Dobré víno a dobré jídlo. Dvě věci, které k sobě patří stejně jako slunce k létu, sníh k zimě nebo bublinky k šampaňskému. Najít správnou kombinaci vína a jídla se na první pohled může jevit jako něco složitého a náročného, ale ve skutečnosti je to hlavně zábava. Stačí, když se budete držet rad a doporučení odborníků z Vína Apetit.
Chutě vína a jídla by se měly vzájemně doplňovat, zvýrazňovat, obohacovat, zjemňovat. Vytvořit úžasnou souhru a harmonii, někdy naopak ten správný kontrast, který vaše chuťové zážitky posune do úplně nové, dosud nepoznané dimenze. Toho všeho lze dosáhnout výběrem toho správného vína, jeho spárování s pokrmem, který máte právě na talíři.
Pár základních tipů sommeliera
- Kyselá jídla - Vyberte víno s vyšší kyselostí, jen tak jeho chuť nezanikne v kyselosti jídla. V opačném případě by se totiž chuť vína stala nevýraznou a plochou.
- Ostrá jídla - K ostrým jídlům se skvěle hodí dobře vychlazené sladké víno s nižším obsahem alkoholu. Chuť vína vytvoří nádherný kontrast s ostrou pálivou chutí a úžasně ji doladí.
- Bohatá a těžká jídla - Ideální víno má v tomto případě vysoký obsah tříslovin. Ty připraví vaše chuťové buňky na příliv bohaté chuti tučných jídel.
- Výrazná jídla - Chuťově výrazná jídla, jako například sýr Gorgonzola, skvěle ladí s vínem s vyšší kyselostí a vyšším obsahem zbytkových cukrů. Nádherná kombinace.
- Hořká jídla - Hořké tóny v jídle zvýrazňují hořkost tříslovin ve víně. Zvolte proto vína s nízkým, nebo dokonce nulovým obsahem tříslovin s lehkou slaností a nízkým obsahem zbytkového cukru.
- Sladká jídla - Příliš suché víno může v kombinaci se sladkým jídlem získat výrazně nahořklou příchuť. Proto ke sladkým pokrmům volte vína výrazně sladká.
Jak párovat víno s jídlem
Je nám jasné, že najít ten správný pár nemusí být ze začátku vůbec jednoduché. Jako vše, co souvisí s vínem, je to hlavně o zkušenostech. Abychom vám vaše začátky na cestě k nelezení ideální kombinace jídla a vína alespoň trochu usnadnili, připravili jsme pro vás následující přehled.
Šumivá vína
Ideální kombinace:
- ústřice, mušle
- čerstvé, slané a kyselé sýry (feta, cotija, panýr, kozí sýry, zakysaná smetana)
- uzeniny (slanina, salámy)
- koření na pečení (vanilka, skořice, hřebíček, nové koření)
Dobrá kombinace:
- výrazné sýry, sýry s modrou plísní (gorgonzola, roquefort, stilton)
- jemné sýry (brie, ricotta, mozzarella, gruyère, mascarpone)
- tvrdé sýry (parmazán, čedar, halloumi, pecorino, uzená gouda)
- korýši (krab, humr, krevety)
- světlé maso (drůbež, vepřové kotlety)
- brokolice, hlávkový salát, avokádo, zelené fazolky
Lehké bílé víno
Ideální kombinace:
- čerstvé, slané a kyselé sýry (feta, cotija, panýr, kozí sýr, zakysaná smetana)
- jemné sýry (brie, ricotta, mozzarella, gruyère, mascarpone)
- ústřice, mušle
- korýši (krab, humr, krevety)
- ryby (halibut, losos, mečoun, treska, okoun, pstruh)
- brokolice, hlávkový salát, avokádo, zelené fazolky
- čerstvé bylinky (bazalka, kerblík, máta, estragon)
Dobrá kombinace:
- světlé maso (drůbež, vepřové kotlety)
- česnek, cibule, šalotka, pórek
Plná bílá vína
Ideální kombinace:
- jemné sýry (brie, ricotta, mozzarella, gruyère, mascarpone)
- ryby (halibut, losos, mečoun, treska, okoun, pstruh)
- světlé maso (drůbež, vepřové kotlety)
- houby (hřiby, žampióny, šiitake)
Dobrá kombinace:
- tvrdé sýry (parmazán, čedar, halloumi, pecorino, uzená gouda)
- kořenová zelenina (mrkev, dýně, tuřín)
- čerstvé bylinky (bazalka, kerblík, máta, estragon)
- aromatické bylinky (rozmarýn, levandule, oregano, tymián, šalvěj)
Aromatická bílá vína
Ideální kombinace:
- čerstvé, slané a kyselé sýry (feta, cotija, panýr, kozí sýr, zakysaná smetana)
- korýši (krab, humr, krevety)
- kořenová zelenina (mrkev, dýně, tuřín)
- ořechy, mandle
- chilli, feferonky
- exotické koření (anýz, kurkuma, zázvor, kmín, šafrán)
- čerstvé bylinky (bazalka, kerblík, máta, estragon)
Dobrá kombinace:
- výrazné sýry, sýry s modrou plísní (gorgonzola, roquefort, stilton)
- uzeniny (slanina, salámy)
- česnek, cibule, šalotka, pórek
- rajčata, lilek, paprika, kapie
Růžové víno
Ideální kombinace:
- jemné sýry (brie, ricotta, mozzarella, gruyère, mascarpone)
- kořenová zelenina (mrkev, dýně, tuřín)
- chilli, feferonky
- exotické koření (anýz, kurkuma, zázvor, kmín, šafrán)
- čerstvé bylinky (bazalka, kerblík, máta, estragon)
Dobrá kombinace:
- čerstvé, slané a kyselé sýry (feta, cotija, panýr, kozí sýr, zakysaná smetana)
- tvrdé sýry (parmazán, čedar, halloumi, pecorino, uzená gouda)
- výrazné sýry, sýry s modrou plísní (gorgonzola, roquefort, stilton)
- ryby (halibut, losos, mečoun, treska, okoun, pstruh)
- korýši (krab, humr, krevety)
- uzeniny (slanina, salámy)
- luštěniny (čočka, fazole, hrášek)
- koření na pečení (vanilka, skořice, hřebíček, nové koření)
- ořechy, mandle
Lehká červená vína
Ideální kombinace:
- čerstvé, slané a kyselé sýry (feta, cotija, panýr, kozí sýr, zakysaná smetana)
- světlé maso (drůbež, vepřové kotlety)
- uzeniny (slanina, salámy)
- houby (hřiby, žampióny, šiitake)
- exotické koření (anýz, kurkuma, zázvor, kmín, šafrán)
Dobrá kombinace:
- tmavá masa (hovězí, jehněčí, zvěřina)
- luštěniny (čočka, fazole, hrášek)
- česnek, cibule, šalotka, pórek
- čerstvé bylinky (bazalka, kerblík, máta, estragon)
Střední červená vína
Ideální kombinace:
- tvrdé sýry (parmazán, čedar, halloumi, pecorino, uzená gouda)
- tmavá masa (hovězí, jehněčí, zvěřina)
- uzeniny (slanina, salámy)
- česnek, cibule, šalotka, pórek
- rajčata, lilek, paprika, kapie
- houby (hřiby, žampióny, šiitake)
- exotické koření (anýz, kurkuma, zázvor, kmín, šafrán)
- chilli, feferonky
- aromatické bylinky (rozmarýn, levandule, oregano, tymián, šalvěj)
Dobrá kombinace:
- výrazné sýry, sýry s modrou plísní (gorgonzola, roquefort, stilton)
- světlé maso (drůbež, vepřové kotletky)
- koření na pečení (vanilka, skořice, hřebíček, nové koření)
Plná červená vína
Ideální kombinace:
- výrazné sýry, sýry s modrou plísní (gorgonzola, roquefort, stilton)
- tvrdé sýry (parmazán, čedar, halloumi, pecorino, uzená gouda)
- uzeniny (slanina, salámy)
- tmavá masa (hovězí, jehněčí, zvěřina)
- rajčata, lilek, paprika, kapie
Dobrá kombinace:
- česnek, cibule, šalotka, pórek
- houby (hřiby, žampióny, šiitake)
- chilli, feferonky
Dezertní vína
Ideální kombinace:
- jemné sýry (brie, ricotta, mozzarella, gruyère, mascarpone)
- koření na pečení (vanilka, skořice, hřebíček, nové koření)
- ořechy, mandle
Dobrá kombinace:
- uzeniny (slanina, salámy)
- česnek, cibule, šalotka, pórek
- exotické koření (anýz, kurkuma, zázvor, kmín, šafrán)
- aromatické bylinky (rozmarýn, levandule, oregano, tymián, šalvěj)
Věříme, že vám rady odborníků z Vína Apetit vnesly trochu světla do toho, jak správně spárovat víno s jídlem. Možná to na první pohled vypadá složitě a komplikovaně, ale věřte, že nakonec není ani tak důležité, jestli vyberete k jídlu to "správné" víno.
- Mnohem důležitější totiž je, aby vám víno přinášelo radost. V kombinaci s dobrým jídlem, pak může tato radost být dvojnásobná.