Rezervujte si místo na one man show Marca Veyrata

sdílet:
Když se rozneslo, že si Gordon Ramsay otevře v Praze restauraci, byl z toho hotový poprask. V Maze téměř každému chutná, o gastronomickém zážitku ale básní málokdo. Do Čech se nyní chystá další kuchařský mág, který možná nemá tak zvučné jméno jako slavný Skot, o to větší s ním ale bude u stolu zábava. Francouzský šéfkuchař Marc Veyrat totiž patří nejen mezi držitele michelinských hvězdiček, ale věnuje se i molekulární kuchyni, a navíc vaří z lokálních, sezonních a biopotravin. A jeho specialitou jsou divoké byliny a rostliny.

rybaVečeře v La Maison de Marc Veyrat se dá přirovnat snad jen k Alence a jejímu výletu do říše divů. Pro ilustraci si zkuste zajít do pražské restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise a pochopíte, že jde o gastronomický výlet, na který se zkrátka nezapomíná. Nejen kvůli ceně, kterou za večeři zaplatíte, ale i proto, že všechno chutná naprosto skvěle a číšníci vám na stůl nosí nadmíru kreativní a zábavná jídla. Můžete si třeba dát ‚mizející těstoviny‘ (připravené bez mouky a vajíček), které před vámi doslova roztají. Nebo si objednejte ‚virtuální jogurt‘, který ve skutečnosti chutná jako foie gras a má jen pět kalorií. Marc Veyrat totiž při svém kouzlení nepoužívá takřka žádné tuky.

Ale zpátky do Čech. Marc Veyrat se stal patronem projektu lesního komplexu restaurace s ubytováním a řadou doplňkových provozů, který má vyrůst na pozemku o rozloze 100 hektarů v blízkosti Berouna. Podnik má podle investora nabídnout pokrmy v biokvalitě, ale lákat bude i na molekulární kuchyni. „Není to žádná revoluce, molekulární kuchyně je pouze technika, prostředek. Skutečnou revolucí nebude molekulární kuchyně, ale návrat k přírodě,“ tvrdí Veyrat.

Marc Veyrat naučí kuchaře svým kouzlům, když město dovolí

rybaPrioritou při budování centra má být využití ryze přírodních materiálů – dřeva, kamene či hlíny –, s jejichž pomocí vznikne soustava ekologických staveb na dřevěných kůlech, doplněná o zahloubené objekty. „Uprostřed toho všeho bude uzemněná ‚archetypální kaple‘ – kuchyně, jakýsi chrám jídla,“ popsal svou vizi jeden z autorů projektu, architekt Petr Suske. Dodal, že nápad na vybudování centra tohoto typu nosil v hlavě již dlouho. Investor jej však byl ochoten realizovat pouze ve spojení se známou osobností, která by do objektu přitáhla návštěvníky.

Autorský tým se proto vydal do Francie za Veyratem, a tomu se jejich koncepce líbila, a projektu proto poskytne veškeré své know-how. „Nejsem žádný ajatolláh bio, ale podívejte se na dnešní svět. Před pěti lety by nikdo neřekl, že světu hrozí ekonomická krize. A stejně tak by dnes nikdo neřekl, že za dvacet let můžeme mít vážné problémy z toho, co dnes konzumujeme,“ řekl Marc Veyrat, který kromě restaurace vlastní i ve Francii stále oblíbenější řetězec s biofastfoodem.

Zda centrum opravdu vyroste, bohužel není prozatím stoprocentně jisté. Stavbu v lese musejí nejdříve schválit úřady.

Autor: Redakce Apetit

Obchod Apetit