Řeřicha: jaké má účinky a jak ji pěstovat doma?

Řeřicha: jaké má účinky a jak ji pěstovat doma?
sdílet:
S příchodem března začíná zahrádkářská sezóna. Chtěli byste si vypěstovat čerstvé bylinky třeba na okenním parapetu? Řeřicha setá je úžasně nenáročná rostlina, kterou vypěstujete i na obyčejném talířku. A přitom je zásobárnou zdraví prospěšných látek. Jaké skrývá účinky a jak na její pěstování?

Řeřicha setá (Lepidium sativum) je jednoletá rostlina z čeledi brukvovitých, která dorůstá výšky asi 40 cm. Součástí našeho jídelníčku se staly především její listy, které vyrůstají sotva pár dní po vysetí. 

Evropané znali řeřichu už za dob antiky. Staří Germáni ji údajně nazývali cresso (ostrý, štiplavý). Právě díky štiplavější chuti, která nám může snadno připomenout ředkvičky. Řeřicha je oblíbeným doplňkem mnoha zdravých svačinek.

Vypěstujte si řeřichu, je plná vitaminů

Vypěstujte si řeřichu, je plná vitaminů

Více

V posledních letech si získala velkou oblibu také mezi stoupenci detoxikačních kúr. Pro své všestranné účinky je totiž ideální do očistné diety. 

Jak řeřicha prospívá našemu tělu?

Řeřicha obsahuje nejen vitaminy B, C, K, ale také betakaroteny a glukosinoláty (právě ony mají na svědomí její ostřejší chuť). Kromě toho se zde nachází také draslík, hořčík nebo vápník. Celých 89 % řeřichy ale tvoří voda. Proto je vhodným pomocníkem (téměř) do každé diety.

Jestliže plánujete jarní očistu, neměli byste tuhle nenápadnou rostlinku přehlížet, protože napomáhá také při očistě jater a močových cest. Kromě toho má protizánětlivé účinky. Bez problémů si ji vypěstujete vlastními silami, i když se možná nepočítáte mezi zkušené zahradníky.

Bylinky – svěží poslové jara

Bylinky – svěží poslové jara

Více

Několik tipů pro pěstování řeřichy

Řeřichu je možné pěstovat v průběhu celého roku, a to i na okně orientovaném na severní stranu (v lepším případě by ale měla být orientována na jih). V případě krátkodobého pěstování vám pro naklíčení semen postačí písek nebo talířek s buničitou vatou. Pro správný růst řeřichy je potřeba takové množství vody, aby vata nevyschla, ale zároveň aby nedošlo ke vzniku plísní.

Změny rostlinky můžete zpozorovat už během prvních dní: během 7–9 dnů semena vyklíčí a když se vám všechno povede, za jeden až dva týdny si už můžete pochutnávat na čerstvých bylinkách z domácí zahrádky. Stačí odstřihnout zelené lístky a můžete ihned okusit plody své práce. 

Řeřichu je nejlepší pojídat čerstvou. Kdyby vám nějaké lístky zbyly, můžete je uložit do lednice. Nejpozději do dvou dnů byste je ale měl zkonzumovat. A co si z řeřichy můžete připravit?

Řeřicha je ideální na křupavý chleba s máslem (podobně jako třeba voňavá pažitka), kterému dodá svěží chuť. Dále se používá jako přísada do nejrůznějších pomazánek nebo salátů. Vyzkoušejte třeba řeřichový salát, který vám nejen v předjaří přijde k duhu. Někteří labužníci ji používají také do polévek nebo jako alternativu soli.

Řeřichová polévka

Řeřichová polévka

Více

Pokud jste si z našich tip nevybrali nebo vám z úrody ještě pár zelených lístků zbylo, nakoukněte do sekce pod článkem. Najdete v ní další zdravé recepty, na kterých si můžete pochutnat každý den.

Související články

Zázvor: lidový všelék zatočí s rýmou i cholesterolem
  • Tipy a triky

Zázvor: lidový všelék zatočí s rýmou i cholesterolem

Když před stovkami let dorazily arabské lodě k evropským břehům, přivážely jedno z nejzdravějších koření na světě. Zázvor má na náš organismus doslova blahodárné účinky. Jak prospívá našemu zdraví? A jak ho můžeme využít v kuchyni? ...
Voňavý souboj: koriandr versus petrželka
  • Tipy a triky

Voňavý souboj: koriandr versus petrželka

Svoje oblíbené bylinky představují editorka Šárka Hamanová a šéfredaktorka Marie Holobrádková. Proč koriandr? Jak chutná? Je natolik charakteristický, že má své zapřisáhlé milovníky, ale také odpůrce. „Pokud vám zrovna nevoní, zkuste...
5 bylinek pro dobré trávení
  • Tipy a triky

5 bylinek pro dobré trávení

Chystáte se na jarní detox? Nebo vás jen čas od času trápí pocit těžkosti a nafouklého břicha po jídle? Dříve než sáhnete po medikamentech, vyzkoušejte vzácné dary přírody v podobě bylinek. Jistě už některé bylinky vhodné pro dobré...
Biovaření: lněné semínko
  • Tipy a triky

Biovaření: lněné semínko

Hnědá či zlatá semínka lnu se lisují na olej, jedí se samotná nebo jako součást pokrmů. Obsahují zdravé omega-3 mastné kyseliny, vitaminy a minerální látky. Fungují jako rychlá pomoc při zácpě a trávicích obtížích. To nejlepší ze sebe...
Pažitka dělá jaro
  • Tipy a triky

Pažitka dělá jaro

Smetanové brambory s pažitkou a tahiniSýrový krém s pažitkou a červeným pepřemPažitkové palačinky s jemnou bylinkovou náplníSmetanový dort s pažitkou a řeřichou  Náš tip: Chcete si pažitku pěstovat na okně? Pak ji raději nekupujte v...
Zpestřete si jarní menu domácími klíčky
  • Tipy a triky

Zpestřete si jarní menu domácími klíčky

Proč jíst klíčky?O přínosu konzumace klíčků pro náš organismus není pochyb. Semínko v rozpuku obsahuje největší koncentraci vitaminů a dalších důležitých látek prospěšných našemu organismu. Z vitaminů to jsou A, B, C a K, dále...
Nať petržele pod drobnohledem: prozradíme vám její léčivou sílu
  • Novinky a zajímavosti

Nať petržele pod drobnohledem: prozradíme vám její léčivou sílu

Často se s ní setkáme jako s ozdobou polévek, pečínek nebo studených salátů. Petržel ale není jen reprezentativní zelenou rostlinou, je především vitaminy nabitou pomocnicí v boji s mnoha zdravotními neduhy. Povíme vám, proč nať petrželky...
Což takhle dát si špenát?
  • Tipy a triky

Což takhle dát si špenát?

Jak se nám špenát dostal na stůl?Listová zelenina je v české kuchyni velmi oblíbenou surovinou. Než se ovšem dostala do našich kuchyní i kuchařek, musela ujít dlouhou cestu. Špenát pochází z jihozápadní Asie a Persie. Zdejší obyvatelé...
Autor: petr.suth

Obchod Apetit