Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Lena a její manžel se zamilovali do zemí Spojeného království a otevřeli v Česku irskou hospodu

Lena Kovářová
ZDROJ: Apetit a Arthur's Pub
sdílet:

Irskou hospodu si možná představíte jako místo, kde neslyšíte vlastního slova a k pivu vám naservírují maximálně klobásu. Přesně od toho se ale chtěli majitelé restaurace Arthur's Pub odklonit. Jejich restaurace je moderní, stejně jako kuchyně, která si z tradičních irských, skotských a britských jídel bere jen to nejlepší.

‚S manželem hodně cestujeme a zamilovali jsme si země Spojeného království. Udělat z irské kuchyně kulinářský zážitek není hračka, ale já mám ráda výzvy,‘ říká majitelka irské restaurace Lena Kovářová, která vystudovala cestovní ruch a začala podnikat hned po škole. Tehdy otevřela v Praze zážitkový hororový dům s barem, který se těší popularitě dodnes.

Kariéru zvládá Lena kloubit s mateřstvím, má tři syny a po nejstarším bar pojmenovala. ‚Samozřejmě mám chůvu, bez té bych to nezvládala, tři kluci jsou nároční,‘ přiznává.

V restauraci se naštěstí může Lena spolehnout na oddaný personál, který pro Arthur's Pub dýchá. V kuchyni se nákládá, udí, fermentuje i suší. Kuchaři dokonce chodí sbírat jarní bylinky a houby.

Podívejte se na video z naší návštěvy Arthur's Pub

Skryt pre seznam

‚Teď například pojedeme na pampelišky, ze kterých budeme dělat med a zhruba za týden bude mít medvědí česnek po poupatech takové ty kapary, kterými ozdobíme třeba tatarák. Až budou borůvky, uděláme si borůvkový ocet, který využijeme jak v kuchyni, tak na baru,‘ říká sous-chef Michal Bučkó, který má bohaté zkušenosti z kuchyní Ambiente. 

Žádné plýtvání a sezónní suroviny

Když jsem před 12 lety přišel z Vysočiny do Prahy, tak rozhodně nebyl takový ten trend zero waste, ale teď už dokážeme spotřebovat opravdu skoro všechno. Ne každý to tak chce dělat, je to totiž hromada práce, ale my si na tom opravdu dáváme záležet, rádi si s těmi surovinami pohrajeme a uděláme si to podle sebe,‘ říká Michal Bučkó. Na otázku, co by si měl každý, kdo poprvé Arthur's Pub navštíví objednat, odpovídá jasně: „Fish and chips a gin s tonikem.

Menu má na starosti šéfkuchař Michal Musil, který má irskou kuchyni v malíčku. V Irsku kuchařinu nejen vystudoval, ale po škole tam vařil v několika michelinských restauracích. Tradiční irská gastronomie není příliš široká, a tak se v Arthur's Pub zabydlela i francouzská klasika.

V novém menu je odraz jara, roli v něm hraje králík, chřest, jehněčí, smrž a jarní bylinky. ‚Od kuchyně spojeného království se nechceme odklonit zcela, ale chceme využítvat i sezónní suroviny, které se ne vždy dají to tradičních britských jídel zapracovat,‘  vysvětluje šéfkuchař Musil. 

Apetit doporučuje

‚Máme spojenou kuchyni ze všech třech ostrovů a z každého si bereme to, co nám přijde nejlepší. Když to dobře půjde, chtěli bychom otevřít další podniky v Česku,‘  vysvětluje Lena. 

Z menu můžeme doporučit tradiční skotskou pochoutku k pivu skotské vejce, které v Arthur's Pub připravují ze zvěřiny. Pokud jste přišli ochutnat něco ze zemí Spojeného království rozhodně nevynechte polévku Sea Food Chowder. Kombinace mléka a mořských plodů (slávky, krevety a losos) možná nezní lákavě, ale už první lžíce vás přesvědčí o opaku. Tedy zvlášť pokud jste milovník mořských živočichů.

Chutnalo nám i Irish Stew – dlouze tažená kližka s tuřínovým pyré, buffalo wings s křupavými hranolky.  Skvělá je i svěží domácí tatarka s lehkou chutí dijonské hořčice a naprosto perfektně připravený steak z grilu. A pokud chcete někde ochutnat ústřice, tak právě tady. Jako předkrm vám bude stačit zajímavé trio v úpravě dle šéfkuchaře.

Z Irska a Skotska až do Champagne

Stejným směrem se ubírá i nabídka alkoholu. Několik druhů skotské a irské whisky doplňuje šampaňské ze Champagne, bez kterého by se ochutnávka ústřic prostě neobešla.

Manžel Leny vlastní firmu na investiční whisky a víno, takže o luxusní alkohol nemají manželé nouzi. Zmíněná snaha spotřebovat vše do spoledního kousku se mimochodem projevuje i na baru. Šéfbarman Petr Rajkovič připravuje například ochucené soli z kůry citrusů a jeho koktejly jsou v Praze vyhlášené.

Skrytý klenot 

Restaurace je rozdělná do čtyř částí. V první se nachází klasická restaurace v butikovém stylu, hned za ní najdete bar, kde k drinku hraje dj. 

Nechybí ani místnost s pódiem, kde se odehrávají různé koncerty a hned za ní se nachází skrytý klenot – krásná zahrádka se vzrostlými stromy a malým barem, který si můžete pronajmout na soukromé akce. Každou sobotu tady budou Sunday Roast a na rožni se vystřídají různé druhy masa. 

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč