0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pršut do quiche i pro hosty

Pršut do quiche i pro hosty
sdílet:
Chystáte pohoštění pro návštěvu a lámete si hlavu, jaké ingredience nakoupit a co přichystat? Zkuste pro jednou sáhnout v regálech trochu jinam, po něčem neobvyklém, netradičním… zkrátka po něčem, čím každého překvapíte i potěšíte zároveň. Sáhněte po pršutu. Můžete ho použít do slaných koláčů, do bagetek, na chlebíčky i na obložený talíř. Až ze stolu zmizí jako první, uvidíte, že vaše volba byla správná.

Jak bálkánský pršut, tak italské prosciutto se vyrábí v každé středomořské zemi, resp. v každém regionu, specifickým způsobem, v každém případě jde však o sušené vepřové maso. Každý pršut má pak svou typickou chuť, vůni, konzistenci a barvu. Stejně jako znalci vína či olivového oleje rozeznají jednotlivé výrobky, i znalec sušené šunky pozná, co má na talíři. 

Bez pršutu se na pobřeží, ale vlastně ani téměř v celém Chorvatsku neobejde žádné posezení s přáteli, žádná recepce, oslava či slavnostní oběd. My dodáváme, že jej můžete přidávat nejen do sendvičů, ale i do slaných koláčů (quiche lorraine), protože jím lze skvěle nahradit kvalitní anglickou slaninu, která je u nás často jen těžko k sehnání.

Když pršut, tak od Krahulíka

Pršut se na rozdíl od svého italského kolegy krájí na silnější plátky, zkusit můžete pršut, respektive maso upravené sušením, z krkovičky, pečeně či boku. Náš tip jsou pršuty z Krahulčí, které mají snad nejlepší poměr ‚cena/výkon‘, tedy za příznivou cenu dostanete pršut výborné kvality.  Ostatně ne nadarmo se mohou pršuty firmy Krahulík pyšnit národní značkou Klasa.

Pro pršuty z Krahulčí jsou krkovice speciálně vybírané, mimo jiné také s ohledem na mramorování, tedy prostoupení tukem, které musí být velmi jemné. Jak je známo, tuk je nositel chuti, a navíc působí jako rozpouštědlo pro kdejaký vitamin, kterých na podzim díky sklizni nejrůznějších druhů ovoce a zeleniny přijímáme požehnaně. Pršut proto můžete servírovat se salátem i s ovocem.

Pršut krkovice zakoupíte v síti supermarketů a hypermarketů. 75g balení krájeného výrobku stojí cca 30 Kč. Více na www.krahulik.cz.

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Hřejivé podzimní polévky
  • Tipy redakce

Hřejivé podzimní polévky

Jak zahřát tělo i duši v podzimních sychravých dnech? Nejlépe vydatnou horkou polévkou! Podzimní stálicí je dýňová, ale skvěle zahřeje i polévka z květáku, celeru nebo mrkve. Zužitkujte letní úrodu a připravte si dokonalý pokrm v barvách a...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit