťové zážitky posune do úplně nové, dosud nepoznané dimenze. Toho všeho lze dosáhnout výběrem toho správného vína, jeho spárování s pokrmem, který máte právě na talíři.

Pár základních tipů sommeliera

  • Kyselá jídla - Vyberte víno s vyšší kyselostí, jen tak jeho chuť nezanikne v kyselosti jídla. V opačném případě by se totiž chuť vína stala nevýraznou a plochou.
  • Ostrá jídla - K ostrým jídlům se skvěle hodí dobře vychlazené sladké víno s nižším obsahem alkoholu. Chuť vína vytvoří nádherný kontrast s ostrou pálivou chutí a úžasně ji doladí.
  • Bohatá a těžká jídla - Ideální víno má v tomto případě vysoký obsah tříslovin. Ty připraví vaše chuťové buňky na příliv bohaté chuti tučných jídel.
  • Výrazná jídla - Chuťově výrazná jídla, jako například sýr Gorgonzola, skvěle ladí s vínem s vyšší kyselostí a vyšším obsahem zbytkových cukrů. Nádherná kombinace.
  • Hořká jídla - Hořké tóny v jídle zvýrazňují hořkost tříslovin ve víně. Zvolte proto vína s nízkým, nebo dokonce nulovým obsahem tříslovin s lehkou slaností a nízkým obsahem zbytkového cukru.
  • Sladká jídla - Příliš suché víno může v kombinaci se sladkým jídlem získat výrazně nahořklou příchuť. Proto ke sladkým pokrmům volte vína výrazně sladká.

Jak párovat víno s jídlem

Je nám jasné, že najít ten správný pár nemusí být ze začátku vůbec jednoduché. Jako vše, co souvisí s vínem, je to hlavně o zkušenostech. Abychom vám vaše začátky na cestě k nelezení ideální kombinace jídla a vína alespoň trochu usnadnili, připravili jsme pro vás následující přehled.

Šumivá vína

Ideální kombinace:

  • ústřice, mušle
  • čerstvé, slané a kyselé sýry (feta, cotija, panýr, kozí sýry, zakysaná smetana)
  • uzeniny (slanina, salámy)
  • koření na pečení (vanilka, skořice, hřebíček, nové koření)

Dobrá kombinace:

  • výrazné sýry, sýry s modrou plísní (gorgonzola, roquefort, stilton)
  • jemné sýry (brie, ricotta, mozzarella, gruyère, mascarpone)
  • tvrdé sýry (parmazán, čedar, halloumi, pecorino, uzená gouda)
  • korýši (krab, humr, krevety)
  • světlé maso (drůbež, vepřové kotlety)
  • brokolice, hlávkový salát, avokádo, zelené fazolky

bílé víno savignonLehké bílé víno

Ideální kombinace:

  • čerstvé, slané a kyselé sýry (feta, cotija, panýr, kozí sýr, zakysaná smetana)
  • jemné sýry (brie, ricotta, mozzarella, gruyère, mascarpone)
  • ústřice, mušle
  • korýši (krab, humr, krevety)
  • ryby (halibut, losos, mečoun, treska, okoun, pstruh)
  • brokolice, hlávkový salát, avokádo, zelené fazolky
  • čerstvé bylinky (bazalka, kerblík, máta, estragon)

Dobrá kombinace:

  • světlé maso (drůbež, vepřové kotlety)
  • česnek, cibule, šalotka, pórek

bílé víno pinot blancPlná bílá vína

Ideální kombinace:

  • jemné sýry (brie, ricotta, mozzarella, gruyère, mascarpone)
  • ryby (halibut, losos, mečoun, treska, okoun, pstruh)
  • světlé maso (drůbež, vepřové kotlety)
  • houby (hřiby, žampióny, šiitake)

Dobrá kombinace:

  • tvrdé sýry (parmazán, čedar, halloumi, pecorino, uzená gouda)
  • kořenová zelenina (mrkev, dýně, tuřín)
  • čerstvé bylinky (bazalka, kerblík, máta, estragon)
  • aromatické bylinky (rozmarýn, levandule, oregano, tymián, šalvěj)

bílé víno riylinkAromatická bílá vína

Ideální kombinace:

  • čerstvé, slané a kyselé sýry (feta, cotija, panýr, kozí sýr, zakysaná smetana)
  • korýši (krab, humr, krevety)
  • kořenová zelenina (mrkev, dýně, tuřín)
  • ořechy, mandle
  • chilli, feferonky
  • exotické koření (anýz, kurkuma, zázvor, kmín, šafrán)
  • čerstvé bylinky (bazalka, kerblík, máta, estragon)

Dobrá kombinace:

  • výrazné sýry, sýry s modrou plísní (gorgonzola, roquefort, stilton)
  • uzeniny (slanina, salámy)
  • česnek, cibule, šalotka, pórek
  • rajčata, lilek, paprika, kapie

růžové vínoRůžové víno

Ideální kombinace:

  • jemné sýry (brie, ricotta, mozzarella, gruyère, mascarpone)
  • kořenová zelenina (mrkev, dýně, tuřín)
  • chilli, feferonky
  • exotické koření (anýz, kurkuma, zázvor, kmín, šafrán)
  • čerstvé bylinky (bazalka, kerblík, máta, estragon)

Dobrá kombinace:

  • čerstvé, slané a kyselé sýry (feta, cotija, panýr, kozí sýr, zakysaná smetana)
  • tvrdé sýry (parmazán, čedar, halloumi, pecorino, uzená gouda)
  • výrazné sýry, sýry s modrou plísní (gorgonzola, roquefort, stilton)
  • ryby (halibut, losos, mečoun, treska, okoun, pstruh)
  • korýši (krab, humr, krevety)
  • uzeniny (slanina, salámy)
  • luštěniny (čočka, fazole, hrášek)
  • koření na pečení (vanilka, skořice, hřebíček, nové koření)
  • ořechy, mandle

červené víno frnakovkaLehká červená vína

Ideální kombinace:

  • čerstvé, slané a kyselé sýry (feta, cotija, panýr, kozí sýr, zakysaná smetana)
  • světlé maso (drůbež, vepřové kotlety)
  • uzeniny (slanina, salámy)
  • houby (hřiby, žampióny, šiitake)
  • exotické koření (anýz, kurkuma, zázvor, kmín, šafrán)

Dobrá kombinace:

  • tmavá masa (hovězí, jehněčí, zvěřina)
  • luštěniny (čočka, fazole, hrášek)
  • česnek, cibule, šalotka, pórek
  • čerstvé bylinky (bazalka, kerblík, máta, estragon)

červené víno caballoStřední červená vína

Ideální kombinace:

  • tvrdé sýry (parmazán, čedar, halloumi, pecorino, uzená gouda)
  • tmavá masa (hovězí, jehněčí, zvěřina)
  • uzeniny (slanina, salámy)
  • česnek, cibule, šalotka, pórek
  • rajčata, lilek, paprika, kapie
  • houby (hřiby, žampióny, šiitake)
  • exotické koření (anýz, kurkuma, zázvor, kmín, šafrán)
  • chilli, feferonky
  • aromatické bylinky (rozmarýn, levandule, oregano, tymián, šalvěj)

Dobrá kombinace:

  • výrazné sýry, sýry s modrou plísní (gorgonzola, roquefort, stilton)
  • světlé maso (drůbež, vepřové kotletky)
  • koření na pečení (vanilka, skořice, hřebíček, nové koření)

červené víno dezertníPlná červená vína

Ideální kombinace:

  • výrazné sýry, sýry s modrou plísní (gorgonzola, roquefort, stilton)
  • tvrdé sýry (parmazán, čedar, halloumi, pecorino, uzená gouda)
  • uzeniny (slanina, salámy)
  • tmavá masa (hovězí, jehněčí, zvěřina)
  • rajčata, lilek, paprika, kapie

Dobrá kombinace:

  • česnek, cibule, šalotka, pórek
  • houby (hřiby, žampióny, šiitake)
  • chilli, feferonky

dezertní vínoDezertní vína

Ideální kombinace:

  • jemné sýry (brie, ricotta, mozzarella, gruyère, mascarpone)
  • koření na pečení (vanilka, skořice, hřebíček, nové koření)
  • ořechy, mandle

Dobrá kombinace:

  • uzeniny (slanina, salámy)
  • česnek, cibule, šalotka, pórek
  • exotické koření (anýz, kurkuma, zázvor, kmín, šafrán)
  • aromatické bylinky (rozmarýn, levandule, oregano, tymián, šalvěj)

Věříme, že vám rady odborníků z Vína Apetit vnesly trochu světla do toho, jak správně spárovat víno s jídlem. Možná to na první pohled vypadá složitě a komplikovaně, ale věřte, že nakonec není ani tak důležité, jestli vyberete k jídlu to "správné" víno.

  • Mnohem důležitější totiž je, aby vám víno přinášelo radost. V kombinaci s dobrým jídlem, pak může tato radost být dvojnásobná.
Autor: Martina Kojzarová

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy
  • Nakupujeme

Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy

Díky vyspělým technologiím, kterými jsou televize LG doslova našlapané, se otevírá celá škála nových možností na sledování obsahu a také hraní her. Nejzásadnější je zde technologie samotného zobrazení obrazu OLED. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč