0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tipy na víkend 26.–27. 1.

food festival
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Zabijačka a masopust – tato dvě klíčová slova nás budou provázet po zbytek ledna a po celý únor. Masopust letos končí až v úterý 5. března a do té doby si můžeme užívat vepřové hody. Tento víkend jsme pro vás našli tři zabijačkové akce a k tomu jeden košt zelí navrch.

Letenské prase

26. 1., 10.00–17.00, Praha 7 Letná, Národní zemědělské muzeum
V Národním zemědělském muzeu již podvanácté zažijete atmosféru domácí zabijačky. Čeká vás znovuoživení venkovských tradic či ochutnávka zabijačkových specialit, na dvoře muzea pak řeznický mistr Tomáš Hudera předvede zpracování vepříka a přípravu zabijačkových dobrot přímo na místě. Přihlásit se můžete též workshop v gastrostudiu, kde se naučíte připravit si jelita, jitrnice či tlačenku i v domácích podmínkách. Děti se zabaví v dílničkách nebo na divadelním představení O prasátku Arturovi.

  • Vstup: 50 Kč, děti do 140 cm a senioři nad 70 let zdarma, vstup platí i do muzejních expozic; na workshopy v gastrostudiu v 10.00 a ve 14.00 je třeba se přihlásit předem zde, cena: 990 Kč 

bourání masa

Máslovický masopust

26. 1., 10.00–15.00, Máslovice
Průvod masek s hudbou a zabijačka se chystá v Máslovicích. Od 10.30 budou řezničtí mistři brousit nože a porcovat, krájet a vařit z vepře zabijačkové lahůdky, v 11.30 pak vypukne soutěž v pojídání jitrnic. Maškary se sejdou na návsi ve 12.30, a pokud se chcete i vy přidat do průvodu, nestyďte se přestrojit, vítáni jsou i přespolní účastníci v maskách.

  • Vstup: zdarma

Zelofest

26. 1., 10.00–20.00, Pohořelice, radnice
Od 10 do 14 hodin můžete v Pohořelicích nosit do sálu místní radnice 0,7litrové zavařovací sklenice s kysaným zelím – odevzdáním vzorku se stanete soutěžícími v Zelofestu neboli koštu kysaného zelí. Bodování s ochutnávkou začne v 15.00 a vyhlášení výsledků se uskuteční v 17.00. Mimo spousty zelí vás v Pohořelicích ještě čeká moravské víno a cimbálová muzika. A pokud jste velcí jedlíci, můžete se přihlásit do klání v pojídání bramborových knedlíků se zelím.

  • Vstup: dobrovolné vstupné

Zabijačkový festival

27. 1., 11.00–18.00, Plzeň, Preslova 14, tržnice DEPO2015
Vše na zabijačku, od koření, přes nádobí a keramiku až po hotové jitrnice a jelítka seženete v Plzni. Zabijačkové pochoutky můžete zapít pivy z minipivovarů, točit se bude třeba Počernická Barborka 13º nebo piva z pivovaru Radouš. A pokud máte ze zabijačkových hodů nejraději koblihy, těšte se na spoustu sladkých věcí.

  • Vstup: zdarma
Autor: Lucie Velek

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit