0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Řeřicha: jaké má účinky a jak ji pěstovat doma?

Řeřicha: jaké má účinky a jak ji pěstovat doma?
sdílet:
S příchodem března začíná zahrádkářská sezóna. Chtěli byste si vypěstovat čerstvé bylinky třeba na okenním parapetu? Řeřicha setá je úžasně nenáročná rostlina, kterou vypěstujete i na obyčejném talířku. A přitom je zásobárnou zdraví prospěšných látek. Jaké skrývá účinky a jak na její pěstování?

Řeřicha setá (Lepidium sativum) je jednoletá rostlina z čeledi brukvovitých, která dorůstá výšky asi 40 cm. Součástí našeho jídelníčku se staly především její listy, které vyrůstají sotva pár dní po vysetí. 

Evropané znali řeřichu už za dob antiky. Staří Germáni ji údajně nazývali cresso (ostrý, štiplavý). Právě díky štiplavější chuti, která nám může snadno připomenout ředkvičky. Řeřicha je oblíbeným doplňkem mnoha zdravých svačinek.

V posledních letech si získala velkou oblibu také mezi stoupenci detoxikačních kúr. Pro své všestranné účinky je totiž ideální do očistné diety. 

Jak řeřicha prospívá našemu tělu?

Řeřicha obsahuje nejen vitaminy B, C, K, ale také betakaroteny a glukosinoláty (právě ony mají na svědomí její ostřejší chuť). Kromě toho se zde nachází také draslík, hořčík nebo vápník. Celých 89 % řeřichy ale tvoří voda. Proto je vhodným pomocníkem (téměř) do každé diety.

Jestliže plánujete jarní očistu, neměli byste tuhle nenápadnou rostlinku přehlížet, protože napomáhá také při očistě jater a močových cest. Kromě toho má protizánětlivé účinky. Bez problémů si ji vypěstujete vlastními silami, i když se možná nepočítáte mezi zkušené zahradníky.

Několik tipů pro pěstování řeřichy

Řeřichu je možné pěstovat v průběhu celého roku, a to i na okně orientovaném na severní stranu (v lepším případě by ale měla být orientována na jih). V případě krátkodobého pěstování vám pro naklíčení semen postačí písek nebo talířek s buničitou vatou. Pro správný růst řeřichy je potřeba takové množství vody, aby vata nevyschla, ale zároveň aby nedošlo ke vzniku plísní.

Změny rostlinky můžete zpozorovat už během prvních dní: během 7–9 dnů semena vyklíčí a když se vám všechno povede, za jeden až dva týdny si už můžete pochutnávat na čerstvých bylinkách z domácí zahrádky. Stačí odstřihnout zelené lístky a můžete ihned okusit plody své práce. 

Řeřichu je nejlepší pojídat čerstvou. Kdyby vám nějaké lístky zbyly, můžete je uložit do lednice. Nejpozději do dvou dnů byste je ale měl zkonzumovat. A co si z řeřichy můžete připravit?

Řeřicha je ideální na křupavý chleba s máslem (podobně jako třeba voňavá pažitka), kterému dodá svěží chuť. Dále se používá jako přísada do nejrůznějších pomazánek nebo salátů. Vyzkoušejte třeba řeřichový salát, který vám nejen v předjaří přijde k duhu. Někteří labužníci ji používají také do polévek nebo jako alternativu soli.

Pokud jste si z našich tip nevybrali nebo vám z úrody ještě pár zelených lístků zbylo, nakoukněte do sekce pod článkem. Najdete v ní další zdravé recepty, na kterých si můžete pochutnat každý den.

Související články

Autor: petr.suth

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč