0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Řeřicha: jaké má účinky a jak ji pěstovat doma?

Řeřicha: jaké má účinky a jak ji pěstovat doma?
sdílet:
S příchodem března začíná zahrádkářská sezóna. Chtěli byste si vypěstovat čerstvé bylinky třeba na okenním parapetu? Řeřicha setá je úžasně nenáročná rostlina, kterou vypěstujete i na obyčejném talířku. A přitom je zásobárnou zdraví prospěšných látek. Jaké skrývá účinky a jak na její pěstování?

Řeřicha setá (Lepidium sativum) je jednoletá rostlina z čeledi brukvovitých, která dorůstá výšky asi 40 cm. Součástí našeho jídelníčku se staly především její listy, které vyrůstají sotva pár dní po vysetí. 

Evropané znali řeřichu už za dob antiky. Staří Germáni ji údajně nazývali cresso (ostrý, štiplavý). Právě díky štiplavější chuti, která nám může snadno připomenout ředkvičky. Řeřicha je oblíbeným doplňkem mnoha zdravých svačinek.

V posledních letech si získala velkou oblibu také mezi stoupenci detoxikačních kúr. Pro své všestranné účinky je totiž ideální do očistné diety. 

Jak řeřicha prospívá našemu tělu?

Řeřicha obsahuje nejen vitaminy B, C, K, ale také betakaroteny a glukosinoláty (právě ony mají na svědomí její ostřejší chuť). Kromě toho se zde nachází také draslík, hořčík nebo vápník. Celých 89 % řeřichy ale tvoří voda. Proto je vhodným pomocníkem (téměř) do každé diety.

Jestliže plánujete jarní očistu, neměli byste tuhle nenápadnou rostlinku přehlížet, protože napomáhá také při očistě jater a močových cest. Kromě toho má protizánětlivé účinky. Bez problémů si ji vypěstujete vlastními silami, i když se možná nepočítáte mezi zkušené zahradníky.

Několik tipů pro pěstování řeřichy

Řeřichu je možné pěstovat v průběhu celého roku, a to i na okně orientovaném na severní stranu (v lepším případě by ale měla být orientována na jih). V případě krátkodobého pěstování vám pro naklíčení semen postačí písek nebo talířek s buničitou vatou. Pro správný růst řeřichy je potřeba takové množství vody, aby vata nevyschla, ale zároveň aby nedošlo ke vzniku plísní.

Změny rostlinky můžete zpozorovat už během prvních dní: během 7–9 dnů semena vyklíčí a když se vám všechno povede, za jeden až dva týdny si už můžete pochutnávat na čerstvých bylinkách z domácí zahrádky. Stačí odstřihnout zelené lístky a můžete ihned okusit plody své práce. 

Řeřichu je nejlepší pojídat čerstvou. Kdyby vám nějaké lístky zbyly, můžete je uložit do lednice. Nejpozději do dvou dnů byste je ale měl zkonzumovat. A co si z řeřichy můžete připravit?

Řeřicha je ideální na křupavý chleba s máslem (podobně jako třeba voňavá pažitka), kterému dodá svěží chuť. Dále se používá jako přísada do nejrůznějších pomazánek nebo salátů. Vyzkoušejte třeba řeřichový salát, který vám nejen v předjaří přijde k duhu. Někteří labužníci ji používají také do polévek nebo jako alternativu soli.

Pokud jste si z našich tip nevybrali nebo vám z úrody ještě pár zelených lístků zbylo, nakoukněte do sekce pod článkem. Najdete v ní další zdravé recepty, na kterých si můžete pochutnat každý den.

Související články

Zázvor: lidový všelék zatočí s rýmou i cholesterolem
  • Tipy a triky

Zázvor: lidový všelék zatočí s rýmou i cholesterolem

Když před stovkami let dorazily arabské lodě k evropským břehům, přivážely jedno z nejzdravějších koření na světě. Zázvor má na náš organismus doslova blahodárné účinky. Jak prospívá našemu zdraví? A jak ho můžeme využít v kuchyni? ...
5 bylinek pro dobré trávení
  • Tipy a triky

5 bylinek pro dobré trávení

Přicházející jarní dny přímo vybízejí k očistné kúře na podporu metabolismu. Změna stravovacích návyků může však někdy vést k nepříjemným zažívacím neduhům. Podívejte se s námi, jak na tyto a mnohé jiné obtíže spojené s trávením vyzrát za...
Biovaření: lněné semínko
  • Tipy a triky

Biovaření: lněné semínko

Semínka lnu jsou zárodkem celé rostliny a zásobárnou živin a cenný látek, kterých můžete využít i vy....
Pažitka dělá jaro
  • Tipy a triky

Pažitka dělá jaro

Stačí i jen pár nasekaných stonků, a hned ucítíte tu lehce štiplavou chuť, která je tak typická pro jaro. Poznejte pažitku s našimi recepty, jež vám ukážou, ve kterých kombinacích je prostě neodolatelná!...
Zpestřete si jarní menu domácími klíčky
  • Tipy a triky

Zpestřete si jarní menu domácími klíčky

Klíčky patří díky své bohaté výživové hodnotě k superpotravinám, kterými si můžeme celoročně zpestřit běžný jídelníček. V době jarního rozpuku nás však klíčky lákají nejvíce, proto se s vámi chceme podělit o tipy a triky, jak na jarní...
Což takhle dát si špenát?
  • Tipy a triky

Což takhle dát si špenát?

Jak se nám špenát dostal na stůl? Listová zelenina je v české kuchyni velmi oblíbenou surovinou. Než se ovšem dostala do našich kuchyní i kuchařek, musela ujít dlouhou cestu. Špenát pochází z jihozápadní Asie a Persie. Zdejší...
Autor: petr.suth

Apetit magazín

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?
  • Lidé a jídlo

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?

Naše pleť je do značné míry odrazem životního stylu a reaguje na to, co jíme. Jaké potraviny mohou dělat na naší pleti neplechu a jakým jídlem naopak zdravou pleť podpoříme? Podívejte na naše tipy a pečujte o sebe s chutí. ...
Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí
  • Zajímavosti

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma. ...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit